Placinte ardelenesti cu branza si ceapa verde sau cum sa te simti din nou copil, in curtea bunicilor. Despre asta e reteta noastra de azi – nu doar ca facem niste placinte super bune, pline de umplutura delicioasa de branza si ceapa verde, dar ne si intoarcem in timp, in copilarie.
Bineinteles ca reteta de placinte ardelenesti este mostenita de la Buni Sia, una din primele retete postate pe blog si care merita un update in 2023. In Ardeal si in familia noastra, sunt diverse tipuri de placinte – unele mai subtiri (turte) cum sunt cele pe care le facem azi si unde umplutura este egala cantitativ cu aluatul. Acestea sunt preferatele mele! Fie ca sunt cu branza, varza calita sau magiun, placinta plinaaa de umplutura la fiecare imbucatura este un vis devenit realitate!
Desigur ca am ales faina Baneasa pentru reteta de Placinte ardelenesti. Este faina mea preferata si stiu ca reusita e garantata, pentru fiecare reteta. Pentru placinte puteti folosi si faina Baneasa 000 dar si cea 650.
Placinte ardelenesti cu branza si ceapa verde – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Din cantitatile date ies cca 8 placinte, dar puteti dubla foarte usor cantitatile si sa framantati aluatul dintr-un kilogram de faina, mai ales daca aveti o familie numeroasa, invitati sau doriti sa faceti si variata dulce a placintelor, pe langa cea cu branza.
- Pentru varianta dulce a placintelor, Buni foloseste gem de caise sau magiun. La noi la tara, la Aschileu, se coc astfel de placinte si goale si apoi, fierbinti, se ung cu „miere” adica…cu zahar!
- Placintele vor fi mai subtiri sau mai groase si foarte pufoase in functie de modalitatea de coacere/prajire. Eu aleg sa le coc in tigaie, cu foarte putin ulei. Placintele super pufoase (dar aici nu se mai simte la fel de bine umplutura, ceea ce e ideal pentru cei carora le place mai mult aluatul) se prajesc in baie de ulei. Alegerea este a voastra!
- Puteti folosi drojdie uscata sau proaspata: dorjdie uscata 10g, drojdie proaspata 25g. In cazul drojdiei proaspete, o amestecam cu o lingura de zahar pana devine lichefiata, apoi o adaugam peste faina.
- Mereu adaugam sarea la final, dupa ce am amestecat/framantat putin aluatul pentru ca nu e ok ca sarea sa intre in contact direct cu drojdia.
Ingrediente pentru 8 bucati Placinte ardelenesti cu branza si ceapa verde
- 500g faina Baneasa
- 350ml apa calduta
- 10g drojdie uscata
- ½ lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 1 lingura ulei
- 500g branza de burduf
- 1 legatura ceapa verde
Mod de preparare PLacinte ardelenesti
- Amestecam apa, drojdia, zaharul, lasam deoparte 15 minute.
- Intr-un bol incapator punem faina, turnam deasupra amestecul de drojdie, punem si uleiul si amestecam bine cu lingura. Adaugam sare si, cu mainile usor unse cu ulei, framantam pana avem un aluat elastic si omogen.
- Formam o bila de aluat, o asezam in bol, acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit intr-un loc caldut o ora sau pana isi dubleaza volumul.
- Intre timp pregatim umplutura: amestecam branza cu ceapa taiata fin. In functie de branza folosita, potrivim la gust de sare si piper.
- Cand aluatul a dospit, il taiem in 8 parti egale. Lucram pe masa unsa cu putin ulei.
- Facem o bila din aluat, pe care o modelam intr-un disc, cu ajutorul mainilor sau a unui sucitor.
- Punem 2-3 linguri de umplutura, strangem aluatul in jurul umpluturi si intindem placinta cu mana sau sucitorul, pana obtinem grosimea dorita.
- Prajim placintele in tigaia incinsa, cu putin ulei, 5-6 minute pe fiecare parte, la foc mediu, pana placinta e frumos rumenita.
Stiti care este adevarata provocare a retetei de placinte ardelenesti? Sa le pazesti de copii pe masura ce le coci! Efectiv nu apucam sa coc in ritmul in care se mancau! Sper sa va placa si voua reteta si sa o incercati in serile luuuungi de toamna. Sa va fie de cel mai bine!