Ador retetele simple, cu ingrediente la idemana si economice, pe care le pot incropi rapid, de fiecare data cand cei mic icer ceva dulce. Exact asa este reteta noastra de azi – Chec cu iaurt si fructe. Este o reteta extrem de simplu de realizat, cu un rezultat minunat – un chec pufos, umed, care se pastreaza proaspat mai multe zile, invelit in folie alimentara. Vezi si mai multe retete de chec AICI!
Chec cu iaurt si fructe – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Sa incepem cu ouale – eu am folosit 4 oua pentru ca erau oua de casa, foarte mici – insa daca folositi oua marimea L sau XL, 3 oua vor fi suficiente.
- Este foarte important sa mixam zaharul si ouale minim 10 minute cu mixerul la viteza mare, pana ouale isi dubleaza volumul si granulele de zahar nu se mai simt. Asftel vom obtine un chec aerat si pufos.
- Putem folosi 100ml ulei de floarea soarelui sau 100g unt topit, in functie de preferinte si de ceea ce avem la indemana.
- La capitolul fructe, putem folosi diverse fructe, proaspete sau congelate – capsuni, zmeura, afine, mure, caise, pere, prune, struguri. In functie de fructele folosite, ajustam timpul de coacere al checului – primele 30 de minute coacem fara folie de aluminiu, pana checul este auriu si a crescut frumos. Apoi acoperim checul cu folie de aluminiu si coacem alte 20-30 min sau pana trece testul scobitorii – o scobitoare introdusa in mijlocul checului, in partea cea mai inalta, iese curate fara urme de aluat.
La capitolul faina, am ales, ca de obicei, faina mea preferata – Faina Baneasa 000 – extrem de versatila si potrivita pentru orice reteta, o faina care nu imi lipseste niciodata din camara!
Chec cu iaurt si fructe – ingrediente pentru o tava clasica de chec
- 3 oua mari (4 daca sunt mici)
- 150g zahar
- o lingurita esenta de vanilie
- 120g iaurt grecesc
- 100ml ulei sau 100g unt topit
- 250g faina Baneasa 000
- un pliculet praf de copt
- un praf sare
- 250g prune
Mod de preparare Chec cu iaurt si fructe
- Incingem cuptorul la 180°C, tapetam cu unt si faina/hartie de copt sau spray non stick o tava de chec (30×12 cm).
- Intr-un bol incapator punem ouale, zaharul, vanilia. Mixam cu mixerul la viteza mare 10 min sau pana ouale isi dubleaza volumul. Adaugam iaurtul si uleiul, mixam foarte bine.
- Cu ajutorul unei site, cernem peste compozitie faina, praful de copt, sarea. Le amestecam pana avem un auat omogen. Punem aluatul in tava, nivelam cu spatula.
- Spalam prunele si le taiem felii. Le asezam deasupra checului si, optional, presaram zahar cu scortisoara.
- Coacem 30 min, la 180°C, pe gratarul din mijloc al cuptorului.
- Dupa 30 min, cand checul e auriu, il acoperim cu folie de aluminiu si il coacem alte 25-30 min sau pana trece testul scobitorii.
Reteta de Chec cu iaurt si fructe este gata! Lasam checul sa se raceasca foarte bine inainte de feliere. Sa va fie de cel mai bine!