Bomboloni sau gogosi italiene sunt niste delicii pe care la gasiti in intreaga Italie, sub diverse denumiri: ciambelle, fritelle, frittele tipo luna-park, bombe, krapfen (mai ales in zona de Nord, aproape de Tirol, fiind de origine austriaca).
Bomboloni – gogosi italiene – tot ce trebuie sa stiti despre reteta
- Bomboloni sunt o specialitate de patiserie cu diverse umpluturi: crema de vanilie (crema pasticcera), ciocolata, fistic sau diverse tipuri de dulceata.
- Chiar daca sunt prajite in baie de ulei, aceste gogosi nu absorb prea multa grasime, asa cum veti vedea si voi pregatindu-le.
- Desigur, le puteti coace si la cuptor, la 180°C, cca 25-30 min, timp in care le intoarceti de cateva ori pentru a se rumeni uniform. Desigur, gogosile la cuptor nu sunt la fel de fragede ca si cele prajite, insa, imediat dupa ce le scoateti din cuptor, le puteti unge cu putin ulei si le dati prin zahar pudra sau zahar farin.
Puteti umple bomboloni cu crema de alune, ciocolata, vanilie sau gem! Pentru “Krapfen”, de exemplu, adica gogosile italiene de inspiratie austriaca, intindem foaie de aluat mai subtire, taiem formele rotunde si le lipim doua cate doua, cu umplutura de gem de caise.
Toate ingredientele necesare pentru reteta de Bomboloni (gogosi italiene) va asteapta in magazinele LIDL, iar pentru sim ai multa inspiratie si retete variate, va asteptam in Bucataria LIDL!
Bomboloni (gogosi italiene) – ingrediente pentru 12-14 buc
- 500g faina Belbake
- 80g zahar tos
- 100ml lapte Pilos caldut
- 15g drojdie uscata Belbake
- 80ml ulei Vita D’Or
- 3 oua mari
- ½ lingurita extract de vanilie Belbake
- coaja de la o portocala (optional)
- crema de ciocolata ChocoNussa
- zahar pudra vanilinat Belbake
- 500ml ulei Vita D’Or pentru prajit
Mod de preparare
- Amestecam laptele caldut, zaharul si drojdia. Lasam deoparte 10-15 minute.
- Intr-un bol incapator punem faina, facem o gropita in mijloc, turnam amestecul de lapte.
- Pornim mixerul cu accesoriul de framantare sau framantam cu mana. Adaugam treptat ouale batute, uleiul, vanilia, coaja de portocala.
- Framantam minim 15-20 min sau pana avem un aluat elastic, care se desprinde de peretii vasului si de mana.
- Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit 2 ore sau pana isi dubleaza volumul.
- Lucram pe masa unsa cu putin ulei. Intindem aluatul intr-o foaie mai groasa, de cca 2 cm.
- Decupam forme rotunde. Framantam aluatul ramas si il intidem din nou, decupam forme pana la epuizarea aluatului.
- Mutam fiecare gogoasa pe hartie de copt (taiem o foaie mare de hartie de copt in patrate) si lasam sa dospeasca alte 30 min. De ce folosim hartie de copt? Aluatul este mai usor de manipulat fara a strica forma gogosilor si ne ajuta sa le asezam in baia de ulei, fara pericol de a ne arde.
- Intre timp incingem uleiul. Cum verificam ca e gata pentru prajit? Introducem o scobitoare/frigaruie de lemn in ulei si, daca se fac margelute de ulei in jurul ei, baia de ulei este pregatita pentru gogosi.
- Prajim gogosile la foc mediu, intorcandu-le des, pentru a se rumeni uniform pe ambele parti. Stim ca sunt gata cand sunt frumos rumenite si ramane doar o mica dunga de aluat mai deschis la culoare pe mijlocul lor.
- Le scoatem pe hartie absorbanta, cu ajutorul unei palete. Le lasam sa se scurga bine de uleiul in exces, apoi le trecem prin zahar pudra/farin si, optional, le umplem cu ciocolata cu ajutorul unei seringi de patiserie.
Bomboloni sunt gata si va promit ca sunt de-li-cioa-se! Pofta buna!