Azi pregatim impreuna una dintre retetele de paste emblematice pentru bucataria italiana – Spaghetti cacio e pepe! Este una dintre cele mai simple si totodata cunoscute si iubite retete de paste!
In primul rand am ales spaghetti din grau dur de la Paste Baneasa, pastele noastre preferate. Pastele din grau dur au un indice glicemic mai mic si sunt foarte bogate in proteine, ceea ce le face mai prietenoase cu silueta si mai usor de digerat. Iar pastele din grau dur de la Baneasa sunt de o calitate superioara, la nivelul pastelor din Italia! Le recomand cu drag si gasiti o gama foarte variata de forme, perfecte pentru orice reteta doriti sa incercati – farfalle, spaghetti, penne, lasagna, tagliatelle.
Spaghetti cacio e pepe – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Cacio e pepe inseamna “branza si piper”, deci ingredientele pe care le folosim sunt simple, de aceea trebuie sa fie de foarte buna calitate. In mod clasic, pentru reteta se folosesc spaghetti sau bucatini.
- Eu adaug mereu si unt in sos, pentru paste extra cremoase!
- E foarte important sa fierbeti pastele cu 1-2 minute mai putin decat timpul indicat pe ambalaj, pentru ca, dup ace le scurgem de apa, vor mai sta putin pe foc pentru a face sosul si nu ne dorim paste prea fierte, care nu isi pastreaza forma.
- La capitoul branza, reteta clasica cere Pecorino Romano. De ce? Pentru ca legenada spune ca Spaghetti cacio e pepe sunt originare de pe vremea Imperului Roman, cand pastorii le pregateau in timpul transhumantei, cu branza proaspata de la oi, o branza similara cu Pecorino. Insa eu folosesc mereu Grana Padano, pentru ca se topeste foarte bine si rezulta paste super cremoase.
- La fel de essential este piperul proaspat macinat, de preferinta in mojar sau rasnita. In niciun caz nu folosim piper gata macinat. Piperul este un ingrediente cheie al retetei, de aici si “pepe” din numele ei.
Spaghetti cacio e pepe - ingrediente pentru 4 portii:
- 300g spaghetti din grau dur Paste Baneasa
- 2 litri apa
- 1 lingurita sare de mare
- 80g unt
- 100g branza Grana Padano proaspat razuita
- 2 lingurite piper proaspat macinat (negru sau mosaic, in functie de gust)
Mod de preparare Spaghetti cacio e pepe
- Punem la fiert 2 litri de apa cu sare. E important sa nu folosim foarte multa apa la aceasta reteta, pentru a avea o apa concentrata, plina de amidon, pe care o folosim apoi la sos.
- Fierbem pastele foarte al dente, cu 1-2 minute mai putin decat timpul indicat pe ambalaj.
- Scurgem pastele, avand grija sa pastram 250-300ml din apa in care au fiert.
- Intr-o tigaie incapatoare topim untul.
- Adaugam pastele si o cana din apa in care au fiert.
- Adaugam branza si piperul proaspat macinat. Amestecam foarte bine, la foc mic, astfel incat branza sa se topeasca incet, luchidul sa scada si pastele sa fie complet acoperite de un sos cremos. Dureaza cam 1-2 minute la foc mic.
Servim Spaghetti cacio e pepe fierbinti, stropite cu putin ulei de masline, extra branza si extra piper. Sa va fie de cel mai bine!