Tort TIRAMISU – o reteta festiva care ne duce cu gandul la Italia! Este un desert extrem de racoros, perfect pentru petrecerile de vara!
Pregatim Tort Tiramisu dupa reteta clasica italiana, pe baza de oua. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca folosim oua foarte proaspete si de calitate. Recomand ouale BIO din magazinele LIDL, sunt cele pe care le folosesc la acest gen de retete. Daca nu doriti sa folositi oua, puteti folosi 500g smantana dulce pentru frisca. Inainte de batere, tineti smantana dulce la congelator 10-15 minute, la fel si paletele mixerului. Se va bate excelent! Apoi amestecam mascarpone cu frisca batuta in loc de spuma de ou, si adaugam 160g zahar pudra vanilat.
Tort Tiramisu Ingrediente pentru 12-14 portii
Timp de preparare 1 ora, timp de asteptare 8 ore, dificultate medie
- 750g mascarpone Lovilio
- 6 oua BIO (marimea L) sau 5 oua marimea L
- 150g zahar tos + 100g zahar tos
- 1 lingurita pasta de vanilie Belbake
- 1 lingura esenta de rom belbake
- 250ml cafea Bellarom
- 1 punga piscoturi Sondey
- o lingura cacao Belbake pentru décor
- capsune pentru decor
Pregatim o tava rotunda, cu dimetrul de 20-22 cm, neaparat cu pereti detasabili.
Separam ouale. Batem galbenusurile cu 100g zahar tos si vanilia, 8-10 minute cu mixerul la viteza mare, pana obtinem o crema de consistenta unei alifii, galbenusurile isi dubleaza volumul, devin albicioase si granulele de zahar nu se mai simt. Punem mascarpone peste galbenusuri, omogenizam.
Separat, batem albusurile spuma cu 150g zahar tos, pana avem o bezea foarte ferma, care nu cade daca intoarcem vasul. Adaugam crema de galbenusuril peste bezea, omogenizam.
Pregatim 250ml de cafea, o indulcim dupa gust si adaugam esenta de rom. Taiem capetele piscoturilor astfel incat sa stea in picioare si sa le putem aseza de jur imprejurul tavii. Pentru o tava de 22 cm diametru am folosit 23 de piscoturi.
Cu o pensula de patiserie, ungem usor piscoturile cu cafea. Apoi inmuiem piscoturile 2-3 secunde in cafea rece si le asezam pe fundul tavii, pentru a forma un blat. Punem 1/3 din crema. Urmeaza un alt strat de piscoturi, unul de crema, unul de piscoturi si unul final de crema. Dam la rece minim 6 ore, de preferinta peste noapte.
Inainte de servire, tinem tortul 10 minute la congelator, apoi il pudram cu cacao si il decoram cu capsune. Reteta de TORT TIRAMISU este gata! Va promit ca va fi pe gustul tuturor, este un tort spectaculos!