Imi aduc aminte si acum primul TORT DE CLATITE pe care l-am facut, absolut accidental! Buni Sia astepta musafiri si, cum era si este faimoasa pentru clatitele ei perfecte cu gemul ei de caise genial, normal ca a copt jumatate de zi un teanc imens de clatite. Apoi, inainte sa vina musafirii, mi-a dat sarcina mea de baza in familia noastra: sa ung cltitele cu gem, sa le rulez, sa le asez mi-nu-nat pe un platou. Dar am uns prima clatita si, in loc sa o rulez, am asezat-o pe a doua deasupra. Si am continuat. Si uite asa am facut nu doar primul meu Tort de clatite, ci primul din familia noastra. Ma asteptam sa fiu certata, dar Buni Sia a fost chiar incantata de idee si m-a trimis rapid sa cumpar frisca, sa decoram tortul cat mai frumos.
Buni cocea clatitele intr-o tigaie grea, de fonta, pe care o avea inca din copilarie si, cum spune ea, e unul din putinele lucruri cu care a plecat spre Cluj, cand avea 12 ani. Ungea tigaia cu ulei folosind un manunchi de pene. Daca am incercat si eu tigaia ei ma intrebati? Da, normal ca am incercat-o! Mi-a iesit ceva! Normal ca nu! Nu am reusit sa fac nici macar o clatita decenta, toate s-au lipit sau rupt si asa am ajuns la concluzia ca era TIGAIA EI si numai Buni ii stia secretele! Iar eu? Eu am tigaia MEA pentru clatite perfecte!
De-a lungul anilor, de fiecare data cand am postat o reteta de clatite, m-ati intrebat ce tigaie recomand. Raspunsul meu a fost acelasi – tigaile pentru clatite de la Tefal sunt cele mai bune! Iar acum, in reteta noastra de TORT DE CLATITE va prezint ultima mea achizitie in materie de tigai Tefal – TIGAIA PENTRU CLATITE UNLIMITED.
- Gatire perfecta – indicatorul Thermo-Signal™ isi schimba culoarea in roșu intens cand tigaia a atins °C optima pentru gatit.
- Rezistenta la zgarieturi – vasele din gama Tefal Unlimited au invelisul din titan ultra-rezistent la zgarieturi, fiind cel mai bun invelis Tefal de pana acum. Veti vedea in video ca intorc clatitele cu spatula de metal, fara cea mai mica zgarietura
- Gatire rapida si omogena – datorita noii baze de inductie Thermo Fusion™, care asigura distribuirea uniforma a caldurii si gatirea rapida.
- Usor de curatat si sigur – tigaile sunt realizate din materiale 100% sigure, nu conțin PFOA, plumb sau cadmiu si se curata foarte usor!
Inainte de a va lasa ingredientele delicioase pentru reteta de TORT DE CLATITE sau Clatite pufoase (caci le puteti servi si traditional, nu doar sub forma cu tort), va invit la CONCURS!
Cumpara orice tigaie, cratita sau oala Tefal, inscrie bonul pe fabricadeclatite.ro si poti castiga: o excursie de 2 persoane in Saint Malo, capitala mondiala a clatitelor, un robot multifunctional sau un sort personalizat „mester-chef”. In plus, pentru o extra sansa la tragerea la sorti, aboneaza-te la newsletter.
Ingrediente 12 Clatite pufoase (dublati cantitatile pentru Tort de clatite)
- 4 oua
- 500ml lapte
- 80ml ulei foartea soarelui
- 50g zahar
- o lingurita esenta vanilie
- 250g faina
- 1 lingurita praf de copt
- Pentru umplutura si décor:
- 400g dulceata de afine
- 250g mascarpone
- 80g zahar pudra vanilat
- fructe proaspete
Pentru retetea VIDEO de TORT DE CLATITE, apasati PLAY in fereastra de mai jos!
Amestecam foarte bine toate ingredientele, mai intai ouale, laptele si uleiul, apoi faina si praful de copt, pentru a obtine un aluat omogen, fara cocoloase. Puteti amesteca ingredientele si in blender. Aluatul trebuie sa se odihneasca 15-20 minute la frigider inainte de a incepe sa coacem clatitele.
Incingem tigaia Tefal pentru clatite, pana indicatorul Thermo-Signal™ isi schimba culoarea in roșu intens. Coacem clatitele pe rand, folosind un polonic mic pentru fiecare. Vom coace clatite mai pufoase, perfecte pentru tort. Nu ungem tigaia cu ulei, nu este necesar.
Pentru crema, amestecam mascarpone si zaharul pudra vanilat, cu mixerul la viteza medie, pana avem o crema in care granulele de zahar nu se mai simt.
Nu ne remane decat a servim clatitele delicioase, fie umplute cu crema de mascarpone, fie cu dulceata de afine si crema. Pentru tortul de clatite, ungem fiecare clatita cu o lingura rasa de gem, uniformizam cu spatula si suprapunem alta clatita. E foarte important sa le apasam foarte bine, astfel incat tortul sa isi mentina forma. Decoram cu crema de mascarpone. Daca doriti un TORT DE CLATITE CU CIOCOLATA, amestecati 250g mascarpone cu 150g crema de ciocolata/alune. Sa va fie de cel mai bine!