Zacusca cu hribi – reteta bunicii mele, faimoasa deja Bunia Sia, e prima reteta care mi-a venit in minte cand au ajuns la mine borcanelele de ardei foarte iute tocat Erős Pista si ardei dulce Édes Anna de la Univer!
Retetele de la Buni au intodeauna o poveste, inca de cand am inceput blogul, in 2007. Reteta de azi – Zacusca cu hribi – este strans legata de amintirea mea despre aceste doua borcanele magice, care nu lipseau niciodata de pe usa frigiderului nostru. Fiind din Cluj, produsele din Ungaria ne sunt mai mult decat familiare si imi aduc aminte si acum ca mama si tata mergeau frecvent in Ungaria “dupa provizii”. Ardeii tocati Erős Pista si Édes Anna nu lipseau niciodata de pe lista de cumparaturi! Stiu ca am intrebat-o pe Buni de ce e un „nene” pe eticheta de Erős Pista si o „tanti” pe cea de Édes Anna. Mi-a explicat, pe limba mea de copil, ca Erős Pista inseamna „Stefan cel furios” (adica ardei foaaarte iute) si „Édes Anna” inseamna „Ana cea blanda” (ardei dulce). Mi-au ramas cuvintele ei in minte pana in ziua de azi!
Erős Pista – Ardei foarte iute tocat este ideal pentru preparate din carne, legume, peste si paste, in supe, tocanite, orez sau…ca un sos in sine pentru iubitorii de iute. O singura lingurita, adaugata in orice preparat, da o savoare deosebita, exact ca in reteta de Zacusca cu hribi! Va recomand cu drag!
Zacusca cu hribi – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- din cantitatile date in reteta ne ies exact 6 borcane de 800g. Puteti dubla foarte simplu reteta pentru a va umple camara de acest deliciu!
- eu am adaugat 3 lingurite de ardei Erős Pista, puteti ajusta in functie de preferinta, mai iute sau mai putin iute
- am folosit hribi congelati, pe care i-am lasat intr-o sita, la deongelat, 2 ore inainte de folosire.
- am copt ardeii si gogosarii in friteusa cu aer cald – 15 minute la 200°C. Se coc foarte bine si sunt usor de curatat. Puteti coace ardeii si gogosarii pe plita, in tigaia grill, pe gratar, in cuptor.
- pentru a curate cat mai usor ardeii si gogosarii, va spun un truc util: imediat ce ii luam de pe gratar, ii punem intr-un bol mare cu apa foarte rece, plina de gheata. Ii lasam cca 5 minute, apoi se curate extrem de usor.
- dam legumele prin masina de tocat carne sau prin blender, pe functia pulse, ca a nu fie macinate total. Daca va place zacusca cu textura, puteti taia ardeii si gogosarii marunt, din cutit.
- o data ce punem zacusca la fiert, este important sa o fierbem la foc foarte mic, de preferinta intr-o oala de fonta, tuci sau o oala cu fund dublu, pentru a nu se lipi.
- fierbem zacusca 2-3 ore la fic mic, amestecand des, pana zacusca scade de minim 2 degete si uleiul incepe sa se ridice la suprafata
- folosim borcane foarte curate. Le asezam intr-o tava si le sterilizam in cuptorul incins la 100°C.
- pentru „dunst”, punem borcanele fierbinti intr-o punga groasa, astfel incat punga sa nu depaseasca filetul borcanelor si le infasuram intr-o patura groasa. Lasam borcanele sa se raceasca in acest „culcus” 2 zile sau pana ajung singure la temperatura camerei.
Zacusca cu hribi – Ingrediente pentru 6 borcane de 800ml
- 2kg hribi
- 500g ceapa alba
- 6 gogosari mari
- 6 ardei kapia mari
- 2-3 lingurite ardei foarte iute tocat Erős Pista
- 800g cubuete de rosii in suc propriu
- 400ml ulei de floarea soarable
- sare, boabe de piper, pudra de hribi, boia afumata
- 5-6 foi de dafin
Taiem ceapa marunt. Coacem ardeii si gogosarii, pe grill sau in cuptor. Ii decojim, indepartam cotoarele si nervurile. Tocam ardeii si gogosarii prin masina, in blender sau din cutit. Dam si ciupercile prin blender.
Intr-o oala cu fund dublu, calim ceapa in ulei pana devine sticloasa. Adaugam rosiile si ardeii Erős Pista. Amestecam bine. Adaugam ardeii si gogosarii tocati, apoi hribii dati prin blender. Amestecam si condimentam dupa gust cu boia afumata, boabe de piper, foi dafin, pudra de hribi.
Fierbem zacusca cu hribi 2-3 ore la foc mic, pana scade minim 2 degete si uleiul se ridica la suprafata.
Turnam zacsuca fierbinte in borcanele fierbinti, cu ajutorul unei cani cu cioc. Zacusca nu trebuie sa depaseaza locul unde incepe filetul borcanului. Inchidem capacul strans. Punem zacusca cu hribi la dunst in patura, astfel incat sa se raceasca natural, timp de 2-3 zile.
Zacusca cu hribi este gata! Erős Pista ii da o aroma superba! Abia astept sa testati reteta toamna aceasta si sa imi spuneti ca…sigur a devenit zacusca cu hribi preferata in familia voastra!