Azi am o postare speciala pentru voi – 3 retete la Dutch Oven, oala de gatit speciala de la Email de Sighisoara! Pregatim impreuna o delicioasa tocanita, o friptura suculenta si o paine de casa fara framantare! Dar, inainte sa va las retetele, as vrea sa va povestesc mai multe despre oala de gatit Dutch Oven si ce o face atat de speciala!
The best of both worlds (intre gatitul obisnuit si slow cooking)
- Folosesc D.O. pentru a ma bucura de beneficiile gatitului lent – alimentele isi pastreaza nutrientii, culoarea si textura, aroma este foarte intensa dar timpul de gatire este injumatatit fata de un slow cooker traditional.
Distributie uniforma a caldurii (datorită peretelui gros, de 3 mm)
- Peretii D.O. au 3mm grosime, iar asta ajuta la retinerea foarte buna a caldurii si distribuirea ei uniforma pe toata suprafata vasului. Astfel putem, de exemplu, praji carne la temperatura foarte mare pentru o crusta crocanta dar si coace tocanita la temperatura joasa, pe care care D.O. o mentine constanta pentru mult timp.
Si pe aragaz si in cuptor in aceeasi tura
- O. este rezistent la cuptor si functioneaza perfect pe orice tip de arzator. Deci putem incepe mancarea pe plita sau aragaz si o putem mita direct in cuptor pentru gatirea complete! In plus, D.O. e atat de aspectuos incat din cuptor poate merge direct pe masa festiva, de unde putem servi pe toata lumea!
Nu ti se arde sau prinde mancarea (datorita capacului cu alveole pt captare umezeala)
- Cand introducem D.O. la cuptor, capacul special se inchide etans si este prevazut cu alveole care capteaza umezeala. Astfel mancarea nu se arde, nu se lipeste de vas si toate aromele si sucurile delicioase din carne si legume raman la interior. Mancarea nu se usuca, friptura iese suculenta de fiecare data!
Durabile
- O. este o investitie de durata inbucataria ta! Cu siguranta este genul de oala care poate fi lasata mostenire de la o generatie la alta! Este si foarte versatil si poate inlocui diverse vase din bucatarie: oala pentru ciorba, tocnita, sarmale, oala pentru fiert paste, masina de paine, slow cooker-ul.
Merge pe inductie, electric, gaz, vitroceramic
- Indiferent de tipul de plita pe care il folosesti, D.O. functioneaza perfect pe gaz, plita electrica, vitroceramica si, desigur, inductie. La fel, poate fi introdus in cuptorul electric, pe gaz sau chiar in cuptorul pe lemne!
Nu trebuie sa o supraveghezi
- Capacul se inchide etans si este pravzaut cu alveole care capteaza umezeala. Asta inseamna ca nu trebuie sa amesteci in mancare, nu exista riscul ca ea sa se prinda de fundul oalei sau sa ramana fara lichid. Dai oala la cuptor si ai scapat de grija, pentru a te ocupa de altceva!
Curatarea
- O. este complet non stick si asta il face extrem de usor de curatat! Fie ca il speli de mana cu apa calduta, fie la masina de spalat, se curate foarte simplu!
3 retete la Dutch Oven – PAINE LA DUTCH OVEN
Este o pâine fără framantare, foarte ușor de preparat cu făină albă, integrală sau fără gluten.
Ingrediente paine la Dutch Oven
- 500g faina
- 450ml apa calduta
- 4 linguri ulei masline
- 10g drojdie uscata activa
- 1 lingura zahar
- 2 lingurite sare
Apasa PLAY in fereastra de mai jos pentru reteta video de paine la Dutch Oven!
3 retete la Dutch Oven – Tocanita de pui
Ingrediente Tocanita de pui la D.O.
- 2 linguri ulei masline
- 6-8 pulpe inferioare de pui
- sare, piper
- 2 linguri condimente pentru pui
- 2 cepe taiate wedges
- 3 morcovi taiati rondele
- 3 catei usturoi
- 4 tije apio
- 125ml vin
- 750ml supa de pui
- 3 linguri faina
- 2 linguri pasta de tomate
- crengute cimbru
- 2-3 foi dafin
- 600g cartofi taiati cubulete
Apasa PLAY in fereastra de mai jos pentru reteta video de Tocanita de pui!
3 retete la Dutch Oven – Friptura suculenta de porc
O friptura delicioasa, din carne de porc, cartofi, mere si cidru. Este o friptura speciala, foarte suculenta!
Ingrediente friptura de porc cu mere si cidru
- 1kg ceafa intr-o bucata
- 2-3 mere taiate wedges
- o ceapa taiata felii
- 4 cartofi mari taiati wedges
- 3-4 catei usturoi
- sare si piper
- 2 linguri mix de porc
- 1 lingurita scortisoara
- 2 linguri unt
- 300ml cidru
- ulei de masline
Apasa PLAY in fereastra de mai jos pentru reteta video de Friptura de porc cu mere si cidru!