Tocanita de cartofi a la Buni Sia – aceasta este reteta noastra de azi, perfecta pentru 1 Decembrie. Este o reteta cunoscuta in toate familiile de romani si, cu siguranta, transmisa din generatie in generatie. Aceasta este varianta din familia noastra, Duma-Gurdean, asa cum am invatat-o de la Buni.
In septembrie 2007 am postat prima reteta pe blog. In noiembrie, acelasi an, Buni Sia a realizat ca incepe sa imi placa din ce in ce mai mult sa gatesc si ca incet, dar sigur, o iau pe urmele ei. Asa ca mi-a facut cadou de ziua mea un set de oale emailate. Nu erau cele mai frumoase, dar le-am iubit foarte mult si le-am utilizat peste masura in Teo’s Kitchen. Probabil le recunoasteti din toate retetele de la inceputul blogului.
Timpul a trecut, vasele s-au pierdut in multiplele noastre mutari, dar vasele de email mi-au ramas la fel de dragi.
Vestea ca Email de Sighisoara a reinventat vasele emailate mi-a bucurat sufletul! Sunt absolut superbe, in sfarsit vase de email FRUMOASE, extrem de calitative realizate cu tehnologie de ultima ora. Practic, vasele lui Buni Sia au intrat in era noastra!
Gatesti mai sanatos cu noile vase emailate!
- Au 3 straturi de email si evita orice contact al ingredientelor cu metalul si implicit transferul de metale grele in mancarea noastra.
- Stiti ce este emailul? Este un fel de sticla, inodora si incolora. Difera insa foarte mult reteta dupa care este facut, de aici si diferentele de calitate intre vasele care se gasesc pe piata.
- Daca majoritatea producatorilor au 1-2 straturi de email, vasele EDS au 3 straturi PREMIUM, care ne ofera siguranta la transferul de metale grele.
- Vasele sunt mai grele decat cele obisnuite pentru ca se foloseste un otel mai gros. Acesta nu doar ca le face durabile, dar asigura si distributia uniforma a caldurii.
- Da! Merg perfect pe plitele cu inductie asa cum veti vedea si in reteta noastra de azi: Tocanita de cartofi a la Buni Sia.
- Ca sunt fabricate manual este putin spus! Pentru fiecare vas lucreaza 25 de omuleti talentati, deci fiecare vas e unic.
- Iar culorile? Mai trebuie sa va spun ceva despre superbele culori pastelate care transforma gatitul intr-o adevarata placere? Da, sunt mega-instagramabile.
Momentan gasiti vasele EDS doar online pe www.emaildesighisoara.ro si recunoasteti vasele originale dupa logo-ul din interior.
Cat despre reteta de Tocanita de cartofi a la Buni Sia, puteti folosi afumatura preferata: kaizer, bacon, carnati afumati, ciolan dezosat etc. Pentru un gust afumat intens, va sugerez sa folositi boia dulce afumata. Imi amintesc si acum ca Buni batea jumatate de Cluj si schimba 2 autobuze ca sa ajunga la “tanti”, furnizoarea ei de boia dulce afumata. Doamne, ce amintiri!
Ingrediente pentru 4-6 portii de Tocanita de cartofi a la Buni Sia
- 1kg cartofi taiati cubulete
- 400g kaizer afumat taiat felii
- 2 morcovi taiati rondele
- 1 ceapa alba mare tocata marunt
- 3 catei de usturoi maruntiti
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- sare si piper
- 1 lingurita cu varf boia afumata
- 1 legatura patrunjel proaspat
Mod de preparare Tocanita de cartofi a la Buni Sia
- Turnam uleiul in cratita si adaugam ceapa, usturoiul si afumatura.
- Calim totul 3-4 minute la foc mediu pana ceapa este translucida si kaizerul usor rumenit.
- Adaugam cartofii, morcovii, condimentele si apa cat sa le acopere.
- Lasam tocanita la fiert pana cartofii si morcovii sunt bine patrunsi si lichidul scade, formandu-se un sos consistent.
- La ultimul clocot adaugam si patrunjelul tocat marunt si potrivim dupa gust cu sare si piper.