Tort Turta dulce

Tort Turta dulce este tortul perfect pentru sezonul de toamna-iarna! Avem nu doar aroma de turta dulce, dar si textura si consistenta! Daca iubiti turta dulce in ciocolata, sigur veti iubi reteta de Tort Turta Dulce!

tort turta dulce

Tort Turta dulce este inspiriat de targurile de toamna, zilele recoltei si, bineinteles, targurile de Craciun. De pe la mijlocul lunii septembrie, de cand incepea agitatia cu pusul pe iarna, mergeam cu bunicii la targurile speciale, unde producatorii locali aduceau legume si fructe de sezon. Cam tot ce avea nevoie o gospodina pentru a umple camara cu zacusca, muraturi si conserve! Lui Buni Sia ii sclipeau ochii la vederea legumelor stralucitoare, noua, copiilor, ne sclipeau ochii la standurile cu turta dulce de orice fel si coapta in orice forma! Asa ca am strans toate amintirile (si acelea ale nasilor care ne aduceau din germania turta dulce de Nurnberg, cu glazura de ciocolata) si am facut reteta de Tort Turta dulce cu crema de ciocolata!

tort turta dulce

Tort Turta dulce – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Asa cum va spuneam, blatul nu este doar inspirat de turta dulce, ci are textura si consistenta turtei dulce. Este un blat mai ferm si extrem de aromat! Daca doriti insa un tort insiropat, e foarte usor sa pregatiti un sirop de zahar ars si rom, pe care sa il folositi pentru a insiropa blatul. Intr-o craticioara puneti 150g zahar, lasati la foc mic, amestecand des, pana zaharul este topit si are o culoare maro-aurie. Puneti 200ml apa si 50ml rom si lasati sa fiarba pana aveti un sirop si zaharul e topit complet.
  • Pentru Tort Turta dulce puteti coace un singur blat, pe care sa il taiati apoi in 2 felii sau puteti coace 2 blaturi individuale, asa cum am facut eu. Recomand sa coaceti 2 blaturi individuale, pentru ca vor creste mai frumos si tortul va fi mai inalt.

tort turta dulce

  • Am folosit 2 forme cu diametrul de 20cm, dar puteti folosi o forma de 20-23 cm.
  • Puteti folosi miere sau melasa. Chir daca mierea isi pierde propritatile nutritive cand este incalzita, o folosim in aceasta reteta (ca in toate retetele de turta dulce) pentru aroma si consistenta. Cu cat mierea sau melasa este mai inchisa la culoare, cu atat turta dulce va avea o culoare mai intensa.
  • Crema pentru Tort Turta dulce este foarte simpla si rapida: mascarpone si crema de ciocolata cu alune! Nimic mai simplu! Daca doriti sa ii dati un plus de aroma, puteti adauga cateva linguri de zahar pudra vanilat si putina scortisoara.
  • Asamblam tortul in tava in care l-am copt, pur si simplu o tapetam cu folie alimentara si asezam blaturile si crema. Astfel tortul va avea straturi uniforme si frumoase.

tort turta dulce

In prepararea retetei de Tort Turta dulce am folosit noul meu prieten in bucatarie mixerul de mana HeatSoft Breville. De cand a intrat in Teo’S Kitchen a fost folosit aproape zilnic si sunt la fel de incantata de el ca la prima folosire! A facut o treaba excelenta in toate retetele in care a fost folosit! Nu uitati sa incercati si reteta de Tort cu afine si vanilie!

De ce ai nevoie de mixerul de mana HeatSoft Breville in bucataria ta? ♥

  • Butonul HeatSoft™ permite inmuierea untului in timpul mixarii. Tehnologia HeatSoft aduce ingredientele reci la temperatura camerei prin incalzire usoara in timpul mixarii. Nu mai trebuie sa pregatim ingredientele din timp, sa le scoatem din frigider inainte de prepararea prajiturii sau cremei. Majoritatea retetelor de patiserie necesita ca ingredientele sa fie la temperatura camerei pentru cele mai bune rezultate.
  • Este un mixer ideal pentru creme si prajituri, fursecuri pe baza de unt. A
  • Are 7 trepte de viteza, astfel este potrivit pentru orice fel de compozitii.
  • La capitolul accesorii are incluse: paletele pentru amestecare, carligele pentru framantat si telul.
  • Are o cutie de depozitare foarte practica si compacta, in care incap accesoriile, cablul si mixerul, se inchide etans si ocupa foarte putin loc!

tort turta dulce

Mai multe detalii gasiti AICI si puteti folosi codul de reducere TEO10 pentru 10% extra reducere!

Tort Turta dulce – Ingrediente pentru blat

  • 250g unt 82% grasime
  • 200g zahar brun
  • 60g miere
  • 200ml apa fierbinte
  • 120ml lapte batut
  • 2 oua mari
  • 260g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingura scortisoara
  • vanilie dupa gust

tort turta dulce

Tort Turta dulce – Ingrediente pentru crema

  • 500g mascarpone
  • 400g crema de ciocolata cu alune

tort turta dulce

Incingem cuptorul la 180°C si ungem cu unt si faina sau spray non-stick 2 tavi de 20cm diametru.

Spumam untul si zaharul brun folosind functia HeatSoft™ a mixerului. Continuam sa amestecam pana untul este o spuma fina, in care granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam ouale amestecand pana sunt incorporate  in compozitie. Punem apa, mierea, laptele batut, amestecam. Daca vi se pare ca aluatul s-a taiat, nu va faceti griji, este de la lichidele adugate peste unt. Isi va reveni complet dupa ce punem faina.

Adaugam apoi si faina cernuta impreuna cu praful de copt si scortisoara. Trebuie sa obtinem o compozitie cremoasa, omogena.

Impartim compozitia in mod egal intre cele 2 tavi pregatite. Nivelam cu spatula. Dam tavile la cuptor 25-30 minute sau pana trece testul scobitorii. Lasam blaturile sa se raceasca in tava 10 minute. Le mutam apoi pe un gratar, pentru a se raci complet.

tort turta dulce

Punem mascarpone si crema intr-un vas su le amestecam folosind functia HeatSoft™ a mixerului. Amestecam pana avem o crema omogena. Dam crema la rece pana se raceste si blatul.

Tapetam forma in care am copt blatul cu folie alimentara. Punem primul blat. Adaugam ¾ din crema, nivelam foarte bine. Adaugam a doua felie de blat, presam pentru a ne asigura ca este bine lipit de crema. Dam la frigider minim 2 ore inainte de a scoate tortul din tava pentru a-l decora. Pentru decor folosim crema pusa deoparte si alune/nuci sau omuleti de turta dulce.

tort turta dulce

Tort Turta dulce va fi deliciul sezonului toamna-iarna si este excelent pentru sarbatorile in familie, aniversari, mese festive!  Nu uitati de codul de reducere TEO10 pentru a beneficia de 10% extra reducere la mixerul de mana Breville cu functie HeatSoft!

tort turta dulce

4 Comments

  1. Foarte buna reteta , am sa o incerc cat mai curand !

  2. Georgeta Velicu

    Buna ziua,

    Daca nu avem mixerul folosit in aceasta retete, cum procedam?

    Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.