Tarta cu prune si frangipane

In Teo’s Kitchen se simte deja aroma de toamna! Si cum prunele sunt in plin sezon, m-am gandit sa va propun azi o reteta delicioasa pentru sfarsit de vara – inceput de toamna: TARTA CU PRUNE SI FRANGIPANE!

tarta cu prune si frangipane

Desi pare complicata, in realitate retete de Tarta cu prune si frangipane este foarte usor de preparat. Aveti nevoie de cateva ingrediente simple, iar ingredientul principal? Migdalele macinate. Dar, desigur, puteti folosi si nuci de orice fel, caju sau alune de padure.

tarta cu prune si frangipane

Tarta cu prune si frangipane – ce este “frangipane”?

Frangipane este o crema pe baza de migdale macinate, folosita cel mai des pentru a umple tarte. Exista diverse retete, iar cea pe care vi-o arat azi este una dintre cele mai simple si accesibile variante. Legenda spune ca, undeva prin secolul 16, un nobil Italian – Marchizul Muzio Frangipani – a inventat un parfum cu note de migdala, care era folosit pentru a-si parfuma manusile cand locuia la Paris. Patiserii francezi au pornit de la aceasta aroma minunata si au transformat-o intr-o crema!

tarta cu prune si frangipane

Migdalele macinate sunt foarte usor de obtinut: le trageti putin la tigaie, fara adaos de ulei, doar le rumeniti putin. Apoi le dati prin blender, folosind functia pulse. Daca doriti sa le indepartati cojile, le tineti cateva ore in apa calduta, apoi le indepartati pielita si le lasati la uscat pe hartie de bucatarie pana a doua zi. Apoi le puteti da prin blender.

Tarta cu prune si frangipane – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Aluatul este foarte usor de pregatit, dureaza 1-2 minute in robotul de bucatarie. Apoi il lasam putin la rece si il putem folosi pentru orice tarta dulce!
  • Aluatul este suficient pentu tava rotunda cu diametrul de 20-23 cm.
  • Daca doriti o tarta “cu capac”, dublati cantitatea de aluat.
  • Puteti folosi prune, smochine, visine congelate sau din compot, piersici, nectarine.
  • Este foarte important ca, o data ce am asezat aluatul in tava, sa dam la rece 15-20 minute inainte de a-l da la cuptor. Asftel, aluatul este mai crocant si nu se deformeaza la copt.
  • Tarta sta foarte bine cateva zile la frigider.
  • O data coapta, o puteti tine la congelator 2-3 saptamani. Pentru decongelare, pur si simplu o lasati peste noapte in frigider sau 2-3 ore pe blatul din bucatarie.

tarta cu prune si frangipane

Toate ingredientele necesare pentru reteta de Tarta cu prune si frangipane va asteapta in magazinele LIDL din toata tara!

Ingrediente pentru aluat Tarta cu prune si frangipane:

  • 80g zahar brun Belbake
  • 80g unt Pilos (82% grasime)
  • 160g faina
  • 1 ou

tarta cu prune si frangipane

Untul trebuie sa fie rece, din frigider. Punem toate ingredientele in blender. Amestecam pana aluatul este bine legat si se aduna singur intr-o bila. Facem un disc din aluat, il invelim in folie alimentara si il dam la rece 2 ore. Apoi intindem aluatul pe masa tapetata cu faina, intr-o foaie de 1/2cm. Cu ajutorul sucitorului, asezam aluatul in tava. Il intepam din loc in loc cu furculita. Dam tava la frigider 15-20 minute. Intre timp, pregatim umplutura

Ingrediente pentru umplutura Tarta cu prune si frangipane:

  • 100g unt Pilos moale, la t° camerei
  • 2 oua mari
  • 200g migdale macinate Belbake
  • 80g zahar brun Belbake
  • 50g faina Belbake
  • ½ lingurita scortisoara Mikado
  • prune proaspete

tarta cu prune si frangipane

Spumam untul si zaharul, cu mixerul la viteza medie, 2-3 minute. Adaugam ouale, amestecam. La final punem faina, migdalele, scortisoara. Amestecam foarte bine.

Punem compozitia in tava, nivelam bine cu spatula. Spalam prunele si le taiem in jumatati. Asezam prunele peste crema frangipane.

Coacem tarta 30-35 minute, in cuptorul incins la 180°C. Lasam sa se raceasca putin in tava, pentru a fi mai usor de feliat.

tarta cu prune si frangipane

Sa va fie de cel mai bine si, acum pe final de vara, merge tareeee bine sa incalziti tarta 30 de secunde la microunde si sa o serviti alaturi de inghetata Gelatelli! Incearca si reteta de Prajitura rapida cu prune (click pe titlu pentru a accesa reteta). 

 

4 Comments

  1. Cornelia ABRUDAN

    Buna ziua,
    As vrea sa încerc Tarta!! Dar pun Ingredientele in blender? Nu am folosit pt Aluaturile niciodată blender
    Multumesc

    • Salut, Cornelia. Da, toate ingredientele se pun in blender, asa cum scrie si se vede si in poze. Iese foarte bine aluatul.

  2. Vali Manole

    Se poate folosi și făină de migdale?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.