Gris cu lapte si capsune sau gris cu lapte la pahar, cu o dulceata rapida de capsune si menta sau cum poti sa transformi un desert simplu al copilariei intr-un preparat care poate sta pe orice masa, la orice ocazie.
Toata lumea iubeste grisul cu lapte, nu-i asa? Este dulce si cremos si fiecare lingurita te poarta in frumoasa copilarie. Merge de minune cu orice dulceata, cu fructe proaspete sau cu sosuri de vanilie si ciocolata. Buni Sia ni-l pregatea de obicei la cina si existau 3 optiuni de servire, in functie de cum ne era norocul si…dispozitia ei de moment! Daca mancam pe graba, cu siguranta topingul era de dulceata, fie de macese, fie magiun de prune (silvoita cum ii spunem noi in Ardeal). Varianta 2, preferata de fratele meu, era grisul fierbinte, pudrat cu muuuulta cacao. Iar varianta 3, preferata tuturor, era grisul cu sirop de zahar ars. Dar pentru asta trebuia sa fim foarte cuminti in ziua respectiva si buni sa fie intr-o dispozitie foarte buna!
Varianta de azi este ideala pentru momentele in care vrei sa mananci ceva dulce si bun, dar nu vrei sa stai cu orele in bucatarie. Totul se pregateste super repede din doar cateva ingrediente. Ca sa nu mai spun ca vara este perfect, in cateva minute ai un desert racoritor gata de savurat.
Gasesti toate ingredientele necesare pentru reteta de Gris cu lapte in oricare din mazaginele Lidl.
Gris cu lapte si capsune – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Poti folosi in grisul cu lapte diferite arome: migdale, rom, lamaie etc. Eu am folosit vanilie pentru ca este preferata mea.
- Tot in gris poti adauga coaja de lamaie sau portocala. De asemenea, putina ciocolata razuita merge de minune.
- Dulceata o poti pregati din ce fel de fructe doresti: cirese, caise, piersici etc.
- Am folosit menta pentru mai multa aroma in dulceata si efectul racoritor, insa busuiocul o poate inlocui cu succes.
- Daca nu vrei sa folosesti zahar, poti adauga putina miere in gris chiar la final, cand e gata fiert.
Ingrediente pentru 4 portii de Gris cu lapte si capsune
- 500ml lapte Pilos
- 50g gris Belbake
- 50g zahar brun Belbake
- o pastaie de vanilie Belbake
Gris cu lapte si capsune - Ingrediente pentru ducleata rapida de capsune
- 300g capsune
- 2 linguri unt Pilos
- 2 linguri zahar brun Belbake
- vanilie dupa gust
Mod de preparare
Pentru inceput pregatim dulceata. Taiem fructele in 4.
Intr-o tigaie topim untul, apoi adaugam zaharul si il caramelizam 2-3 minute pana este topit. Adaugam fructele si le caramelizam 3-4 minute, pana obtinem o dulceata cremoasa.
Adaugam menta tocata marunt si amestecam.
Tragem tigaie de pe foc si lasam dulceata sa se racoreasca pana pregatim grisul cu lapte.
Pentru gris punem laptele, semintele de vanilie si zaharul intr-o oala si le punem pe foc mic.
Cand incep sa fiarba adaugam grisul in ploaie. Fierbem grisul 7-8 minute, amestecand incontinuu, pana ajunge la consistenta dorita.
Punem grisul fierbinte in cupe sau pahare si il lasam 2-3 minute sa se racoreasca, apoi adaugam pe deasupra dulceata de capsune. Decoram cu frunzulite de menta si suntem gata!
Aceasta a fost reteta de Gris cu lapte si capsune. Sper sa va inspire si pe voi si daca il incercati, musai sa-mi spuneti impresiile in sectiunea de comentarii. Sa va fie de cel mai bine!
Iti place Grisul cu lapte? Incearca si reteta de Gris cu lapte pane, un alt deliciu pe care am invatat sa il pregatesc de la Buni Sia! Reteta o gasesti AICI (click).