Cum incepe scoala, cum apare intrebarea existentiala: “Si, noi ce mai punem la pachetel?”. Chiar daca raspunsul este “sandwich-ul vesnic”, macar sa fie unul special, nu? Asa ca, pentru sandwich-uri speciale dar si pentru zile oarecare, pentru o ciorbita sau o tocanita, langa un pahar de sana sau iaut, tare bine merge reteta de azi – Chifle cu dovleac copt!
Dovleacul este acum in plin sezon, il gasiti in toate magazinele si abia asteapta sa fie transformat in Chifle cu dovleac copt! Puteti folosi orice tip de dovleac, trebuie doar sa il coaceti inainte si sa il transformati in piure. Va las mai jos un video super-util despre cum facem piure de dovleac. Vom folosi acest piure in reteta de Chifle cu dovleac copt.
Chifle cu dovleac copt – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Se pregatesc usor si se pastreaza moi si pufoase mai multe zile.
- Dupa ce se racesc si…in caz ca mai raman…le pastrez in punga inchisa ermetic (pungile acelea cu fermoar). De ce spun “in caz ca mai raman?” Pai una e mereu “de sacrificiu”, o mananc fierbinte, cu putin unt sarat. Da, ma arde limba si tot nu ma pot opri! Apoi, cam la fel face fiecare membru al familiei care trece pe langa tava. Deci, o sa fiu sincera, rar au rezistat mai mult de 2 zile in casa noastra. Toata lumea iubeste reteta de Chifle cu dovleac copt!
- Se transforma usor in orice sandwich, iar fiind atat de aromate ele in sine, nu au nevoie de mai mult de o crema de branza, cateva frunze de rucola si felii de prosciutto!
- In ultimele 10 minute de coacere puteti sa presarati deasupra cascaval dat pe razatoare pentru un plus de gust si o crusta wow. Sau puteti sa puneti cate un cubulet de mozzarella sau cascaval in fiecare chifla, pentru deliciul copiilor!
- Da, aceste Chifle cu dovleac copt sunt perfecte si pentru burgeri!
- Da, acest aluat poate fi folosit si ca aluat pentru pizza! Chiar este deosebit!
- Din aluatul acesta pe care il folosim pentru chifle puteti face si paine (o coaceti in tava pentru chec) sau cozonac. Pur si simplu adaugati in compozitie 100g zahar, coaja de lamaie si portocala, cateva stafide sau fructe confiate.
Ingrediente pentru 8 bucati de Chifle cu dovleac:
- 500g faina (de preferinta tip 650, pentru brutarie)
- 300g piure de dovleac copt
- un pliculet drojdie (7-10g)
- 2 lingurite sare
- 125ml apa calduta
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- ½ lingurita turmeric
- 1 ou pentru uns chiflele
- o lingura seminte de susan
Amestecam drojdia uscata cu apa. Intr-un bol incapator punem faina. Turnam deasupra amestecul de apa si drojie, uleiul, punem sarea si piureul de dovleac. Amestecam cu mixerul (cu paletele spirala pentru aluat) pana avem un aluat omogen, care se dezlipeste de pe peretii vasului. Mutam aluatul intr-un bol curat, uns cu putin ulei. Acoperim bolul cu un prosop curat. Lasam la dospit 2-3 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Incingem cuptorul al 180°C. Scoatem aluatul pe masa tapetata cu faina. Framantam putin pentru a scoate excesul de aer. Modelam 8 bile de marimea unei mingi de tenis. Le asezam in tava unsa cu putin ulei. Le ungem cu ou batut si presaram deasupra seminte de susan. Coacem 35-40 minute sau pana isi dubleaza volumul si au o crusta frumos rumenita.
Va promit ca intreaga familie va aprecia reteta de Chifle cu dovleac copt, chiar si cei care in mod normal nu ar manca dovleac. Au o aroma atat de subtila, sunt extrem dar extrem de pufoase sim erg perfect alaturi de branzeturi, lactate sau mezeluri. Sa va fie de cel mai bine!
Incearca si alte retete pe baza de dovleac copt! Click mai jos pe titlul fiecarei retete pentru a accesa reteta!
1. Placinta americana cu dovleac copt
2. Cafea cu dovleac copt
3. Prajitura cu dovleac copt
4. Cheesecake fara coacere cu dovleac copt
5. Tagliatelle cu dovleac copt