Tocanita de pipote si inimi cu paste este una din acele retete de “mancare gatita” sau “felul doi” care imi aminteste de copilarie si de bucataria de acasa, de retetele mamei mele si nerabdarea cu care ne intorceam de la scoala stiind ca ne asteapta mancarea calda acasa.
In familia noastra, garnitura “clasica” pentru tocanita de pipote si inima erau pastele, carora noi le spuneam generic “macaroane”, indiferent ca avea forma de macaroane sau nu. Dar cert este ca erau mereu paste scurte, spirale sau melicisiori, care se potriveau perfect cu sosul. Tot cu paste mancam si faimosul papricas, unde garnitura era mereu la alegere: paste sau mamaliga. Eu optam mereu pentru paste!
In reteta de Tocanita de pipote si inimi cu paste se potrivesc de minune spiralele cu ou sau “serpentine” de la Paste Baneasa! Cu gustul clasic si iubit al pastelor cu ou, serpentinele contin ou lichid si grau de cea mai buna calitate. Rezultatul? Niste paste cu o culoare deosebita, o textura care se pastreaza foarte bine la fierbere si gustul unic al pastelor cu ou.
In ultimii 3 ani, Pastele Baneasa au fost o prezenta constanta in bucataria noastra, de la cele din grau dur, pe care le folosim la retetele mai “moderne” de paste si la cele cu ou, pe care le folosesc mereu cand vreau gustul traditional, cunoscut si iubit. De la paste cu branza la cus-cus sau fidea, pastele cu ou sunt mereu pe raftul din camara mea, asteptand sa se transforme in delicii ca reteta de azi – Tocanita de pipote si inimi cu paste.
Tocanita de pipote si inimi cu paste – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Pipotele si inimile trebuie curatate foarte bine inainte de folosire. Curatam pipotele de zgarciul de la mijloc iar inimilor le taiem partea de sus pentru a indeparta membranele si urmele de sange. Apoi le spalam de mai multe ori in apa rece.
- Pastele le fierbem separat, urmand instructiunile de pe ambalaj si apoi le adaugam peste tocanita, dupa ce pipotele si inimile au fiert.
- Aceeasi reteta o puteti folosi si pentru pipote si inimi de curcan, doar ca trebuie sa le taiati bucatele mai mici, nu le puneti intregi in tocanita. De asemenea, puteti folosi si cubulete de carne de pui (pulpa dezosata sau piept), carne de curcan sau porc (pulpa, ceafa).
Ingrediente pentru 4-6 portii de Tocanita de pipote si inimi cu paste
- 300g serpentine cu ou Baneasa
- 1 kg pipote si inimi de pui
- o ceapa alba mare
- ½ ardei gras rosu
- ½ ardei gras galben
- ½ ardei gras verde
- 3 linguri ulei de floarea soarelui
- sare, piper
- o lingurita boia afumata (sau boia dulce/iute, dupa preferinte)
- o legatura patrunjel verde
- 300ml apa
Mai intai pregatim pipotele si inimile, pe care le spalam foarte bine in apa rece si le curatam de zgarciuri si membrane. Tocam ceapa marunt, taiem ardeiul cubulete.
Intr-o tigaie incapatoare, incingem uleiul de masline si calim ceapa si ardeii 5-7 minute la foc mediu sau pana sunt moi. Adaugam pipotele, inimile si condimentele. Amestecam foarte bine. Turnam deasupra 300ml apa sau apa cat sa acopere carnea. Lasam tocanita de pipote si inimi sa fiarba la foc mediu spre mic timp de o ora sau pana carnea e forte bine fiarta. Cand carnea este fiarta, punem patrunjelul verde tocat marunt.
Fierbem pastele dupa instructiunile de pe ambalaj, in 3 litri de apa. Pentru fiecare 100g de paste, punem la fiert 1 litru de apa. Adaugam si putina sare. Punem pastele numai cand apa clocoteste si le lasam sa fiarba dupa timpul indicat. Le scurgem apoi din apa in care au fiert, fara a le trece pe sub jet de apa rece. Astfel, amidonul de pe paste va ajuta sosul de la tocanita sa se lipeasca mai bine de paste.
Adaugam pastele peste tocanita si amestecam foarte bine.
Desi este o reteta simpla, este foarte savuroasa si cu siguranta ne aduce aminte de mancarea gatita pregatita de mamele noastre. Sa va fie de cel mai bine!
Incearca si alte retete traditionale cu paste cu ou!