Panettone umplut

Panettone umplut este reteta noastra de azi! Pentru ca in fiecare an imi cumpar din magazinele Lidl Panettone sau Pandoro de la Favorina si deja sunt o traditie in casa noastra de Craciun! Dar anul acesta de ziua mea, pentru ca deja imi zboara gandul la Craciun, am facut dintr-un Panettone care e delicios de unul singur, un desert ultra-mega delicios – Panettone umplut! 🖤 Astfel, in loc de tort, am servit acest deliciu, care a fost pe gustul tuturor!

panettone umplut

Cu siguranta ai vazut in magazinele Lidl gama Favorina pentru Craciun si nu ai cum sa nu remarci Panettone si Pandoro, cozonacii clasici ai italienilor in perioada Sarbatorilor de Iarna. Dar care e diferenta dintre cele doua?

Panettone umplut – ce este Panettone?

Panettone este un cozonac cu o istorie atat de veche incat nu se stie exact cand si cum a aparut. Dar traditia cea mai rapandita este ca a aparut intre anii 1400-1500, la curtea lui Ludovico il Moro. Bucatarul de la curte ar fi fost insarcinat sa pregateasca o masa de Craciun somptuoasa, care sa impresioneze nobilii invitati. Totul ar fi iesit minunat, mai putin desertul, care a fost uitat in cuptor si a fost carbonizat. In disperarea momentului, bucatarul a apelat la ajutorul de bucatar, micutul Toni, care pregatise la randul lui o paine dulce, din ingredientele ramase prin bucatarie: faina, oua, unt, coaja de citrice si stafide. Cozonacul a fost servit invitatilor, care nu coteneau sa il laude. Asa ca bucatarul a dezvaluit tuturor secretul: nu era cozonacul lui, ci “il pane di Toni” – adica painea lui Toni – de aici si denumirea de Panettone.

panettone umplut

Panettone umplut – ce este Pandoro?

Pandoro are o istorie si mai veche, se pare, avand originile in Roma Antica, fiind mentionat de Plinius cel Batran intr-o scriere din primul secol, unde il atribuie bucatarului Vergilius Stefanus Sanex. Acesta ar fi preparat o paine dulce, aurie, cu faina, unt si ulei. O legenda mai recenta spune ca numele de Pandoro – paine de aur – a aparut in Venezia, unde nobilii serveau un cozonac in forma conica, acoperit cu foita subtire de aur. Cine poate stii adevarul-adevarat?

In anul 2005 insa, denumirile de Pandoro si Panettone au devenit denumiri de origine controlata, astfel ca doar cei care respecta intocmai ingredientele si modul de preparare pentru fiecare cozonac in parte, le poate denumi astfel. Panettone are forma de trunchi, rotund, cu o coaja groasa si varful crestat specific. Se serveste fara zahar pudra si, din ingrediente, fac intotdeauna parte stafidele si fructele uscate sau confiate. Pandoro are forma de stea, cu o coaja subtire si un interior foarte pufos, se serveste mereu cu zahar pudra din abudenta si are aroma de vanilie, fara alte adaosuri.

panettone umplut

Anul trecut am folosit Pandoro Favorina intr-o delicioasa reteta de Budinca de Pandoro (click pe titlu pentru a accesa reteta), anul acesta folosim Panettone Favorina pentru reteta de Panettone umplut 🖤

panettone umplut

Ingrediente pentru 8-10 portii de Panettone umplut:

  • un panettone Favorina
  • un pliculet gelatina fin maruntita Belbake
  • 30ml apa (2 linguri)
  • 250g mascarpone Lovilio
  • 250g branza proaspata de vaci Pilos
  • 300g crema de branza natur Goldessa
  • 160g (2 plicuri) zahar pudra vanilinat Belbake
  • 100g fulgi de ciocolata Belbake
  • 200g ciocolata de menaj Belbake (cu lapte sau amaruie)
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui VitaD’or
  • decoratiuni de zahar

Toate ingredientele pentru reteta de Panettone umplut le gasiti in magazinele LIDL.

panettone umplut

Desfacem Panettone din cutie si folosim un cutit zimtat pentru a-i taia capacul. Ii taiem apoi si mijlocul, lasand un centimetru de la margine si fara a taia si fundul. Dupa ce taiem mijlocul de jur imprejur, indepartam cu grija miezul, astfel incat sa lasam un strat generos pe fundul Panettone-ului.

panettone umplut

Hidratam gelatina in 30ml apa, 3-4 minute sau pana avem un jeleu. Intre timp, amestecam cu mixerul sau o lingura de lemn mascarpone, branza de vaci, crema de branza si zaharul pudra vanilinat. Adaugam apoi fulgii de ciocolata si gelatina topita. Amestecam foarte bine.

Cum topim gelatina? Fie cateva secunde in cuptorul cu microunde, la temperatura mica, fie la baie de abur. Trebuie sa topim gelatina pana devine lichida, fara a o fierbe, pentru ca isi pierde proprietatile de gelifiere.

Umplem Panettone cu amestecul de branza, nivelam, mai adaugam din miezul taiat daca este nevoie, apoi reatasam capacul.

panettone umplut

Topim ciocolata de menaj impreuna cu uleiul. Turnam ciocolata peste Panettone umplut. Decoram dupa gust si dam la rece 3-4 ore inainte de servire.

Foarte usor de preaparat, Panettone umplut este un desert care arata bine pe mesele de sarbatoare si cu siguranta va impresiona musafirii de Craciun sau Revelion!

panettone umplut

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.