Hummus cu ceapa caramelizata, un aperitiv minunat, oricant! Hummus a fost si va ramane unul dintre aperitivele cele mai usor de preparat si mai ales foarte versatila. Desi baza pentru aceast preparat usor acrisor si plin de nutrient ramane aceasi – naut, pasta de susan (tahini), zeama de lamaie si usturoi – hummus ne ofera foarte multe nuante in functie de zona in care este pregatit si, mai ales, in functie de bucatar.
In mod traditional, hummus este servit pe un platou mare, stropit cu ulei de masline si ierburi aromatice sau seminte, acompaniat de “pita” proaspata, rosii, ceapa si castraveti sau falafel. Hummus este preparat in Israel, Palestina, Egipt, Grecia si alte tari din Orientul Mijlociu si bazinul Marii Mediterane si fiecare pretinde ca hummusul este preparatul lor specific. Desi nimeni nu poate spune cu certitudine de unde provine acest minunat hummus, primele mentiuni dateaza din secolul al 13-lea, in Egipt. Insa un lucru e cert: nu exista diferente mari intre reteta de hummus, ci doar in cantitatea de cumin si tahini adaugata.
Iar pornind de la reteta de baza, posibilitatile sunt…nenumarate! Azi pregatim impreuna Hummus cu ceapa caramelizata – o reteta speciala pentru ca imbina reteta clasica de hummus cu ceapa prajita, pe care noi o servim in mod normal alaturi de fasole batuta.
Hummus cu ceapa caramelizata – Tot ce trebuie sa stii despre reteta 🖤
- Este ideal sa folositi ceapa rosie de apa sau salote, in general o ceapa mai dulce. Adaugam ceapa caramelizata si in compozitie dar si peste hummus, pe platou.
- Cand scurgeti boabele de naut din cutie, nu uitati sa retineti din apa din conserva. O puteti folosi si pentru a subtia hummusul si a obtine consistenta dorita, dar si pentru a obtine o bezea vegana. Daca tineti apa din conserva de naut – aquafaba pe numele ei -la rece si apoi o bateti cu mixerul, veti obtine o bezea minunata.
- Hummus cu ceapa caramelizata este un aperitiv minunat, perfect atat pentru mesele festive dar si ca o cina in timpul saptamanii sau in caserola de la birou. Poate fi servit alaturi de legume proaspete taiate bastonase: morcovi,castraveti, ardei gras, tije de apoi.
- Merge perfect alaturi de carne la gratar,in lipii, sandwich-uri, fructe de mare si peste.
Toate ingredientele pentru reteta de Hummus cu ceapa caramelizata le gasiti in magazinele LIDL 🖤
Ingrediente pentru 6-8 portii:
- 2 conserve de naut Freshona (800g)
- 80-100ml din apa din conserva de naut
- 3 linguri ulei de masline Primadonna
- 2 linguri tahini Mikado
- zeama de la o lamaie
- 2-3 catei de usturoi
- sare Castello
- piper Kanya
- 400g ceapa rosie
- 2 linguri unt Pilos
- o lingura zahar brun Belbake
- o lingura otet balsamic Acetino
Pentru ceapa caramelizata, topim untul si putin ulei de masline intr-o tigaie incapatoare. Adaugam ceapa taiata cubulete. Sotam la foc mic, 1-15 minute sau pana ceapa se inmoaie si incepe sa se lipeasca. Adaugam zaharul brun, otetul balsamic, sare si piper. Amestecam si prajim la foc foarte mic alte 10-15 minute. Ceapa trebuie gatita la foc lent si pentru o perioada lunga de timp, astfel incat sa elibereze zaharul natural si sa se caramelizeze.
Scurgem nautul din conserva, avand grija sa pastram apa. Curatam nautul de coji si il asezam in blender. Punem deasupra uleiul de masline, tahini, usturoiul trecut prin presa, zeama de lamaie, apa din conserva. Condimentam cu sare si piper. Pulsam pana hummusul are o consistenta cremoasa. Daca dorim o consistenta mai cremoasa, mai adaugam apa din conserva. Punem jumatate din ceapa caramelizata in hummus si amestecam pana este incorporata. Dupa gust, mai adaugam sare, piper, zeama de lamaie sau tahini.
Asezam hummusul in bol si garnisim cu restul de ceapa cearamelizata si stropim cu ulei de masline. Sa va fie de cel mai bine! 🖤
Incearca si alet retete de hummus!