Azi va aduc o gustare excelenta pentru cei mici si cei mari – Biscuiti cu quinoa. De cand i-am copt prima data au devenit unii dintre favoritii familiei si o reteta pe care o repetam foarte des!
Biscuiti cu quinoa sunt foarte hranitori, la fel ca batoanele proteice, deci sunt o gustare excelenta si post-antrenament. Sunt perfecti in caserola de la birou si pachetelul de la scoala. O data copti, stau foarte bine la frigider o saptamana, deci ii puteti pregati in weekend si ii aveti la indemana toata saptamana, ca o alternativa mai sanatoasa pentru gustarile familiei.
Biscuiti cu quinoa – de ce quinoa?
Semintele de quinoa, originare din padurile din America de Sud sunt o sursa completa de proteine. Contin toti cei 20 de aminoacizi necesari organismului uman, printre care si cei 10 acizi esentiali, pe care acesta nu ii poate produce de unul singur. Spre deosebire de alte cereale, quinoa nu contine gluten si contine mai multe proteine decat orzul, ovazul, orezul si porumbul. Contine grasimi bune Omega-6 si Omega-3, este bogata in vitaminele A, B, C si E si contine minerale precum calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc. Daca nu ati incercat quinoa pana acum, o puteti incerca in salate, in chiftele vegane sau din carne, in painici sau in reteta noastra de azi – Biscuiti cu quinoa.
Biscuiti cu quinoa – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Folosim foarte putin zahar brun, 80g pentru toata cantitatea de biscuiti (20 bucati). Puteti sa omiteti zaharul de tot si sa adaugati fructe uscate (stafide, merisoare, curmale sau smochine taiate cubulete) pentru ca biscuitii sa fie mai dulci.
- In locul fainii albe puteti folosi faina integrala sau o faina fara gluten.
- In functie de tipul de faina pe care il folositi, s-ar putea sa fie necesare 50g in plus pentru a lega compozitia. Desi compozitia pentru Biscuiti cu quinoa este destul de moale, ea trebuie sa isi pastreze forma la copt.
- Cum fierbem quinoa? Quinoa se poate fierbe in apa – pentru orice fel de retete, in lapte de vaca sau lapte de soia – pentru retetele de dulciuri sau pentru micul dejun, in loc de cereale cu lapte sau se poate fierbe in supa de pui sau legume – pentru retetele sarate, cand folosim quinoa ca si orezul sau cous-cous-ul. Pentru o cana de quinoa aveti nevoie de 2 cani de lichid (apa, lapte, supa, ce vrea sufletul vostru). Din cantitatile de 1:2, ies cca 3 cani de quinoa fiarta. Pentru reteta folosim 2 cani de quinoa fiarta, asa ca, daca va ramane cca o cana, o puteti folosi la orice salata!
- Va sfatuiesc ca inainte de a cantari untul de arahide si mierea sa ungeti vasul/cana/bolul in care masurati cu putin ulei, astfel ele nu se lipesc.
- Puteti adauga aromele preferate: vanilie, rom, coaja de citrice dar si fulgi de ciocolata neagra, fructe uscate, seminte de dovleac sau floarea soarelui.
Ingrediente pentru 20 buc biscuiti cu quinoa:
- 250g unt de arahide Mister Choc
- 150ml miere Maribel
- 80g zahar brun Belbake
- 1 ou mare
- 150-200g faina Belbake
- 1 lingurita praf de copt Belbake
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu Belbake
- 200g seminte de quinoa Golden Sun (o cana de 250ml)
Toate ingredientele pentru reteta de Biscuiti cu quinoa le gasiti in Magazinele Lidl .
Mai intai ne ocupam de quinoa, care trebuie fiarta si racita inainte de a fi adaugata in compozitie. Spalam quinoa in 2-3 ape, la fel ca orezul. Apoi o lasam sa stea in apa cam 30 min. O scurgem bine din apa in care a stat. Punem la fiert apa cu putina sare si cand incepe sa fiarba, punem quinoa, amestecam bine, dam focul la minim, acoperim oala (e important sa folositi o oana cu capac care se inchide etans) si lasam sa fiarba exact 15 min. Tragem oala de pe foc si o lasam sa se odihneasca 10-15 minute, cu capacul pus. Apoi, cu o furculita, afanam bine quinoa si este gata, o putem folosi la reteta de Biscuiti cu quinoa. Nu uitati, 1 cana seminte quinoa = 3 cani quinoa fiarta. Noi vom folosi 2 cani la reteta, 1 ramane pentru salata. (Vezi reteta de Salata cu quinoa)
Intr-un bol mare amestecam untul de arahide, mierea, zaharu bun, oul. Adaugam faina, praful de copt, bicarbonatul, 2 cani din quinoa fiarta si racita. Trebuie sa obtinem o compozitie omogena.
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt tava mare de la aragaz. Cu ajutorul unei linguri pentru inghetata punem compozitie in tava. Biscuitii cu quinoa se latesc la copt, deci trebuie sa lasam spatiu intre ei.
Coacem biscuitii 15-18 minute sau pana sunt aurii si rumeniti pe margini. Ii lasam sa se racoreasca putin in tava inainte de a-i muta pe un gratar pentru a se raci complet.
Sa va fie de cel mai bine si sper ca reteta de Biscuiti cu quinoa sa fie pe placul celor mici, pentru ca sunt o gustare delicioasa pentru ei, cand ies de la gradinita sau in pachetelul de la scoala.
Salutare Teo!
Se poate inlocui untul de arahide cu unt ?
Multumesc mult Pt toate retetele delicioase pe care le pregatesti !
Salut, Mihaela. Da, poti inlocui, insa sa ai in vedere ca rezultatul nu va fi acelasi.