Placinta americana cu dovleac copt sau placinta cu dovleac in stil american este un simbol al toamnei in lumea intreaga! Pumpkin Pie a devenit celebra unde altundeva decat in America de Nord si, datorita gustului absolut delicios, retetea de Placinta cu dovleac copt a fost adoptata rapida in lumea intreaga.
In Romania, placinta cu dovleac se face altfel, cu dovleacul dat pe razatoare si calit, la fel ca in placinta cu mere. Insa anul acesta, impreuna cu Morarita, v-am provocat sa reinterpretati retetele din familia voastra cu produsele Morarita preferate. Asa ca folosesc azi alatul fraged de la Morarita pentru a va aduce o reteta noua, total diferita de placinta cu dovleac cu care ne-au obisnuit mamele si bunicile noastre.
In magazine gasiti foile de placinta si aluatul pentru foietaj Morarita cu imaginea mea, dar si o sumedenie de alte produse gata sa va faca mai usoara viata de Gospo-Dive: aluat pentru cremsnit, saratele, mini-pateuri, croissante, strudele si placinte dulci sau sarate si aluatul fraged pe care il folosim azi si care este absolut genial! Aluatul fraged sau pate brisee este minunat pentru tarte dulci sau sarate, pentru cornulete sau biscuiti! Trebuie sa recunosc ca il am mereu in congelator si stiu ca nu ma lasa la greu 😊
Incearca si reteta de Tarta cu somon afumat si Cornuletele cu gem de fructe! In ambele am folosit aluatul fraged Morarita si rezultatele au fost excelente!
Placinta americana cu dovleac copt – Tot ce trebuie sa stii despre aluatul fraged Morarita.
Aluatul fraged vine direct ambalat pe hartie de copt, este perforat pentru a nu se umfla la copt, este foarte usor de folosit si trebuie doar sa il decongelam foarte bine inainte de folosire. Pentru cele mai bune rezultate, va sugerez sa il decongelati cu o zi inainte de folosire, in frigider. Astfel se decongeleaza dar ramane rece. Fiind un aluat fraged, trebuie sa fie rece cand il folosim, indiferent de reteta. Daca il decongelati doar inainte de folosire, trebuie sa il scoateti din congelator si sa il lasati minim 2 ore pe blatul din bucatarie, la temperatura camerei.
Placinta cu dovleac copt – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Avem nevoie de piure de dovleac copt pentru reteta de azi. Cum obtinem piureul de dovleac? Taiem dovleacul in jumatate, scoatem partea de seminte cu ajutorul unei linguri. Daca dovleacul este foarte mare, il taiem in bucati potrivite. Coacem dovleacul 35-45 minute la 180°C sau pana furculita intra foarte usor in el. Indepartam coaja si dam dovleacul prin blender pana avem un piure. Daca dovleacul este foarte mare, va fi mai fibros, asa ca putem adauga in blender 1-2 linguri de apa pentru a obtine un piure cremos.
- Aluatul fraged de la Morarita este suficient de mare pentru o tarta cu diametrul de 20-23 cm.
- La capitolul condimente, folosim PUMPKIN SPICE, adica un amestec de scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara, ienibahar. Gasesti AICI reteta pentru amestecul de condimente Pumpkin Spice.
Placinta americana cu dovleac copt – Ingrediente pentru o tarta de 20-22 cm – 8-10 portii:
- 500g aluat fraged Morarita
- 350g piure de dovleac copt
- 80g zahar brun
- 2 oua mari (3 daca sunt mai mici)
- 80ml smantana dulce
- o lingura cu varf amestec de condimente
- o lingurita extract de vanilie
Decongelam aluatul fraged pana ajunge la temperatura camerei. Incingem cuptorul la 180°C (cu ventilatie) sau 200°C (static). Pregatim o tava pentru tarte cu diametrul de 20-22 cm. Asezam aluatul in forma, taiem excesul cu ajutorul unei foarfece de bucatarie. Punem o hartie de copt peste aluat si o cana de orez sau boabe de fasole. Acestea ajuta aluatul sa nu se ridice la copt. Coacem aluatul 8-10 minute sau pana e putin rumenit. Lasam sa se racoreasca, timp in care scadem temperatura cuptorului la 150°C cu ventilatie, 160°C static.
Pentru umplutura, amestecam foarte bine piureul de dovleac, ouale, zaharul brun, smantana dulce, condimentele, vanilia. Trebuie sa obtinem o crema omogena, foarte fina. Putem amesteca ingredientele cu blenderul sau mixerul de mana. Turnam compozitia in tava, peste crusta de aluat fraged. Coacem tarta 50-60 min sau pana umplutura este bine asezata si face o crusta frumoasa. Daca mijlocul este inca putin gelatinos, nu va faceti griji, se intareste pe masura ce se raceste.
Cand Placinta cu dovleac copt este gata, o lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Apoi o dam la frigider 2-3 ore inainte de servire.
Placinta cu dovleac copt este un deliciu care va fi pe gustul tuturor, chiar si a celor care nu preferea dovleacul copt. Nu este foarte dulce, rezista cateva zile bune la frigider si intreaga casa miroase minunat! O servim alaturi de un mot de frisca si, de ce nu, un glob de inghetata! Sa va fie de cel mai bine!
Buna, Teo. Am o mica nelamurire legata de smantana. Este vorba de smantana lichida sau lichida normala? Merci frumos.
Salut, Oana. Este vorba de smantana lichida.
Teo, ne poți da te rog și o rețetă pentru un aluat de plăcintă făcut în casa?
Asta pentru când nu putem ajunge la supermarket după Morarita.
Mulțumim!
Uite aici o reteta mai veche
https://www.teoskitchen.ro/2010/08/pate-brisee-aluat-pentru-tarte.html
Crusta se coace separat înainte de a adăuga umplutura?
Salut. Da, asa cum scrie si in text.
Plăcinta cu dovleac copt, chiar dacă nu în stil american ci în vechiul stil românesc de plăcintă cu foi sau aluat îmi este cunoscută din copilărie.
Pe vremea când bunicile noastre nu aveau aragaz sau masina de gătit, plăcinta se facea în cuptoare zidite în curte sau în țest ( în zona mea, țestul era regele). Nu aveau cum altfel decât cu dovleac copt.
Când am zburat către oraș, am găsit plăcinta cu dovleac ras. Nu m-am putut adapta la ea. Îi lipsea fix savoarea dovleacului copt.