Clatite – Reteta de baza pentru clatite

Clatitele sunt, cu siguranta, unul dintre cele mai iubite deserturi din Romania. Si din lume, desigur, dar la noi, este un adevarat cult al clatitelor! Toata lumea le iubeste si inteleg si de ce: pentru majoritatea dintre noi inseamna gustul copilariei si, alaturi de dulceata, gem sau ciocolata, fiecare clatite are de fapt o umplutura plinaaaa de amintiri! Si totusi, uneori ne e groaza sa ne apucam de clatite: ba iese compozitia prea groasa, bap rea subtire, ba se lipesc, ba ies de grosimea unei placinte. Asa ca azi m-am gandit sa va arat reteta de baza pentru clatite si sa va spun toate trucurile mele pentru clatite perfecte de fiecare data!

reteta de baza pentru clatite

De cand imi aduc eu aminte, Buni Sia ne facea clatite ori de cate ori ceream, chiar daca asta inseamna sa coaca teancuri de clatite de 2-3 ori pe saptamana. Si, sunt sigura, bunicile voastre faceau la fel! Pentru ca nu este copil sa refuse o clatita, mai ales daca e umpluta cu ciocolata sau cu gemul lui preferat!

Eu am ales mereu gemul de caspuni ca umplutura pentru clatite, fratele meu era fan gem de caise, iar Luca…ei bine Luca, previzibil de altfel, prefera clatitele cu umplutura de ciocolata.

reteta de baza pentru clatite

Reteta de baza pentru clatite – tot ce trebuie sa stii despre clatite!

  • Aceasta este reteta mea de baza pentru clatite care ies perfect de fiecare data! Pe masura ce o stapaniti tot mai bine, puteti varia: inlocuiti laptele cu apa sau apa minerala, renuntati la ou, adaugati diferite arome.
  • Aluatul de clatite trebuie sa fie mai degraba lichid, pentru a putea sa le intindeti bine, prin rotirea tavii. De obicei, prima clatita este cea de test: va dati seama daca mai trebuie sa adaugati putina faina sau, dimpotriva, compozitia este prea groasa si e nevoie sa mai adaugati putin lapte sau apa/apa minerala.

reteta de baza pentru clatite

  • Atentie! Pe masura ce coaceti clatitele, puteti constata ca aluatul e din ce in ce mai gros, asta pentru ca se dezvolta glutenul din faina. Asa ca, dup ace ati copt 5-6 clatite, s-ar putea sa trebuiasca sa mai adaugati putina apa pentru a subtia aluatul. Din cand in cand, in timp ce prajiti clatiele, nu uitati sa amestecati bine aluatul cu telul, pentru a-l omogeniza.
  • Nu e nevoie sa ungeti tigaia cu ulei la fiecare clatita, insa e foarte importa sa ungeti bine tigaia pentru prima clatita. Dar asta depinde si de calitatea tigaii pe care o folositi. Daca sunteti pasionati de clatite , va recomand cu mare drag sa investiti intr-o tigaie speciala pentru clatite (are fundul foarte plat si marginile foarte joase) pe care sa o folositi numai la clatite si care sa fie o tigaie non-stick.
  • ESTE FOARTE IMPORTANT sa lasam compozitia pentru clatite sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a coace clatitele.

Ingrediente pentru Clatite – retete de baza:

  • 4 oua
  • 60ml ulei
  • 500ml lapte
  • o lingura zahar
  • 1/4 lingurita sare
  • vanilie dupa gust
  • 200g faina

reteta de baza pentru clatite

Pentru modul de preparare al retetei de CLATITE, apasati PLAY in fereastra de mai jos pentru reteta video 🖤

Aboneaza-te la canalul de YouTube Teo’s Kitchen AICI: http://bit.ly/2kN0JaT ♥

Nu pierde niciun video! Avem RETETE CULINARE, vlog-uri de familie si calatorie si seria speciala JURNAL DE MAMICA! Video nou de 2 ori pe saptamana!

 

6 Comments

  1. Exact la clătite ma gândeam si eu sa fac acuma si sa iti caut reteta pe cand am si văzut-o in feed. gând la gând :)) Mulțumim ca exiști!

  2. Adriana Neculita

    Se anunta o duminica dupa amiaza cu clatite preferatele mele sunt cu gem de prune. Old but gold

  3. Întotdeauna cand ma gândesc la clătite,ma gândesc la reteta ta,maine am de gând sa le fac si sa le umplu cu branza de vaci cu mar si stafide de la lidl,is the best!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.