Azi pregatim impreuna o reteta deliciosa – Guguluf pufos cu lamaie – perfect pentru cafeaua de dimineata, pentru pachetelul de la scoala si gustarea dulce. Este o prajitura usor de facut, pufoasa si umeda, care se pastraza foarte bine 3-4 zile intr-o caserola inchisa ermetic sau in frigider.
Trebuie sa recunosc: primul guguluf pe care l-am facut a fost…de dragul formei de copt! Eram la inceputul blogului, prin 2007 si descopeream noi forme de copt, altele decat forma rotunda de tort si tava de cozonac/chec. Insa dragostea mea pentru guguluf sau bundt cake (cum e cunoscut in America) sau Ciambella (cum este popular in Italia) a inceput cu vizita mea in America. Acolo am descoperit atat de multe tipuri de Guguluf: Red Velvet, Brownie, Carrot Cake, Apple Spice…toate delicioase si toate minunate!
De ce trebuie sa incerci reteta de Guguluf pufos cu lamaie?
Azi va arat o varianta foarte rapida de Guguluf – Guguluf pufos cu lamaie. Este o prajitura pufoasa, super aspectuoasa si nu prea dulce, numai buna de savurat alaturi de ceai, cafea sau ciocolata calda. Cred ca forma prajiturii si glazura lucioasa o fac perfecta pentru Craciun si mesele festive!
Pentru reteta de Guguluf pufos cu lamaie am folosit zaharul Margaritar, zaharul pe care il folosesc de ani de zile la prajituri, un zahar clasic, in care avem incredere si eu si mama si Buni Sia, gospodina suprema! In gama Margaritar gasiti zaharul tos dar si 3 tipuri de zahar pudra, pentru prajituri si dulciuri perfecte pentru colindatori!
Ingrediente pentru Guguluf pufos cu lamaie:
- 4 oua
- 150g zahar Margaritar
- 250g iaurt grecesc natur
- coaja si zeama de la o lamaie
- 150g ulei
- 350g faina
- un pliculet praf de copt
- esenta vanilie dupa gust
- un praf sare
Ingrediente pentru glazura Guguluf pufos cu lamaie:
- 150g zahar pudra extrafin Margaritar
- 15-20 ml zeama de lamaie
Incingem cuptorul la 160°C si tapetam cu unt si faina sau spray non-stick tava speciala pentru guguluf. Separam ouale. Batem albusurile cu un praf de sare pana avem o bezea pufoasa. In alt bol, amestecam galbenusurile cu zaharul tos si vanilia pana avem o crema ca o alifie. Adaugam zeama si coaja de lamaie, iaurtul si uleiul. Amestecam. La final adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt. Omogenizam foarte bine.
Adaugam si albusurile si le incorporam cu spatula, cu miscari de sus in jos, de impaturire, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Turnam compozitia in tava. Coacem 45-50 minute sau pana trece testul scobitorii. Fiind o prajitura inalta, va sfatuiesc sa folositi o frigaruie pentru a testa prajitura. Frigaruia de lemn trebuie sa iasa fara urme de aluat. Astfel stim ca este gata guguluful nostru pufos.
Cat guguluful sta la cuptor, pregatim glazura. Amestecam zaharul pudra extra-fin cu zeama de lamaie, folosind un tel. Trebuie sa obtinem o glazura foarte fina, lucioasa, fara cocoloase. Turnam glazura de lamaie peste guguluf.
Guguluful pufos cu lamaie chiar este ultra-pufos si se mentine asa cateva zile bune! Va arata excelent pe masa de Sarbatoare si promit ca va fi pe gustul intregii familii! Sa va fie de cel mai bine!
Hei, salut Arata foarte bine guguluful, ma astept sa fie si foarte bun. Ce diametru are forma ta?
Salut, Daniela! Diametru de 23 cm are forma mea.
Sau Kouglof, in Franta, de unde ii vinesi numele.
Ca sa fim mai precisi, originea lui guguluf este germana, Gugelhopf sau Gugelhupf.
Buna Teo, iti urmaresc cu drag postarile si fac, cu la fel de mult drag, din retetele tale delicioase de ani de zile…iti multumesc mult pentru ca esti sursa mea de inspiratie!. Te-am si vazut intr-un mall o data si te-am admirat de la distanta:). Vreau sa fac in seara asta Guguluful tau insa as pune si fructe confiate din Lidl, am luat de la Belbake Fruitmix si Citronat, crezi ca merge sau se preteaza la o alta compozitie de guguluf? Multumesc, o seara faina! Amalia
Salut, Amalia. Poti sa adaugi bucatelele de fructe, insa iti recomand ca inainte sa le treci prin putina faina pentru a nu se lipi unele de celelalte. Mult spor!
Is de acord, prajitura e specialitate Alsaciana (Franta) care pe vremuri apartinea Germaniei 🙂
Multumesc de reteta! Acum il fac, la cuptor arată fff bine! Abia astept sa-l gustam!!!
Cu mare drag!
Buna Teo!
Este bestial acest Guguluf.
Aromat, moale, umed = perfect
L am facut in varinata originala(in forma mare) si s-a mancat intr-o zi (2 pers).
Iar acum il fac in frome de mini guguluf si forme de briose.
Felicitari pt cea ce faci!
Iti multumesc frumos pentru aprecieri!
Hallo Teo, am facut prajitura dupa reteta ta ,cu mici schimbari! Foooaaaarte buna ,o recomand tuturor .Nu stiu cum sa trimit o poza …dar e grozava prajitura.
Salutare! Ma bucur mult mult de tot ca ti-a placut prajitura!