Azi am pentru voi o reteta spectaculoasa, in simplitatea ei – Tagliatelle cu pesmet crocant! Da, pesmet, banalul pesmet, devine ingredientul principal intr-o reteta atat de aromata si satioasa, plina de arome diverse si care poate fi un super-pranz sau o mega-cina, chiar daca nu are carne sau ingrediente sofisticate!
Tagliatelle cu pesmet crocant – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Este o reteta care a pornit din Sudul Italia, locul in care ingredientele simple, fac minuni! Sudul Italiei, regiunea cea mai saraca din peninsula, a produs de-a lungul istoriei culinare unele dintre cele mai spectaculoase retete, cunoscute si apreciate la nivel Mondial. Chiar daca aveau putine ingrediente la indemana, chiar daca nu sunt retete foarte spectaculoase ca mod de preparare, uimesc prin combinatia de gusturi si arome, de ierburi aromatice si sosuri. De aici isi are originea si reteta noastra de azi, Tagliatelle cu pesmet crocant.
- Tocmai pentru ca nu este o reteta complicata, ci una cu ingrediente simple, este important ca toate ingredientele sa fie de cea mai buna calitate, alese cu grija.
Asa ca am ales pastele 100% grau dur de la Paste Baneasa, paste facute exact ca in Italia si pe care, stiti foarte bine, le folosesc in Teo’S Kitchen de aproape 2 ani! De data aceasta am folosit tagliatelle, pentru ca este genul de reteta in care se potrivesc pastele lungi. Desigur, puteti folosi si spaghetti. Si, aporopo de pastele 100% grau dur de la Baneasa, va reamintesc ca de curand si-au schimbat ambalajul si le veti gasi la raft in varianta de ambalaj la punga, nu la cutie.
Tagliatelle cu pesmet crocant – Ce arome mai poti adauga in reteta?
Doriti sa adaugati si mai multa savoare? Foarte simplu! Puteti pune in tagliatelle file de ansoa (foarte utilizat in regiunea Calabria, de unde provine aceasta reteta), cubulete de bacon sau 1-2 linguri de pesto cu busuioc! Tagliatelle cu pesmet crocant este o reteta foarte versatila, in care puteti adauga ingredientele voastre preferate pentru a da gustul pe care il doriti. Daca va plac pastele picante, adaugati si fulgi chili, nu veti regreta!
La capitolul “pesmet” am ales sa folosesc pesmetul panko de la Paste Baneasa, care este un pesmet foarte crocant, un pesmet special, care devine si mai crocant la prajire. Desigur, puteti folosi si pesmetul auriu granulat si pesmetul cu boia, pentru un plus de aroma.
Ingrediente pentru 4 portii Tagaliatelle cu pesmet crocant
- 240 tagliatelle 100% grau dur Paste Baneasa
- 50ml ulei de masline
- o lingura unt
- o ceapa alba mica, taiata fin
- 4-5 catei usturoi trecuti prin presa
- sare, piper, oregano dupa gust
- 100g pesmet Panko Baneasa
- 2 linguri mix de ierburi aromatice (busuioc, oregano, cimbru, rozmarin)
- 100g parmesan dat pe razatoare
Fierbem pastele in 3 litri de apa cu o lingura de sare, urmarind timpul de fierbere de pe ambalaj pentru a fierbe pastele al dente. Cat timp pastele fierb, ne ocupam de sos.
Intr-o tigaie incapatoare, incingem 2 linguri ulei de masline si o lingura unt. Prajim pesmetul pana e rumenit si crocant. Condimentam cu ierburile aromatice. Scoatem pesmetul din tigaie si il lasam deoparte. In aceeasi tigaie, calim ceapa si usturoiul in putin ulei de masline, pana ceapa devine translucida. Le calim la foc mic, amestecand des, pentru a nu arde usturoiul, care devine amar cand e prea rumenit. Condimentam cu sare, piper, oregano.
Peste amestecul de ceapa punem pastele fierte, pesmetul crocant, parmesan si cca ½ polonic din apa in care au fiert pastele. Amestecam bine si lasam la foc mare 1-2 minute sau pana pastele sunt bine legate.
Tagliatelle cu pesmet crocant este o reteta care va impresiona pe toata lumea, va garantez! Nu te-ai astepta niciodata de la o reteta atat de simpla sa fie atat de savuroasa, dar va promit ca ESTE! Sa va fie de cel mai bine!
Incearca si alte retete cu paste din sectiunea Pizza & Paste! (click pentru a accesa colectia de retete)