Azi am pentru voi o reteta atat de simpatica, incat sunt 100% precisa ca va intra in caietul vostru de retete. Prajitura 4×4 nici macar nu e nevoie sa intre in caietul de retete, nici nu va fi nevoie sa o notati, pentru ca ingredientele sunt atat de simple, incat o veti tine minte pur si simplu ♥
De ce se numeste “Prajitura 4×4”?
Stiti cum spuneam la matematica in scoala generala? Trei luate de cate 3? Cam asta e si ideea din spatele prajiturii 4×4: 4 ingrediente luate de cate 4 ori. Adica: oua, zahar, faina si unt, in aceeasi cantitate fiecare. Ce cantitate? Cantitatea variaza in functie de cantitatea de prajitura pe care vreti sa o faceti. Totul incepe prin a cantari ouale: eu am folosit 4 oua, au avut 200g. Asa ca am pus 200g unt, 200g zahar, 200g faina. Alte ingrediente? Un pliculet de praf de copt, un praf de sare si…orice mai doriti voi sa adugati in prajitura!
Prajitura 4×4 – Tot ce trebuie sa stii despre reteta:
- Eu am copt prajitura intr-o tava rotunda, de 20 cm diametru. Puteti sa o coaceti si intr-o tava pentru chec. Daca doriti sa faceti o prajitura mare, suficienta pentru colindatori, o clasa intreaga de copii sau…o familie mai numeroasa, pur si simplu dublati cantitatile si coaceti Prajitura 4×4 in tava de la cuptor.
- La capitol “adaousuri”, eu am ales fructe uscate confiate. Puteti la fel de bine sa puneti rahat turcesc taiat cubulete, stafide, merisoare, nuci tocate grosier, visine din compot sau visinata (foarte bine scurse) etc.
- Untul poate fi inlocuit cu ulei.
- Daca nu doriti sa faceti crema (desi, tare pacat ar fi, pentru ca este o crema absolut delicioasa, simplu de preparat in mai putin de 5 minute si foarte aromata), puteti pur si simplu sa pudrati prajitura cu zahar pudra dupa ce s-a racit complet.
Toate ingredientele pentru Prajitura 4×4 le gasiti in magazinele Lidl ♥
Ingrediente pentru 10-12 portii de Prajitura 4x4:
- 4 oua (200g)
- 200g unt Pilos
- 200g zahar tos Castello
- 200g faina Castello
- un pliculet praf de copt Castello
- 200g fructe confiate Belbake
- 250g mascarpone Lovilio
- 80g zahar pudra vanilat Castello
- 2 linguri coaja de portocala sau lamaie
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si faina, unt si hartie de copt sau spray non stick o tava rotunda de 20-23cm diametru.
Mai intai batem spuma ouale si zaharul tos, cu mixerul la viteza mare, 8-10 minute sau pana isi dubleaza volumul si devin albicioase. Adaugam untul topit si amestecam bine. Adaugam apoi faina, cernuta impreuna cu praful de copt si sarea. Omogenizam. La final adaugam fructele uscate. Punem compozitia in tava, nivelam foarte bine si coacem 30-40 minute sau pana trece testul scobitorii.
Cat timp prajitura se raceste, pregatim crema: amestecam mascarpone cu zaharul pudra, cu mixerul la viteza medie, 5-6 minute sau pana avem o spuma, in care granulele de zahar nu se mai simt. Punem si coaja de portocala sau lamaie, in functie de preferinte. Dam crema la rece pana o folosim.
Cand prajitura e rece si crema e la fel de rece (si pentru asta ne ajuta super-mult vremea de afara in momentul asta), putem decora prajitura cu crema de mascarpone.
Prajitura 4×4 va fi pe gustul tuturor, chiar si a iubitorilor de cozonac! Chiar seamana foarte mult la gust cu un cozonac german de tip Stollen, mai ales daca adaugati in compozitie diverse fructe confiate (caise, stafide, curmale etc).
Prajitura 4×4 se pastreaza foarte bine 2-3 zile la rece, acoperita cu folie alimentara. Mai trebuie sa va spun ca o puteti incalzi putin la microunde si sa o serviti alaturi de inghetata? Sau ca e minunata inmuiata in ceai, ciocolata calda, cacao cu lapte si…vin fiert? Sa va fie de cel mai bine si, incet incet, sper sa va faceti planul de retete si prajituri pentru Sarbatori, din meniul Teo’s Kitchen, desigur!
AICI te asteapta si mai multe retete de Prajituri de casa, pentru a te inspira de Craciun! ♥
Buna ziua! Cam ce gramaj, au fructele confiate?
Buna ziua, 200g, conform listei de ingrediente.
Cu ce cantitate de ulei putem înlocui untul?
Aceeasi cantitate.