Azi va propun un Meniu complet pentru masa in familie. Nu unul inchipuit de mine, nu unul invatat dintr-o carte de bucate, ci un meniu real, gatit si mancat in casa mea…inca de cand eram copii!
Meniu complet pentru masa in familie – Pastravul
Tatal meu era din Somesul Rece, de la munte si, de fiecare data cand mergeam la bunici acolo, aduceam pastravi. De fiecare data! Si cel mai mult ii placeau pastravii in malai sau pesmet, nu intr-o crusta foarte groasa, ca snitelul, ci intr-o crusta subtire si foarte foarte crocanta. De aceea am ales pentru crusta pastravului pesmetul auriu granulat Baneasa care face o crusta foarte aurie si crocanta, perfecta pentru pastrav!
Puteti incerca si reteta de Peste in pesmet (click pentu a accesa reteta) unde am folosit file de cod si am facut o crusta mai groasa, pentru ca am dat pestele si prin faina. In cazul pastravului insa, prefer sa dau pestele numai prin ou si pesmet, astfel crusta este foarte subtire si se simte si aroma pielii pastravului. In gama de pesmet Baneasa gasiti variante de pesmet clasic, granulat auriu, cu boia si pesmet panko, disponibile in diferite gramaje si ambalaje: punga de hartie sau cutie. Astfel, sigur gasiti un tip de pesmet perfect pentru reteta voastra!
Si pastravul NU e pastrav daca nu are alaturi si mujdei de usturoi, de stie! Cum pregatim noi mujdeiul? Frecam bine usturoiul cu putina sare in mojar, apoi punem putina apa sa il subitem si punem si o lingura generoasa de smantana. Un deliciu!
Meniu complet pentru masa in familie – Tocanita de ciuperci
Tocanita de ciuperci, simpla si fara prea multe pretentii, este tot unul dintre preparatele preferate ale tatalui meu. Fie tocanita de ciuperci ca si cea pe care vi-o arat azi, cu bulion sau sos de rosii, fie tocanita de galbiori, cu sos alb sau “papricas de ciuperci” cum ii zicem noi in Ardeal.
Meniu complet pentru masa in familie – Mamaliga
La capitolul “MAMALIGA” exista in casa noastra mai multe tipuri de mamaliga, in functie de preferintele fiecaruia. Bunicul meu prefera mamaliga tare, vartoasa, pe care o taia cu ata in felii. Mamaliga calda se manca musai cu branza si smantana. Mamaliga rece unsa cu un strat generos de magiun sau inmuiata in lapte. Asta pentru ca bunicul meu – Bubu Doru – era din Poarta, Mures si asa se facea mamaliga acolo. Buni Sia insa, a adus de la Aschileu o mamaliga moale, foarte cremoasa, pe care o pregatea in straturi, cu branza si smantana si NEAPARAT cu slaninunta prajita intre fiecare strat. Mama prefera mamaliga foarte cremoasa, fiarta in jumatate apa si jumatate lapte.
Din combinatia celor 3 tipuri de mamaliga preferate in familia mea, am facut mamaliga de azi. Eu am folosit Malai pentru mamaliga rapida, care e gata in 3 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Asta inseamna ca ne putem bucura mai des de mamaliga. Fara a ne face griji ca dureaza muuuult sa o fierbem si ca trebuie sa amestecam non-stop timp de 15-20 minute. Pentru mine este un ingredient nelipsit din camara! Ne asigura mereu o mamaliga cremoasa, rapida, buna ca fel principal sau garniture. Si numai buna pentru reteta de M.B.S. – Mamaliga cu branza si smanatana (click pentru a accesa reteta), la care am pus si TOATA afumatura din Univers! Este o alta reteta pe care vi-o recomand cu mare drag pentru mesele in familie!
Meniu complet pentru masa in familie – Ingredientele de care aveti nevoie:
- 2 pastravi bine curatati
- sare si piper
- 1-2 oua
- 100g pesmet granulat auriu Baneasa
- 100ml ulei
- 2 linguri ulei de masline
- 2 cepe albe mari
- 600g ciuperci
- 3-4 catei usturoi
- 500ml passata de rosii
- o legatura patrunjel verde
- 500ml apa
- 500ml lapte
- 250g malai pentru mamaliga rapida Baneasa
- 50g unt
Vrei sa inveti sa pregatesti un Meniu complet pentru masa in familie? Apasa cu incredere PLAY mai jos ♥