Azi va aduc o reteta de desert, un dulce rapid, usor de preparat si totusi, ATAT de iubit de toata lumea – Chec cu iaurt si frisca! Toamna-iarna este sezonul perfect pentru o cana de ceai, o cafea cu scortisoara, cacao cu lapte sau lapte cu miere, nu? Si atunci de ce nu am servi bautura calda si delicioasa alaturi de o prajitura foarte aromata, facuta in casa? ♥
Checul este cu siguranta unul dintre cele mai iubite deserturi, il cunoastem de mici, de cand ni-l pregateau bunicile noastre si ne aduce aminte de copilarie! In varianta de azi pregatim un chef foarte dens si aromat, consistent si usor de preparat, chiar si de incepatorii in ale bucatariei – Chec cu iaurt si frisca!
3 sfaturi utile pentru reteta de Chec cu iaurt si frisca:
- Coacem checul la temperatura mica, o perioada mai lunga de timp, pentru a ne asigura ca este foarte bine copt la interior, nu doar ca face o crusta aurie la exterior.
- Puteti sa renuntati la cacao si sa faceti un chec simplu, cu vanilie, perfect alaturi de o cana de ceai. Sau puteti aroma checul cu esenta de migdale sau coaja de lamaie/portocala.
- Puteti adauga in compozitie si stafide, merisoare, nuci sau alune tocate grosier, fructe confiate.
Ingrediente pentru un Chec cu iaurt si frisca
- 3 oua mari
- 180g zahar tos
- 125ml iaurt in stil grecesc Pilos
- 100ml frisca lichida Pilos
- 200g faina Castello
- 50g cacao Castello
- un pliculet praf de copt Castello
- 15ml esenta vanilie Castello
- 15ml esenta rom Castello
Toate ingredientele pentru reteta de Chec cu iaurt si frisca le gasiti in magazinele Lidl ♥
Incingem cuptorul la 160°C cu ventilatie sau 180°C static. Tapetam cu unt si faina sau unt si hartie de copt tava pentru chec. Spumam ouale cu zaharul, 8-10 minute sau pana isi dubleaza volumul si avem o spuma deschisa la culoare. Adaugam 125ml iaurt si 100ml smantana dulce pentru frisca, amestecam bine. Punem faina si praful de copt, amestecam. Impartim compozitia in 2 parti egale. In una din parti punem esenta de vanilie si amestecam. In cealalta punem esenta de rom si cacao, omogenizam.
In tava pregatita punem compozitia de vanilie, nivelam cu spatula. Punem deasupra compozitia de cacao. Coacem checul 50-60 minute sau pana trece testul scobitorii. Dupa ce se raceste putin, il rasturnam pe un platou, asezat pe o parte, pentru a-si pastra forma. Il lasam sa se raceasca foarte bine, apoi il putem pudra cu zahar inainte de feliere.
Inca un lucru foarte util legat de reteta de Chec cu iaurt si frisca: o data copt si racit, il puteti felia si congela. Astfel il aveti mereu la indemana pentru gustare, pachetelul de la scoala sau birou etc! Sa va fie de cel mai bine sis a va bucurati de deliciosul Chec cu iaurt si frisca ♥
Incearca si retetele de Chec sarat! Este minunat de pus la scoala celor mici…si la birou celor mari! (click pentru a accesa retetele)