Tort Amandina

In lumea asta exista torturi si TORTURI. Iar Tort Amandina intra la categoria TORTURI si este cunoscut in casa noastra ca TORTUL SUPREM! ♥

tort amandina

Acum 10 ani, cand eram insarcinata cu Luca, una dintre marile mele pofte a fost Prajitura Amandina. Muream de pofta, zi lumina, de prajitura cea mai insiropata si ciocolatoasa din Univers. Tot atunci am si incercat prima reteta de Amandina si a ramas preferata noastra pana acum! Azi folosim faina Delizia pentru patiserie pentru o reteta delicioasa, un toro spectaculos doar foarte usor de preparat si ideal pentru iubitorii de ciocolata – TORT AMANDINA ♥

tort amandina

Tort Amandina – tot ce trebuie sa stii despre reteta

  • Pentru un gust cu adevarat “ciocolatos”, trebuie sa folosim o cacao de foarte buna calitate pentru blat.
  • Crema originala avea galbenusuri crude, eu am inlocuit-o cu o crema foarte simplu de preparat: mascarpone si Nutella sau o crema de aune si ciocolata care va place voua. In crema puteti adauga si esenta de rom sau nuca macinata.
  • Din cantitatile pentru blat, eu fac 2 blaturi mai inalte, dar puteti coace si 3 blaturi mai subtiri. Tava pe care am folosit-o are 20 cm diametru.
  • Desi diametrul este de 20cm, va ajunge pentru 10-12 felii, pentru ca este un tort foarte consistent si nu este ideal sa il taiati in felii foarte groase.

tort amandina

  • Daca nu aveti 2 tavi identice, coaceti blatul intr-o tava pentru tort, apoi il lasati sa se raceasca foarte bine si il feliati in 2-3 parti, in functie de preferinte. Totusi, este ideal sa coaceti foile pentru blat individual, pentru ca astfel vor iesi mult mai inalte.
  • Ca sa fiti sigure ca foile blatului sunt egale, este ideal sa cantariti aluatul pe care il puneti in fiecare tava.
  • Siropul este foarte important pentru un Tort Amandina reusit, pentru ca Amandina este cunoscuta ca una dintre cele mai insiropate prajituri. Asa ca pregatim un sirop de zahar ars, in care punem si 2 pliculete de cappuccino pentru un plus de savoare si esenta de rom (sau rom) dupa gust.

tort amandina

Tort Amandina – si mai multe sfaturi utile

  • Asamblam Tort Amandina in tava in care l-am copt, sau direct pe platou. Eu va recomand sa il asamblati in tava, pentru ca astfel nu se scurge siropul si crema de distribuie uniform. Astfel, la final putem avea un “naked cake”, pentru ca deja arata foarte frumos cand il scoatem din tava.
  • Decoram tortul cu restul de crema. Eu am pus si flori comestibile, care dau un plus de “wow” tortului.
  • Este foarte important sa bateti foarte foarte bine albusurile. Este de preferat sa folositi un mixer, pentru minim 10-15 minute. Batem spuma cu zaharul tos pana granulele de zahar nu se mai simt si bezeaua NU cade din vas cand il intoarcem cu fundul in sus.
  • Daca bateti foarte bine albusurile praful de copt chiar nu mai este necesar. Dar eu l-am scris in reteta ca optional, ca sa fiti sigure ca va creste totul.

tort amandina

Faina Delizia – adauga deliciul mesei

In reteta de Tort Amandina am folosit faina Delizia, pe care o folosesc deja de mai bine de 1 an. Produsele din gama Delizia sunt fabricate in conditii de igiena maxima, intr-o moara care dispune de echipamente performante de sortare a diverselor tipuri de gris, de diferita granulizitati. Astfel se produc diverse tipuri de faina, fiecare ideal pentru anumite tipuri de preparate.

faina delizia

faina Delizia 550 pentru pizza – perfecta pentru retetele de pizza, focaccia sau piadine.

faina Delizia 000 pentru patisserie – pe care o puteti folosi la orice tip de aluat dulce, de la prajituri la muffins, de la clatite la chec.

faina Delizia 000 pentru cozonac – prima faina din gama Delizia pe care am testat-o si care s-a comportat exceptional la framantat. Este o faina ideala pentru cozonac de orice fel, aluatul de briosa, panettone.

faina Delizia 650 pentru brutarie – ideala pentru painea de casa, chifle, baghete si orice produse de brutarie pe care le pregatiti in casa pentru cei dragi.

Tort Amandina – Ingrediente pentru blat:

  • 6 oua mari
  • 200g de zahar
  • 50ml de apa
  • 50ml de ulei
  • 60g cacao (3 linguri cu varf)
  • 200g faina Delizia pentru patiserie
  • un pliculet de praf de copt

Tort Amandina – Ingrediente pentru crema:

  • 500g mascarpone
  • 300g Nutella / crema de alune sau ciocolata

Tort Amandina – Ingrediente pentru sirop:

  • 500ml apa
  • 250g zahar
  • esenta de rom / rom dupa gust
  • 2 pliculete cappuccino

Ingrediente pentru glazura

  • 250g ciocolata neagra
  • 250ml smantana dulce
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura miere

tort amandina

Incingem cuptorul la 180 °C. Tapetem cu unt si faina sau spray non-stick 2 tavi de 20 cm diametru. Separam ouale: galbenusurile le amestecam cu uleiul, pana avem o crema ca o maioneza subtire. Albusurile le batem spuma zu zaharul, pana granulele nu se mai simt si avem o bezea foarte tare. Peste bezea punem faina, cacao, praf de copt, crema de galbenusuri, apa. Amestecam cu spatula, cu miscari de jos in sus, pentru a nu scoate aerul din compozitie.

tort amandina

Distribuim compozitia uniform intre cele 2 tavi. Coacem 20-25 minute sau pana blaturile trec testul scobitorii. Le lasam sa se racoreasca la tempereatura camerei. Le rasturnam pe un platou, le lasam sa se raceasca foarte bine. Le uniformizam folosind un cutit zimtat.

Pregatim crema: amestecam mascarpone si crema de alune pana avem o crema omogena.

Pregatim siropul: intr-o craticioara topim zaharul pana este auriu. Turnam apa, punem romul si cappuccino. Lasam sa fiarba la fic mic, amestecand des, pana zaharul e topit. Lasam siropul sa se raceasca.

Pregatim glazura: Taiem ciocolata grosier, turnam deasupra smantana dulce fierbinte si lasam acoperit 1 minut. Amestecam pana se topeste ciocolata, adaugam uleiul si miere si omogenizam. Atat!

Pentru a asambla Tort Amandina, tapetam tava in care am copt blatul cu folie alimentara. Punem primul blat, il insiropam cu jumatate din sirop. Punem 2/3 din crema, apoi al doilea blat. Insiropam cu restul de sirop si dam la rece 3-4 ore. Apoi nu ne ramane decat sa decoram cu restul de crema, dupa ce am turnat glazura pe tort.

tort amandina

Desi este un tort care arata spectaculos pe orice masa de sarbatoare, Tort Amandina chiar se pregatesc foarte usor! Iar la final avem un tort foart aromat, super-insiropat si absolut decadent!

 

 

24 Comments

  1. Agnes Cheptanariu

    Se poate înlocui crema cu ganache de ciocolata?

  2. Ioana Sandor

    Super reteta !!!!
    E pe lista deja, pentru sarbatorile de iarna 🙂
    Unde gasesc tavi de copt ca ale tale ?

    • Super, ma bucur ca iti place. Tavi din acestea gasesti in mai toate magazinele, sunt tavi fara pereti detasabili.

  3. Știu ca poate suna prostesc, dar cum scoți folia de sub tort după ce îl așezi pe platou? Și… As vrea sa îmi achizionez un poche pt a l orna frumos, ce îmi recomanzi?

    • Nu e prostesc deloc. Scoti folia cu grija, ridicand tortul cu doua spatule sau o ustensila de bucatarie plata. Cel mai bine e sa ai pe cineva in zona care sa traga de folie in momentul in care ridici tortul.

  4. Ionela

    Îmi poți spune ce fel de smântână dulce folosești? Voi pregăti tortul pt micul meu Andrei

  5. Bună seara, pliculețele de cappuccino cu ce le pot înlocui?

    • Buna ziua. Pai nu se pot inlocui cu altceva. Daca nu va plac mai bine nu puneti deloc.

      • Cristine V.

        Am facut Amandina de ziua sotului si a iesit absolut minunata! Am împărțit si cu vecinii, ca sa nu se risipeasca asemenea deliciu. Mersi, Teo!

  6. Salut , siropul trebuie sa l răcim înainte de al turna peste blat ?

  7. Bună ziua. Am personalizat prăjitura, am făcut un blat de tort și apoi l-am tăiat în două, l am insiropat bine bine, în crema am folosit o cremă de ciocolată dark. Rezultatul….. Adevărat spectacolllllll.

  8. Bună! Dacă fac numai un blat de tort din compoziție trebuie sa îl las dublu in cuptor?

  9. Gabriela Mircioiu

    Buna! Nu stiu daca s.a mai pus intrebarea asta, dar, daca voi face tortul din 3 foi crema imi va fi indeajuns tinand cont ca al tau e doar pe din doua?
    Mersi!

  10. helpp am tortul in cuptor. Am pus blatul intr o singura tava, apoi il tai pe jumate. Trebuie sa l las mai mult in cultor? dupa 25 de min mijlocul e inca umed

  11. Garofita

    Help! Am uitat de apa cum o sa iasa?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.