Azi va aduc o reteta speciala – Dulceata de zmeura cu menta si vanilie. De ce dulceata? Pentru ca toata copilaria mea se invarte in jurul unui borcan cu dulceata! Pentru ca am crescut in vremuri in care dulceata era raspunsul principal la intrebarea “avem ceva dulce?”- Buni avea mereu ceva dulce. Nu biscuiti sau ciocolata, ca in vremurile acestea moderne. Nu! Buni era mereu pregatita sa ne gateasca ceva bun si, in 99% din cazuri, “ceva bun” implica si un borcan de dulceata. Papanasi (prajiti sau fierti), asortati cu o lingura de smantana si dulceata de mure, afine sau zmeura. Clatite cu dulceata de capsuni sau gem de caise. Placinte cu magiun de prune sau paine prajita cu peltea de gutui. Prajitura cu dulceata si aluat razuit, gogosi cu dulceata…toate imi aduc aminte de copilaria mea frumoasa. ♥
Cea mai draga amintire legata de dulceata? Dulceata de mure, facuta pe soba, la Aschileu, satul natal al lui buni Sia si locul unde ne-am petrecut vacantele de vara din copilarie, intr-o libertate si fericire pe care nu le-am mai simtit in toata viata mea! Toti verisorii (6 la numar), cu cele 2 buni aferente: buni Sia si Matusa Ana, am plecat dimineata in zori, o data cu ciurda, spre Adalin, dealul acoperit cu “muroi” sau tufe imense de mure. Fiecare copil cu galeata lui, direct proportionala cu varsta si puterile lui. Am petrecut toata ziua culegand mure…mai mult am mancat decat am cules, ce e drept! Dar am ajuns acasa seara, zgariati pe maini, obositi si cei mai fericiti. Noi am mancat mure frecate cu zahar, bunicile s-au apucat de dulceata….Ce vremuri! ♥
Timpurile s-au schimbat acum si uneori gasim cu greu timp sa mai punem ceva pentru iarna, mai ales folosind retetete clasice, care implica foarte mult timp: fructele trebuie fierte indelung cu zahar, borcanele trebuie foarte bine sterilizate, apoi date la dunst. Toti pasii acestia i-am “sarit” in reteta de dulceata de zmeura cu menta si vanilie. Aceasta a fost gata repede, cu efort minim, cu ajutorul unui pliculet de Gelfix de la Dr. Oetker!
Gelfix de la Dr. Oetker – iti usureaza orice reteta de dulceata!
- Gama Gelfix este varianta moderna de preparare a dulceturilor, gemurilor si jeleurilor. Este mereu la indemana, foarte usor de folosit si reduce semnificativ timpul de preparare al oricarui sortiment de dulceata.
- Spre deosebire de retetele clasice de dulceata/gem/jeleu de fructe, retetele pregatite cu Gelfix implica mai putin efort si iti lasa mai mult timp pentru cei dragi. In plus, dulceata se face atat de usor incat poti implica toata familia in pregatirea ei.
- Borcanele nu trebuie sterilizate si nici date la dunst ulterior. Trebuie doar foarte bine spalate si uscate, apoi turnam dulceata fierbinte, inchidem capacele si lasam dulceata sa se raceasca. Gata! Rezultatul? O dulceata care se pastreaza foarte bine, fara riscul de a se strica!
- Gama Gelfix este potrivita pentru o varietate de fructe. In plus, in functie de cantitatea de zahar pe care doriti sa o folositi, exista produsul Gelfix potrivit pentru voi, chiar si varianta Gelfix cu indulcitor din Stevia sau Gelifiant cu fructoza, pentru cei care nu consuma zahar.
- Datorita timpului scurt de firbere al fructelor, acestea isi metin gustul, forma, vitaminele si culoarea, rezultatul fiind o dulceata delicioasa, de fiecare data.
Reteta de Dulceata de zmeura cu menta si vanilie – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Este o reteta pe care am invatat sa o pregatesc de la Concetta (sau Cettina, cum ii spuneam noi), colega bucatareasa a mamei mele. Ei pregateau in fiecare an “Confettura di lamponi”, in zmeura culeasa in gradina lor. Mereu adaugau in compozitie cateva fire de menta proaspata si neaparat miezul si teaca de la o pastaie de vanilie. Asa a ajuns si in familia noastra reteta de dulceata de zmeura cu menta si afine, o reteta cu specific italian, cu gust delicios si o aroma aparte.
- Puteti folosi, alaturi de menta sau in locul ei si cateva frunze de busuioc. Busuiocul merge perfect in retetele de dulciuri si limonada si ii da dulcetii o aroma subtila.
- Puteti folosi si un amestec de zmeura, mure si afine, tot alaturi de menta si vanilie. La fel de bine puteti sa adaugati si o lingura buna de coja de lamaie, pentru un plus de aroma. Menta+vanilie+lamaie=LOVE!
Castiga experiente culinare din alte tari cu Gelfix de la Dr.Oetker!
Anul acesta, Gelfix si-a propus sa te scoata din bucatarie…la propriu! Vrei sa inveti secretele culinare de pe alte meleaguri? E foarte simplu! Luna aceasta poti ajunge in Italia, in septembrie in Grecia, pentru a invata sa pregatesti “cea mai cea” dulceata de portocale, iar luna octombrie te poate gasi in Turcia, unde te poti pregati pentru iarna cu retete inedite de muraturi.
Cumpara oricare 3 plicuri din gamele Gelfix, Pikant fix sau Tomato fix si inscrie datele bonului fiscal online sau prin SMS la 3728 pana pe 31 octombrie si poti castiga o excursie pe luna sau un voucher in valoare de 200 lei pe zi! Mai multe detalii AICI.
Ingrediente pentru reteta de Dulceata de zmeura cu menta:
- 1 kg zmeura proaspata
- 350g zahar tos
- 1 plic Super 3:1
- 5-6 fire menta proaspata
- o pastaie de vanilie
Pentru modul de peparare al retetei de Dulceata de zmeura cu menta, apasati PLAY in fereastra de mai jos si urmariti reteta video! Este o dulceata delicioasa, pe care TREBUIE sa o incercati in luna august, cand zmeura este in plin sezon!
Sa va fie de cel mai bine si sa cautati mereu metode de a pune pe iarna conserve si muraturi, care sa nu va ocupe foare mult timp, dar sa va fie mereu la indemana pentru cei dragi!