Burger de naut si Halloumi | Burger vegeratrian

Cine a decis ca burgerii sunt musai-musai cu carne? Desigur, aceea e varianta clasica si AICI (click pentru a accesa reteta) gasiti reteta mea pentru CEL MAI BUN BURGER al meu, burgerul din carne de vita. Dar azi m-am gandit sa va aduc un altfel de burger, unul potrivit dietei ovo-lacto-vegetariene si mai ales zilelor in care ne dorim o masa copioasa dar mai light, fara carne. Asa a aparut reteta de azi – Burger de naut si halloumi – Burger vegetarian.

Burger de naut si halloumi

Burger de naut si Halloumi – Burger vegetarian – Ce este HALLOUMI?

Halloumi este o branza cipriota, adica originara din Cipru. Este consumata si foarte populara in intreg bazinul Marii Mediterane, in special in Grecia, de unde si reputatie ei de “branza greceasca”. Este o branza semi-tare, comparata de foarte multi cu o mozzarella sarata. Totusi, gustul branzei Halloumi nu este comparabil cu nimic altceva. Este o branza nematurata, facuta dintr-un amestec de lapte de capra si oaie. Este relativ slaba, avand un continut de 25% grasime, in ciuda gustului bogat si texturii unice. Halloumi are un punct de topire ridicat in comparatie cu alte tipuri de branza, de aceea este branza ideala pentru grill. Se poate servi prajita fara a-si modifica textura. Dimpotriva, daca o prajim pe grill sau in tigaie, nu facem decat sa ii intensificam gustul.

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Acum ca am stabilit ce este Halloumi, sa discutam putin si despre chiftelele de naut pe care le vom folosi in delicioasa noastra reteta de Burger cu naut si Halloumi.

Burger de naut si Halloumi – Burger vegetarian- cum pregatim chiftelele de naut?

  • Pornind de la reteta clasica de falafel, respectiv chiftele de naut, am pregatit chiftelele de naut pentru burger. Am adaugat nuci pentru un plus de savoare sau textura si le puteti inlocui cu migdale sau caju.
  • Condimentam cu patrunjel proaspat, mult patrunjel proaspat. Puteti adauga si alte ierburi aromatice, proaspete sau uscate, in functie de gusturi.
  • In ceea ce priveste prajitul, puteti prepara chiftelele de naut in doua moduri: puteti praji chiftelele in ulei sau le puteti coace la cuptor. Desigur, prajite in ulei vor fi mai savuroase si vor face o crusta mai crocanta. Dar eu am considerat ca prin prajire adaug calorii inutile, asa ca le-am copt la cuptor.
  • Un sfat foarte important: la cuptor, chiftelele se coc si fara ou, fara nicio problema. Daca le prajiti in ulei, este important sa puneti un ou in compozitie, ca sa fie bine legate.

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Toate ingredientele pentru prepararea retetei de Burger de naut si Halloumi va asteapta in magazinele Lidl

Burger de naut si Halloumi - Burger vegetarian - Ingrediente pentru chiftelele de naut

  • o conserva naut Freshona (425g)
  • 100g nuci Alesto
  • 1 ou
  • o legatura patrunjel verde
  • 3-4 catei usturoi
  • sare Castello dupa gust
  • piper Kania dupa gust
  • o lingura cu varf mix de condimente arabesti
  • zeama de la o lamaie

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Scurgem bine nautul din conserva, il limpezim cu apa rece. Punem in blender nucile, patrunjelul, usturoiul. Amestecam pana sunt maruntite. Adaugam naut si restul ingredientelor. Amestecam din nou cu blenderul pana avem o pasta. Daca pasta este prea moale, mai punem naut si nuci sau pesmet. Daca este prea tare, mai punem putina apa de pa naut. Ideal este sa avem la final o compozitie pe care sa o putem modela usor si sa isi pastreze forma. Modelam chiftelele de naut pentru burger, le asezam in tava, pe hartie de copt. Ungem fiecare chiftea cu ulei de masline. Le coacem in cuptorul incins la 200°C, 20-30 minute sau pana sunt rumenite. Le intoarcem o data in timpul coacerii, pentru a se rumeni uniform.

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Burger de naut si Halloumi - Burger vegetarian - Ingrediente pentru burgeri

  • 2 cutii branza Halloumi Eridanous (2x225g)
  • 6 chifle de burger Castello
  • o lingura ulei de masline Primadonna
  • felii de ceapa
  • felii de rosie
  • salata verde
  • sosuri la alegere

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Scoatem branza Halloumi din ambalaj (este vidat), o scurgem bine de zer, o uscam folosind servetele de hartie, apoi o feliem in felii de 1 cm grosime. Ungem grill-ul incins cu putin ulei de masline si prajim branza pe ambele partii, pana face o crusta aurie. Taiem si chiflele in jumatate si le prajim si pe ele. Pentru a asambla burgerul, ungem fiecare chifla cu sosurile noastre preferate (ketchup, sos de usturoi, mustar etc), apoi punem felii de rosie, chiftelele de naut, felii de ceapa, halloumi, salata verde. Sau, bineinteles, orice legume sau salata doriti voi.

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Nu-i asa ca ne-au iesit niste burgeri deliciosi si super-frumosi, chiar daca nu au carne? 🙂 Sa va fie de cel mai bine! Va promit ca sunt deliciosi si asta va spune si super-experto-degustatorul Luca: nici n-ai zice ca n-au carnita! 🙂

Burger de naut si halloumi burger vegetarian

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.