Reteta de Budinca de orez intra, cu siguranta, in categoria retetelor cu “gustul copilariei” 🙂 Cand aveam pofta de ceva dulce “acum!” Buni ne facea mereu taietei cu lapte, gris sau orez cu lapte, intr-o varianta foarte simpla: orez, lapte, zahar, vanilie. Punct. Cand insa avea mai mult timp la dispozitie si chef sa bata spuma albusurile, ne facea Budinca de orez (sa nu uitam ca Buni Sia nu a folosit NICIODATA mixer, in cei 82 de ani de existenta ai ei). Azi va arat o varianta delicioasa de Budinca de orez, care nu o fi cea mai aspectuoasa prajitura din istorie, dar cu siguranta e un desert pe care il va iubi toata lumea.
De ce iubesc reteta de Budinca de orez?
- Vara? E racoroasa daca e servita rece-rece, de la frigider, dupa ce o lasam sa stea peste noapte. Iarna? E delicioasa calda, lasata doar putin la racorit dupa ce o scoatem din cuptor. Desigur, exista si varianta de mijloc, potrivita pentru orice anotimp: budinca de orez calduta alaturi de un glob de inghetata. Cine poate refuza? 🙂
- Se poate aroma foarte usor in functie de preferintele si gusturile voastre! Puteti adauga nuci, stafide, fructe uscate, fructe din compot si ii puteti da gust cu pastaie de vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie sau portocala.
- Sta foarte bine la frigider 3-4 zile si, cu cat sta mai mult la rece, cu atat e mai buna si aromele se intrepatrund mai bine! Astfel, ai mereu la indemana un desert delicios, consistent sau chiar o gustare pentru micul dejun, daca va place un mic dejun dulce.
Budinca de orez – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Orezul ideal pentru Budinca de orez este orezul cu bob rotund, in niciun caz cel cu bob lung sau aromat (basmati, jasmine). Va recomand cu drag, la fel ca pentru risotto, un orez cu bobul rotund cum este Camolino, pe care il gasiti la Lidl.
- Eu am copt budinca de orez intr-o tava de 24cm diametru. Pentru o budinca de orez mai inalta, folositi o tava cu diametru mai mic (20cm) dar scadeti temperatura de coacere cu 20°C (coaceti la 160°C in loc de 180°C) si cresteti timpul de coacere cu 15-20 min.
- Budinca este gata cand e bine lagata si frumos rumenita. Nu va faceti griji daca mijlocul este inca usor gelatinos, se intareste pe masura ce se raceste.
Ingrediente pentru 10-12 portii Budinca de orez
- 1 litru lapte Pilos
- o pastaie de vanilie Belbake
- 200g orez Camolino Golden Sun
- 250g zahar brun Belbake
- coaja de la o portocala/lamaie
- 3 oua
- un praf sare Castello
Punem la fiert intr-o oala cu fund dublu laptele, miezul si pastaia de vanilie, coaja de lamaie/portocala. Cand laptele incepe sa firaba, punem orezul. Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand des. Fierbem pana orezul e bine fiert si totul arata ca o crema. Luam de pe foc, punem zaharul, amestecam pana zaharul e topit. Lasam orezul sa se raceasca foarte bine. Adaugam apoi galbenusurile, amestecam.
Separat, batem albusurile spuma tare, cu un praf de sare. Adaugam spuma de albusuri peste amestecul de orez. Incorporam bezeaua incet, cu miscari de sus in jos, cu spatula sau lingura de lemn, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Turnam in forma foarte bine unsa cu unt si tapeteta cu faina. Coacem 45-50 minute, in cuptorul incins la 180°C.
Daca dorim sa o servim feliata, trebuie sa lasam Budinca de orez sa se raceasca foarte bine in tava, apoi in frigider peste noapte. Inainte de servire, i-am facut o glazura de ciocolata, asa cum facea si Buni: ciocolata de menaj, topita cu unt sau ulei si miere.
Desigur, daca nu doriti glazura, puteti sa o serviti pur si simplu pudrata cu zahar sau, de ce nu unsa cu un strat subtire de dulceata. Sa va fie de cel mai bine!
Delicios. Imi place oala, de unde se poate achizitiona?:-)
O am de foarte multa vreme, daca imi amintesc bine am cumparat-o de pe vivre.ro.