Dragi gospo-dive, ma adresez azi voua, celor care doriti sa pregatiti mancarea acasa, sa le oferiti celor dragi un meniu complet, gatit de manuta voastra, dar nu aveti foarte mult timp de petrecut in bucatarie. Stiu cum e! Suntem mereu pe fuga, intre birou, copii, treaburile prin casa si, daca avem putin noroc, un strop de timp pentru noi insine. E greu, dar putem reusi impreuna! De aceea m-am gandit sa va arat azi doua retete simple si rapide, care alcatuiesc impreuna un meniu delicios pentru intreaga familie: Cartofi la cuptor cu mustar si piept de pui!
Impreuna cu prietenii mei de la Kamis va dorim mese delicioase in familie, alaturi de toti cei drragi voua si impreuna toate tipurile de mustar Kamis! Pentru ca da, asa cum v-am aratat in cele 2 retete de sos pe baza de mustar (click pentru a accesa retetele) mustarul este mult mai mult decat un simplu sos de servit alaturi de mici, gratar sau carnaciori!
Mustarul are o multime de utilizari si arome chiar deosebite. Nu ramane doar la clasic, incearca variante interesante si aromate pentru a asezona o masa delicioasa.
Aceasta este deviza Kamis si de aici am pornit in conceperea meniului de azi – Cartofi la cuptor cu mustar si piept de pui. Vom folosi diverse tipuri de mustar, pentru a obtine diverse gusturi deosebite. Veti vedea cat e de usor sa aveti o masa complete gata in mai putin de o ora! La final, nu e nevoie decat de o salata sau de un bol cu muraturi si toata lumea va fi satula si incantata 🙂
Cartofi la cuptor cu mustar si piept de pui – ce trebuie sa stii despre cartofi
- Poti folosi cartofi albi sau cartofi dulci, sau chiar o combinatie de cartofi si radacinoase (morcovi, pastarnac, patrunjel, telina taiata cubulete).
- Cu cat taiati cartofii/legumele in cubulete mai mici, cu atat se vor face mai repede. E nevoie sa intoarcem, respectiv sa amestecam bine cartofii cel putin o data in timpul coacerii, pentru a ne asigura ca se rumenesc uniform.
- La final, cand cartofii sunt gata si sunt fierbinti, punem deasupra mult mult patrunjel verde tocat marunt. Sau cimbru, rozmarin, busuioc, in functie de ieburile voastre aromatice preferate. Ideea este ca vom coace cartofii la o temperatura mare, minim 30-40 minute, deci ierburile se ard si isi pierd aroma. Asa ca optam pentru ierburi proaspat tocate, care isi vor elibera aroma in contact cu cartofii fierbinti. Aveti incredere in gospo, vor fi deliciosi!
La capitolul mustar, vom folosi pentru reteta de Cartofi la cuptor cu mustar doua tipuri de mustar Kamis– Mustar Clasic si Mustar Frantuzesc. Mustarul clasic este un mustar potrivit de iute, consistenta densa si culoarea standard, bine-cunoscuta a mustarului. Are bucati vizibile de boabelor de mustar si este obtinut dupa o reteta speciala, in urma unui lent proces de dospire, care extrage maximum de aroma din fiecare ingrediente. Mustarul frantuzesc il folosim atat pentru aroma cat si pentru textura crocanta. Este un mustar ponderat de iute, facut din boabe mari de mustar si otet de vin alb.
Cartofi la cuptor cu mustar si piept de pui – ce trebuie sa stii despre pieptul de pui
- Gatit astfel, pieptul de pui iese suculent, nu se usuca, nu este uscat. Va recomand cu drag reteta aceasta mai ales daca aveti copii, care sunt mofturosi mai ales cand carnea este seaca si vor mereu sosuri. La final, pieptul de pui iese dulce-acrisor si va asigur ca e super-bun!
- Puteti folosi si pulpe de pui sau piept de curcan, cotlete de porc sau chiar peste pentru aceasta reteta.
- Folosind acest amesteca de mustar pentru a condimenta puiul, nu e nevoie de marinare. Il pregatiti exact inainte de a-l baga la cuptor. Desigur, daca doriti, puteti pune sosul peste pui de seara, il acoperiti cu folie alimentara si il dati la rece pana cand intra la cuptor. Astfel, aveti cina aproape gata cand ajungeti seara acasa.
Pentru reteta de Piept de pui la cuptor vom folosi doua tipuri de mustar Kamis – Mustarul casei si Mustarul pentru gratar. In varianta la pet, mustarul este foarte usor de transportat si folosit, nu curge, este usor de dozat si, in noile variante de mustar Kamis la pet gasiti aceste doua tipuri de mustar pe care le-am folosit si eu si care sunt cu adevarat speciale. Nu au conservanti artificali adaugati si au doar coloranti naturali 🙂 Mustarul casei are ca ingrediente boabe de mustar si otet de vin, maturate incet, pentru un gust moderat de iute. Mustarul pentru gratar este un mustar foarte aromat, cu ierburi si condimente, mai degraba un sos pe baza de mustar decat un simplu mustar
Ingrediente pentru Cartofi la cuptor:
- 1kg cartofi albi
- 60ml ulei de masline
- 100g mustar clasic Kamis
- 100g mustar frantuzesc Kamis
- 8 catei de usturoi dati pe razatoare sau trecuti prin presa
- sare si piper
- condimente dupa gust
Incingem cuptorul la 200°C. Amestecam ingredientele pentru sos: cele doua tipuri de mustar, uleiul, sare, piper, condimente. Curatam cartofii si ii taiem cubulete mici. Ii asezam in tava, pe hartie de copt. Turnam deasupra sosul de mustar. Amestecam foarte bine (cel mai bine cu mainile) pentru ca toti cartofii sa fie acoperiti cu sos. Dam tava la cuptor 30-40 minute sau pana cartofii sunt facuti (furculita intra usor in ei) si sunt frumos rumeniti. Cat timp stau la cuptor, ii intoarcem cel putin o data, pentru a se rumeni uniform.
Ingrediente pentru Piept de pui cu sos de mustar:
- 3 jumatati piept de pui
- 100g mustarul casei Kamis
- 100g mustar pentru gratar Kamis
- 50ml ulei de masline
- 50ml sirop de artar (sau miere)
- sare, piper, condimente pentru pui
Incingem cuptorul la 200°C. Amestecam ingredientele pentru sos: cele doua tipuri de mustar, uleiul, sirop de artar. Spalam bine carnea de pui, o uscam folosind servetele de hartie. Condimentam foarte foarte bine carnea. Asezam bucatile de pipet de pui intr-o tava mica si adanca. Turnam deasupra sosul de mustar si dam totul la cuptor. Puiul se coace in 40-45 minute.
Da, puteti coace deodata cartofii si carnea, pentru o cina completa, care e gata in mai putin de o ora.
Este o combinatie delicioasa, care sunt sigura ca va fi foarte apreciata in familia voastra! Alaturi de retete de Cartofi la cuptor cu mustar si piept de pui merge perfect o salata de legume proaspete sau o salata de muraturi.
Eu si Kamis va dorim sa va fie de cel mai bine si…pofta buna!
Buna Teo, am facut aceasta reteta si a iesti super gustoasa! Multumim! 🙂
Cristina, ma bucur tare ca ai incercat reteta si ti-a placut. Multumesc pentru incredere!
Salutari Teo. Am niste muschiulet de pui feliat. Il pot folosi in loc de piept de pui pentru reteta asta. Multumesc anticipat!
Salutare. Poti folosi linistita muschiuletul, va iesi foarte gustos!
Oare ca si gramaj cat este pieptul de pui? As vrea sa-l inlocuiesc cu curcan si nu stiu cat sa pun? Daca se fac deodata pastreaza gramajul de la mustar?Oare ar putea fi gatit in crock- pot?
Impreuna sa fi fost 1 kg. Da, mustarul ramane acelasi si da, poate fi pregatit si in slow cooker.
Am cumpărat pentru o cină cu musafiri piept de curcan, si aveam o rețetă pregătită pentru el. Am intrat la tine pe site, sa vad ce garnitură sa fac, si am dat peste aceasta retetă. Am pregatit-o , chiar daca nu aveam chiar atat de mult mustar ( pentru cantitatea mea de carne),si nu aveam chiar cel din rețetă ( aveam dulce simplu, si dulce cu boabe), a ieșit grozav. Toți au laudat pieptul, deoarece nu era uscat, si cartofii au gustul foarte fain. Îți mulțumesc, ai facut multi oameni fericiți!
Ma bucur tare tare mult sa aud toate acestea. Multumesc!