Toata lumea, cu mine-n frunte, are o slabiciune pentru gogosi. Asta e adevarul si nu pot sa va mint. Orice fel de gogosi mi-ati pune in fata, nu pot (si nici nu vreau) sa le refuz. Pe langa gogosi, mai este o combinatie careia nu ii pot spune nu: mere+scortisoara. Si aceste 3 elemente le-ar regasit intr-o zi, uitandu-ma pe Paprika, intr-o reteta de “apple fritters”. Nu mai stiu exact cine le-a gatit, dar mi-au ramas in minte. Am facut reteta dupa gusturile mele si chiar a iesit ceva foarte bun: gogosi cu mere, niste gogosi care se pregatesc foarte usor, sunt super-aromate si foarte versatile.
Pentru reteta de Gogosi cu mere nu aveti nevoie de foarte multe ingrediente, toate sunt accesibile si le gasiti in oricare din magazine LIDL, absolut oricand, nu doar in saptamanile tematice. Gogosi cu mere este o reteta economica, dar se poate transforma foarte usor intr-o reteta spectaculoasa, daca le serviti alaturi de o inghetata delicioasa de vanilie sau le puteti folosi pentru a decora un tort cu mere.
Pe blog gasiti si alte retete de gogosi, in functie de gusturile voastre:
Gogosi cu smantana – puteti alege sa faceti mini gogosi, cum am facut eu sau le puteti decupa cu un pahar mai mare. Important este insa sa intindeti aluatul in foaie subtire, de cca 1-1.5 cm grosime, ca sa fim siguri ca se fac si la interior. Gasiti reteta AICI.
Gogosi la cuptor – sunt mai ok pentru copii decat gogosile prajite in baie de ulei, sunt mici dragalase si mega-gustoase! In plus, compoziti se pregateste usor, rapid, asa ca micutii vostri va pot ajuta sa le pregatiti. Gasiti reteta AICI.
Gogosi rapide – Gogosi rapide cu frisca? Adica? Facem gogosi si le ornam cu frisca? Nu! Facem gogosi rapide, fara dospire, pe care ne modelam cu ajutorul a doua linguri, iar frisca? Smantana pentru frisca este in aluat si face gogosile absolut de-li-cioa-se! Gasiti reteta AICI.
Gogosi umplute cu dulceata – cele mai bune gogosi din viata mea, pe care le-am mancat prima data la tara, la Aschileu, facute de Buni Sia, dar prajite in tuci. Un vis! Noi facem azi reteta ei de gogosi si le umplem cu dulceata de zmeura, apoi le pudram cu un pic de zahar si…ne prefacem ca avem din nou 7 ani. Gasiti reteta AICI.
French culler – Gogosi frantuzesti – Sunt de departe cele mai fine, pufoase, „care se topesc in gura” gogosi pe care le-am mancat vreodata! Vi le recomand din toata inima mea, merg perfect langa un ceai sau o cafea amara, sunt dulci dar nu exagerate, iar daca nu doriti sa faceti glazura, puteti pur si simplu sa le pudrati cu zahar. Gasiti reteta AICI.
Ingrediente pentru cca 10-15 Gogosi cu mere
- 2 linguri zahar tos
- 2 oua mari
- 60ml lapte Pilos
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 120g faina Castello
- un pliculet praf de copt Castello
- ½ lingurita scortisoara macinata Mikado
- ½ lingurita amestec pentru turta dulce Belbake
- ½ lingurita sare Castello
- o lingurita zeama de lamaie
- 3-4 mere mari
- 300ml ulei Primadonna (pentru prajit)
- zahar pudra vanilat Castello (pentru pudrat)
- o lingurita scortisoara Mikado (pentru pudrat)
Amestecam intr-un bol incapator ouale, laptele, zaharul tos, faina, praful de copt, sarea, vanilia, condimentele. Puteti folosi un tel sau mixerul, important este sa aveti un amestec omogen. Curatam merele de coaja si seminte, le taiem cubulete. Amestecam merele cu zeama de lamaie, pentru a nu se oxida. Le adaugam in compozitia pregatita. Amestecam foarte bine.
Intr-un tuci sau o oala de fonta incingem uleiul. Punem gogosile la prajit cu ajutorul a doua linguri: in una luam compozitie, cu cealalta modelam gogosile si le lasam in ulei. Gogosile se prajesc la foc mic, in ulei incins, astfel incat sa se coaca si la interior, nu doar sa faca o crusta bine rumenita si sa ramane necoapte in mijloc. Scoatem gogosile pe hartie de bucatarie, pentru a absorbi excesul de ulei. Cand gogosile se racesc putin, le pudram cu zahar pudra vanilat, amestecat cu scortisoara.
Sunt niste gogosi delicioase, “cu surpriza la mijloc”, asa cum le-a zis Luca. Gogosi cu mere este o reteta perfecta pentru sezonul toamna-iarna, deci musai trebuie sa o incercati. sa va fie de cel mai bine!