Painea facuta in casa are ceva special, are ceva foarte special. De la mirosul deosebit care inunda toata casa (si casa scarii, ca sa stie toti vecinii ca ai facut paine proaspata) si pana la gustul pe care il poti controla foarte usor si duce in directia in care vrei tu, painea facuta in casa este speciala. Azi va arat o paine care mie personal imi place foarte mult – Paine impletita cu ierburi aromatice. Este super-aromata si, daca ajunge vreodata sa se raceasca (la noi se mananca jumatate din ea imediat ce e scoasa din cuptor si se zvanta putin), este perfecta pentru senvisuri delicioase!
Faina Delizia 650 pentru brutarie, alegerea perfecta pentru produse de brutarie facute in casa!
Pentru reteta de Paine impletita cu ierburi aromatice am ales sa folosesc faina Delizia 650 pentru brutarie. Este o faina de grau de foarte buna calitate, ideala pentru paine, chifle, baghete, lipii etc. S-a comportat foarte bine la framantat, a ajutat aluatul sa creasca frumos. In gama Delizia gasiti diverse sortimente, pentru oriceati dori sa pregatiti acasa: faina pentru patiserie, faina 000 (tri-nula, cum o stim noi in Ardeal), faina pentru pizza (pe care am folosit-o la reteta video de Pizza Caprese), faina 650 pentru brutarie dar si pesmet si gris.
Faina Delizia inseamna calitate si siguranta alimentara. Este produsa printr-un process tehonologic inchis, complet automatizat si computerizat. Furnizorii cerealelor folosite pentru obtinerea fainii Delizia sunt atent selectinati, astfel incat sa ajunga la voi o faina de cea mai buna calitate.
Tot ce trebuie sa stii despre reteta de Paine impletita cu ierburi si rosii uscate
- Poti folosi orice ierburi aromate doresti si, desigur, poti ajusta cantitatile folosite, astfel incat sa obtii gustul si aroma perfecte.
- Rosiile uscate trebuie scurse foarte bine daca sunt rosii uscate conservate in ulei. Apoi le taiem cubulete si le adaugam in aluat.
- Eu am framantat aluatul in masina de paine, pentru a economisi timp. Dar, la fel de bine puteti sa framantati aluatul de mana sau cu mixerul, pana devine elastic.
- Pentru a dospi aluatul, il puneti intr-un bol curat, uns cu putin ulei. Il acoperiti cu un prosop curat si il asezati in cuptorul inchis, in care aprindeti becul.
Ingrediene pentru o Paine impletita cu ierburi aromatice:
- 450g faina Delizia 650 pentru brutarie
- 2 lingurite drojdie uscata
- 2 lingurite sare
- 2 lingurite zahar
- 120ml lapte caldut
- 80ml apa calduta
- 40ml ulei de masline
- cate o lingurita de oregano, busuioc, praf de usturoi, rozmarin, cimbru
- 3 linguri rosii uscate, taiate marunt
Punem toate ingredientele in masina de paine, in ordinea trecuta in reteta. Alegem programul pentru aluat si lasam masina sa isi faca treaba. Daca framantati aluatul de mana sau cu mixerul, amestecati pana aveti un aluat elastic, pe care il dospiti asa cum spuneam mai sus. Aluatul este dospit cand isi dubleaza volumul. Dupa prima dospire (in masina de paine sau 2 ore in cuptor), framantam din nou aluatul pentru a scoate aerul in exces. Il impartim in 3 parti egale, pe care le modelam ca pe niste baghete.
Impletim cele trei fasii de aluat, exact ca pe cozonac. Asezam aluatul impletit in tava unsa cu unt sau ulei si lasam din nou la dospit, pana isi dulbeaza volumul. Dam tava la cuptor, 15 minute la 220°C. Scadem apoi temperatura la 180°C si lasam painea in cuptor alte 25-30 minute. In ultimele 5 minute de coacere, ungem painea cu albus si presaram seminte. Acest pas este optinal, desigur.
Chiar daca painea facuta in casa pare greu de facut, exista mereu si variante mai simple. Exact ca si reteta de azi – Paine impletita cu ierburi si rosii uscate. Sa nu va fie niciodata teama sa incercati retete noi, oricat de complicate vi s-ar parea in prima faza. Cu o minte deschisa si mai ales cu un suflet deschis, orice reteta devine mai usoara. Orice reteta poate fi transformata intr-un mic proiect in bucatarie, care la final va ofera o mare bucurie: zambete celor dragi cand va gusta creatia 🙂
Sa va fie cel mai bine sis per sa incercati toate sortimentele de faina Deliza. Indiferent de reteta pe care doriti sa o incarcati: pizza, cozonac, briose, paine, tort, prajituri etc, exista o faina perfecta pentru reteta voastra!