Tagliatelle cu dovleac copt

tagliatelle cu dovleac copt

Salut, sunt eu, Teo a voastra dintotdeauna si iubesc dovleacul copt. In toate formele lui: pur si simplu copt, poate cu putin zahar brun. Sub forma de placinta cu dovleac sau sub forma faimoasei mele Prajituri cu dovleac copt. Si, de ce nu, intr-o cafea cum e Pumpkin Spice Latte. Si una dintre cele mai speciale inghetate pe care le-am mancat vreodata: Inghetata cu dovleac copt! Dar azi vreau sa va arat cum se combina doua din bucuriile mele: dovleacul copt si pastele, in reteta de Tagliatelle cu dovleac copt!

tagliatelle cu dovleac copt

Cum coacem dovleacul pentru reteta de Tagliatelle cu dovleac copt?

Mai intai sa vorbim despre dovleacul copt, care e foarte simplu de preparat. Taiem dovleacul pe jumatate, ii scobim semintele cu ajutorul unei linguri. Daca dovleacul e mare, il taiem in bucati mai mici. Coacem dovleacul in tava, pe hartie de copt. Pentru a va lamuri complet, va invit sa apasati play putin mai jos si veti vedea exact “Cum coacem dovleacul?”

Acum sa va spun despre tagliatellele pe care le folosesc azi (si de foarte mult timp de altfel) – Tagliatelle 100% grau dur de la Paste Baneasa.

tagliatelle cu dovleac copt

De ce folosesc pastele din grau dur Baneasa in reteta de Tagliatelle cu dovleac copt (si in general)?

Spre deosebire de pastele din grau moale (sau grau comun), pastele din grau dur au o cantitate mai mare de proteine, un indice glicemic mai mic, cantitati mai mici de amidon si apa. Sunt, deci, mai sanatoase, isi pastreaza foarte bine forma la fiert, sunt perfecte pentru a fi fierte “al dente” si au o culoare galbena, caracteristica. De gust nici nu va ma spun, e foarte clar ca e “ce trebuie”. 🙂

tagliatelle cu dovleac copt

Ingrediente pentru 2 portii de Tagliatelle cu dovleac copt:

  • o lingura ulei de masline
  • o lingura unt
  • o ceapa alba mica, tocata fin
  • un catel de usturoi trecut prin presa
  • 200g dovleac copt
  • 100ml lapte sau smantana dulce
  • condimente dupa gust: sare, piper, nucsoara, scortisoara
  • 50g parmesan dat pe razatoare
  • 200g tagliatelle din grau dur Baneasa

Mod de preparare Tagliatelle cu dovleac copt:

Intr-o tigaie incapatoare, punem uleiul de masline si untul. Calim ceapa si usturoiul pana ceapa devine translucida. Apoi, dam prin blender miezul de dovleac copt, laptele sau smantana dulce, ceapa si usturoiul calite, condimentele. Punem piure-ul obtinut inapoi in tigaie si il lasam sa dea cateva clocote.  Fierbem tagliatellele in 2 litri de apa clocotita, in care adaugam putina sare. Punem tagliatelle fierte al dente peste sosul de dovleac copt, amestecam foarte bine. La final, adaugam parmesanul dat pe razatoare si amestecam. Potrivim la gust de sare si piper. Daca sosul este prea gros, adaugam putina apa din care au fiert pastele.

tagliatelle cu dovleac copt

Tagliatelle cu dovleac copt este o reteta de toamna, perfecta pentru zilele reci, in care avem nevoie de “comfort food” sau mancare pentru suflet. Lui Luca i-au placut foarte mult, eu am mai adaugat putina scortisoara macinata deasupra si m-am bucurat de ele citind o carte draguta 🙂 Sa va fie de cel mai bine!

tagliatelle cu dovleac copt

2 Comments

  1. Raluca Tripon

    Servus, Teo! O modalitate excelenta de a adauga legume in mancare foarte bune au iesit pastele! Multumesc pentru reteta!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.