Budinca de taietei cu branza dulce

budinca de taietei

Budinca de taietei cu branza dulce sau “Vargabeles” cum este cunoscuta in Ardeal, este o reteta clasica, mostenita de la Buni Sia si mama Lucia. Este una din retetele care si-au gasit locul pe blog inca de la inceput. Tocmai pentru ca a fost atat de apeciata, am revenit acum cu o varianta video a retetei de Budinca de taietei. Este un desert care poate fi consumat cald, alaturi de un glob de inghetata de vanilie sau rece. pudrat cu zahar. Oricum, va fi cu siguranta pe placul tuturor!

budinca de taietei

[box type=”info” size=”large” style=”rounded”]Tot ce trebuie sa stii despre reteta de Budinca de taietei cu branza dulce[/box]

  • Ideali pentru reteta aceasta sunt taietii lati. Eu va recomand cu mare incredere taieteii lati cu 8 oua de la Paste Baneasa. Au un gust deosebit, sunt exact ca si taietii de casa pe care ii facea bunica mea, au culoarea specifica taieteilor cu mult ou si isi pastreaza foarte bine forma la fiert.
  • Ce e inedit la taietii cu 8 oua de la Baneasa? La fel ca si taieteii pentru supa, sunt taietei cuiburi, astfel ca ii puteti fierbe fara a-I marunti, pentru retete ca TAIETEI CU VARZA . La fel de bine puteti strange cuiburile in mana inainte de a-I fierbe, pentru a-i folosi in retete ca si Budinca de taiatei.

budinca de taietei

  • Daca folositi o branza de vaci cremoasa, nu este nevoie sa adaugati smantana in compozitie. Daca folositi o branza de vaci mai seaca sau bugarasi, va sugerez sa adaugati si 3-4 linguri de smantana in branza. Astfel devine mai cremoasa si se intinde mai usor.
  • Stafidele sunt optionala, dar combinatia de branza de vaci, galbenus, stafide si vanilie are ceva special, deci nu v-as sugera sa le omiteti.
  • Pentru ca Budinca de taietei cu branza dulce sa fie mai usor de feliat sis a isi pastreze forma, este ideal sa o lasam sa se raceasca inainte de feliere.
  • Puteti sa presarati nuci sau felii de migdale inainte de a da budinca la cuptor. Puteti se asemenea sa ii faceti si crusta crocanta din 150g biscuiti macinati, 50g unt topit si o lingurita scortisoara. Eu am preferat sa las taietii si branza sa isi faca singuri crusta crocanta, pe care sa o pudrez apoi cu zahar.

budinca de taietei

Ingrediente pentru 8-10 portii:

  • 400g taietei lati cu 8 oua Baneasa
  • 800g branza de vaci
  • 200g stafide
  • o fiola esenta de rom
  • 400ml apa
  • 5 oua mari
  • 150g zahar tos
  • 150g zahar pudra
  • 2 linguri coaja de lamaie
  • miezul de la o pastaie de vanilie
  • un praf de sare

budinca de taietei cu branza dulce

Pentru modul de preparare al retetei de Budinca de taietei cu branza dulce, va invit sa apsati PLAY mai jos 🙂 Nu uitati sa va abonati la canalul de YouTube Teo’s Kitchen pentru a fi la current cu toate retetele video noi! Te poti abona foarte simplu AICI: http://bit.ly/2kN0JaT 🙂

Mod de preparare Budinca de taietei cu branza dulce

  1. Mai intai punem stafidele la rehidratat in 400ml de apa fierbinte si rom. Seaparam ouale. Frecam galbenusurile cu 150g zahar pudra si vanilia, 10 minute cu mixerul la viteza mare, pana isi dubleaza volumul si avem o crema de consistenta unei alifii. Adaugam branza de vaci, stafidele, coaja de lamaie si amestecam.
  2. Fierbem cele 400g taietei lati in 4 litri apa clocotita, 6 minute, urmand instructiunile de la ambalaj. Scurgem bine taieteii si ii adaugam peste amestecul de branza. Omogenizam. si adaugam si albusurile batute spuma cu 150g zahar tos si un praf de sare. Spuma de albusuri se adauga treptat si se incorporeaza cu spatula sau lingura de lemn, incet, cu miscari de impaturire.
  3. Turnam compozitia in forma de copt unsa cu unt sau cu spray non-stick. Eu am folosit o forma de 20×30 cm. Nivelam cu spatula. Coacem Budinca de taietei cu branza dulce 30-35 minute la 180°C sau pana e frumos rumenita si face o crusta crocanta.

Sper ca v-a placut reteta de Budinca de taietei si ca o veti incerca in curand in bucatariile voastre J Sa va fie de cel mai bine si nu uitati sa vizitati sectiune “NICIO SAPTAMAN AFARA PASTE” pentru retete nuai una si una!!!

 

 

6 Comments

  1. angela

    Supeeeeeer buna! Periculos de buna!
    Maine incerc si Alba ca Zapada…sper sa reusesc…

    Felicitari pt munca depusa!

  2. Milani

    Buna, Teo! As putea inlocui branza cu mascarpone? Sau e usor nepotrivita..?

  3. Alexandra

    Am făcut-o și pe asta nu mă așteptam să iasă pentru că m-am simțit creativă și nu am respectat gramajele , și la final Consistența a fost cu totul diferită , daaaar a ieșit delicios după aproximativ o oră de stat la cuptor ❤️

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.