Vrei un aperitiv spectaculos pentru mesele tale de sarbatoare? Atunci TREBUIE sa incerci reteta de azi – TORT APERITIV! Desigur, nu am inventat eu reteta de TORT APERITIV, au inventat-o niste…oameni inventivi din Suedia. Smörgåstårta pentru ca aceasta e denumirea retetei de Tort aperitiv in suedeza si se treduce “Tort sandwich” este un preparat de origine suedeza dar popular in general in tarile nordice si este ideal pentru petreceri si mese mari in familie.
[box type=”info”]Ce trebuie sa stii despre reteta de Tort aperitiv:[/box]
- este ideal sa folositi paine alba, fie toast, cum am folosit eu, careia ii taiati coaja, fie paine de casa, rotunda, pe care la fel, o decojiti si apoi o taiati felii
- in mod traditional, Smörgåstårta se umle cu straturi de maioneza, eu am preferat insa un sos de crema de branza, foarte putina maioneza, mustar si ierburi arometice. Mi se pare un sos mult mai light si mai potrivit decat o simpla maioneza
- la capitolul “umplutura” va puteti juca foarte mult cu ingredientele, in functie de preferintele voastre, de la pate de ficat, masline, ardei, castraveti, verdeturi, ridichi, somon afumat, creveti, caviar, cascaval, sunca etc
- la capitolul “decor” e momentul vostru magic, momentul in care va puteti manifesta creativitatea…cam ca la salata boeuf 🙂
- toate ingredientele le gasiti in magazinele LIDL, unde sunt foarte accesibile ca pret, inclusiv crevetii
- tortul trebuie lasat cel putin 30 minute la frigider inainte de servire
Ingrediente pentru un Tort aperitiv pentru 8-10 portii:
- 12 felii paine toast Castello
- 400g crema de branza Goldessa natur
- 150g maioneza Kania
- 200g somon afumat OceanSea
- 2 linguri mustar cu miere Deluxe
- o legatura patrunjel verde
- 2 ardei grasi rosii
- un castravete Fabio
- 2 morcovi
- sare Castello
- piper Kania dupa gust
- o legatura ridichi
- un pachet creveti OceanSea
- 2 linguri ulei de masline Primadonna
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri zeama de lamaie
Mai intai taiem cu grija coaja feliilor de paine toast. Pentru sos amestecam 200g crema de branza, mustarul, 75g maioneza, patrunjelul verde tocat marunt, sare si piper dupa gust. Asezam 3 felii de paine toast pe un platou mare, apoi le ungem un strat subtire de sos, pe care il intindem uniform si punem deasupra 100g (un pachet) de somon afumat.
Ungem somonul cu un strat foarte subtire de maioneza, apoi punem al doilea strat de felii de paine toast. Ungem feliile cu sosul de mustar, punem deasupra cubulete de castravete si ardei rosu, condimentam cu sare si piper, ungem din nou cu putin sos.
Urmeaza un al strat de felii de paine, un alt strat de sos de mustar, somon afumat (al doilea pachet). Ungem somonul cu putina maioneza sau sos de mustard aca ne ramane si punem stratul final de felii de paine. Pregatim un amestec din 200g crema de branza, 75g maioneza, sare si piper si imbracam tortul in crema obtinuta. Pentru creveti: ii decongelam, apoi ii prajim in putin ulei de masline pana isi schimba culoarea si sunt frumos rumeniti, apoi condimentam cu usturoi, zeama de lamaie, sare si piper, amestecam bine si ii mai lasam 1 minut pe foc. Nu ne ramane decat sa decoram tortul cu felii de ridiche, morcov, castraveti, crevetii, patrunjel etc.
“Tort aperitiv” este intr-adevar o reteta foarte simplu de realizat, dar atat de versatila! Va puteti juca atat de frumos cu ingredientele si decorul, pentru a obtine la final unul dintre cele mai spectaculoase torturi pe care le-ati facut vreodata, chiar daca este un tort sarat! 🙂 Sa va fie de cel mai bine!