Cand spun “aperitive” in mintea mea apare imaginea meselor festive pe care mama si Buni Sia le pregateau in fiecare an, pentru diverse ocazii, mesele colorate si pline cu “de toate”, mese pe care eu si fratele meu le asteptam….ca si cand 🙂 Stiam foarte clar ce urmeaza la capitolul “aperitive”: chiftelutele geniale ale lui Buni, mici-mici de ne tot intrebam CUM le poate modela, snitelele din carne frageda de porc, salata de vinete, care, desi era fara maioneza, era alba si pufoasa si noi nu intelegeam ce magii face Buni si, bineinteles, PLATOUL. Platoul cu oua umplute era senzatia mesei pentru noi si parca vad si acum frunzulita de patrunjel si bucatica de ardei gras care decorau fiecare ou 🙂 Pentru ca da, ouale umplute sunt un aperitiv clasic, nelipsit nu doar de la mesele festive din familia mea, ci si de pe mesele romanilor in general. Azi vreau sa va propun o reteta inspirata din reteta de oua umplute – Salata de oua in straturi.
Desi ingredientele pentru Salata de oua in straturi sunt comune cu ouale umplute: oua fierte tari, maioneza si pate de ficat, noi aducem varianta 2.0: nu umplem ouale, ci le taiem cubulete, in locul maionezei simple facem un sos delicios, din iaurt grecesc, maioneza, mustar cu miere si patrunjel, nu decoram cu ardei, ci folosim cubulete de ardei gras si castravete pentru stratul fresh si crocant al salatei noaste. Iar pateul? La capitolul pate folosim pateul meu preferat – Pate integral de porc de la Scandia Sibiu.
De ce aleg pateurile integrale Scandia Sibiu?
✓sunt produse fara E-uri, coloranti sau aditivi artificiali
✓contin doar ingrediente si ficat de cea mai buna calitate
✓sunt produse dupa o reteta de la 1922 a lui Josef Theil, intemeietorul fabricii Scandia
✓sunt produse CURATE, asa cum veti descoperi si voi citind etichetele
✓sunt foarte variate, pentru toate gusturile. Bineinteles, la reteta de Salata de oua in straturi puteti folosi oricare din produsele din gama de pate integral Scandia Sibiu
Revenind la reteta de Salata de oua in staturi, pe langa faptul ca este delicioasa, este si o salata foarte aspectuoasa, care arata bine pe orice masa festiva, cum este masa de Paste care se apropie in curand si, totodata, este si o varianta excelenta de “reciclare” pentru ouale rosii, care va raman dupa zilele de sarbatoare!
Ingrediente pentru 4 portii:
8 oua
250g pate integral de porc Scandia Sibiu
200g iaurt grecesc
100g maioneza
2 lingurite de mustar cu miere
2 linguri de patrunjel verde, tocat marunt
sare si piper dupa gust
un ardei gras rosu
½ castravete Fabio
Asezam ouale intr-o cratita incapatoare, le acoperim bine cu apa, punem si sare si le fierbem la foc mediu, 12-15 minte din momentul in care incep sa fiarba. Le trecem apoi pe sub jet de apa rece, le lasam sa se raceasca, le curatam si le taiem cubulete. Tot cubulete taiem si castravetele si ardeiul. Pentru sos, amestecam iaurtul, maioneza, mustarul, patrunjelul, sare si piper dupa gust. Punem pateul intr-un pos sau o punga rezistenta, pe care o taiem la un capat. Acum putem asambla salata: un strat de oua cubulete, un strat generos de pate de porc, un strat de sos, un strat de cubulete de ardei si castravete, inca un strat de oua si la final un strat de sos.
Nu ne ramane decat sa decoram Salata de oua in straturi, dar la acest capitol NU imi fac griji, stiu ca sunteti gospodine pricepute, am vazut de-a lungul anilor cat de frumos ati decorat Salata Boeuf! 🙂 Sa va fie de cel mai bine si, impreuna cu prietenii mei de la Scandia Sibiu, va dorim Sarbatori linistite si frumoase alaturi de cei dragi voua!
Buna! Super aspectuoasa reteta si potrivita pentru Paste! Dar poate ne spui si de unde putem achizitiona vasul… 🙂 Sarbatori cu bine si sanatate!
L-am luat de la un stand din mall, nu mai exista, din pacate!