Din ciclul “ce retete minunate mai putem face cu ingredientele de la LIDL”, va aduc azi o reteta foarte draga mie, a unei prajituri care la prima vedere e doar un morman de…ceva…dar care este o prajitura spectaculoasa cand este feliata. Si, mai mult decat spectaculoasa, este delicioasa – MUSUROI DE CARTITA! Ce este prajitura “Musuroi de cartita”? Un blat delicios cu aroma de ciocolata, foarte bine insiropat cu sirop de zahar ars, un blat pe care o data copt si racit, il scobim la interior pentru a face loc bananelor. Urmeaza apoi un strat…nu, nu un strat, un MUNTE de crema de branza cu bucatele de ciocolata amaruie si deasupra firmiturile care ne-au ramas de la blat. Arata exact ca un musuroi de cartita si este o prajitura atat de buna!
[box type=”info”]Bine de stiut despre reteta de Musuroi de cartita:[/box]
- am folosit pentru copt o tava cu diametrul de 20 cm, pentru ca prajitura sa iasa cat mai inalta
- nu este obligatoriu sa insiropati blatul, dar eu nu sar niciodata peste acest pas! Pentru sirop: caramelizam 100g zahar tos pana devine auriu, apoi punem 200ml apa si o fiola de esenta de rom. Lasam siropul sa fiarba pana zaharul e topit complet
- toate ingredientele le gasiti in sortimentul de baza Lidl, adica sunt in fiecare zi in magazine, nu doar in saptamanile tematice
- gelatina nu este obligatorie, dar eu prefer sa folosesc 2 foi de gelatina ca sa fiu sigura ca nu se lasa crema si prajitura Musuroi de cartita isi pastreaza forma specifica
- taiem si scobim blatul numai cand e perfect racit
- este ideal sa lasam prajitura la frigider peste noapte (min 12 ore) inainte de feliere
Ingrediente pentru prajitura Musuroi de cartita:
- 100g unt Pilos moale, la temperatura camerei
- 120g zahar tos pentru blat
- 100g zahar tos pentru crema
- 3 oua (2 daca sunt mari)
- 150g faina Castello
- o lingurita praf de copt Castello
- 30g cacao Belbake
- un praf de sare Castello
- 75ml lapte Pilos
- 200ml smantana dulce pentru frisca Pilos
- 300g branza de vaci Pilos
- 60g ciocolata amaruie Belbake
- esenta de vanilie Castello dupa gust
- 2 foi de gelatina Belbake
- 50ml apa rece
- 3 banane bine coapte
Incingem cuptorul la 170°C si tapetam cu unt si faina sau cu spray non-stick o tava de copt rotunda, cu diametrul de 20cm. Spumam untul la temperatura camerei cu zaharul tos, pana granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam ouale pe rand, punand de fiecare data si o lingura de faina, pentru ca amestecul sa se nu taie. Urmeaza sa adaugam laptele, amestecam si la final cernem faina, cacaua, sarea si praful de copt. Amestecam totul pana avem o compozitie omogena.
Turnam compozitia in tava si coacem 30-35 minute sau pana trece testul scobitorii. Lasam apoi blatul sa se raceasca foarte bine, ii taiem capacul si ii scobim miezul cu grija, astfel incat sa ramana 2 cm de margine si fund. Tinem deoparte toate fimiturile, pe care le vom folosi la decor. Insiropam foarte bine blatul cu siropul de zahar ars. Asezam in mijloc bananele, fie intregi, fie taiate pe jumatate. Peste banane urmeaza un strat de crema.
Pentru crema, dam 150g zahar tos prin rasnita de cafea pentru a fi mai fin (puteti folosi si zahar pudra daca doriti) si il amestecam cu branza de vaci si vanilia, cu mixerul la viteza medie la inceput, apoi mare, pana granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam frisca batuta si ciocolata pe care o taiem grosier din cutit sau o dam pe razatoare. Amestecam foarte bine totul. Punem foile de gelatina la inmuiat 10 minute in apa rece, apoi le stoarcem foarte bine, le topim pe baie de abur si le adaugam in crema. Amestecam si lasam crema sa se odihneasca 10 minute, apoi o punem peste banane si ii dam forma specifica de dom, folosind o lingura sau o spatula. Decoram prajitura Musuroi de cartita cu firmiturile ramase de la tort.
Musuroi de cartita este o prajitura delicioasa, moale, aromata, foarte pe gustul celor mici! Vedeti ce minunatii putem face cu ingredientele de la Lidl, cel mai prietenos magazin dintre toate? 🙂 Sper ca Musuroi de cartita sa isi gaseasca locul pe masa voastra de Paste; sunt sigura ca toti copiii (si, hai s-o zicem pe aia dreapta, si adultii) de la masa vor fi impresionati!
Draga Teo,
iti admir activitatea de cativa ani si cand vreau o reteta, blogul tau este primul loc in care ma uit dupa idei. In plus, ma bucur pentru colaborarea ta cu Lidl, dar eu nu fac cumparaturi la ei. M-ar ajuta mult, daca in plus fata de recomandarile produselor lor, ai pune si caracteristicile de baza (grasime, unt de cacao… samd).
Multa inspiratie si succes in continuare!
Teo dragă, câte grame au două foi de gelatină? Am doar gelatină granule și nu știu cât ar trebui să pun 😀 Mulțumesc! :*
Poti sa pui 1/2 lingurita 🙂
Buna Teo,cu ce pot inlocui brânză de vaca? Aici in Franta nu se gaseste doar un fel de brânză mai lichida gen iaurt.Iti mulțumesc
Salut Roxana, poti sa folosesti si crema de branza natur, iese la fel de bine.