Ce poti sa faci daca la Lidl a inceput o saptmana intreaga dedicata ciocolatii? Daca gasesti toate tipurile de ciocolata la preturi foarte ok? Sa prajituresti ceva cu ciocolata, normal! Asa am ajuns la reteta de azi – Tort trio de ciocolata, care este atat de bun si atat de aromat si atat de…interesant! Da, cred ca asa e cel mai bine de descris: Tort trio de ciocolata este un tot interesant! Folosim 3 tipuri de ciocolata: ciocolata amaruie, ciocolata cu lapte si ciocolata alba, pe care le topim si le adaugam in compozitia de tort de vanilie. Apoi le punem in straturi in tava: primul e stratul de ciocolata amaruie, apoi cel de ciocolata cu lapte, apoi cel de ciocolata alba. Coacem. Nimic spectaculos pana la gustul atat de special!
Blatul cu ciocolata neagra este mai dens, cel cu ciocolata cu lapte usor mai light, iar cel cu ciocolata alba este de-a dreptul pufos! Nu, straturile nu intra unul in altul, tortul nu se marmoreaza, ci straturile raman separate la copt, tocmai pentru ca au consistente diferite.
Apoi, urmeaza crema. Care, desigur, este optionala si ati pute avea o simpla prajitura trio de ciocolata, dar o crema delicioasa de mascarpone si crema de alune…desavarseste tot, va promit! In plus, Tort trio de ciocolata este mai frumusel asa, decorat, iar crema de ciocolata, care nu e prea dulce completeaza foarte bine totul (puteti ajusta foarte usor cat de dulce e in functie de cantitatea de zahar pudra folosita).
[box type=”info” size=”large” style=”rounded” border=”full”]Sfaturi pentru reusita retetei de Tort trio de ciocolata:[/box]
- pentru un tort inalt si frumusel, e indicat sa folositi o forma de 20-22cm
- respectati ordinea straturilor, ca sa fiti siguri ca nu se amesteca la copt
- coaceti la temperatura mai mica, asezand tava pe gratarul din mijloc al cuptorului si asezati dedesubt, in cuptor, o tava cu apa, care va ajuta ca tortul sa ramana umed si sa nu necesite insiropare.
- daca doriti, puteti coace tortul in 3 blaturi distincte: unul cu ciocolata neagra, unul cu ciocolata cu lapte si unul cu ciocolata alba si apoi asamblati tortul folosind crema de mascarpone. Puteti sa insiropati tortul cu sirop de zahar ars, daca va doriti un tort foarte siropos
Ingrediente <strong>Tort trio de ciocolata</strong> (20cm, 10-12 portii)
- 250g faina Castello
- un pliculet praf de copt Castello
- un praf de sare Castello
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 200ml lapte Pilos
- 2 oua mari
- 50g zahar
- 100g ciocolata amaruie Bellarom
- 100g ciocolata cu lapte Fin Carre
- 100g ciocolata alba Fin Carre
Mai intai incingem cuptorul la 160°C si asezam gratarul la mijlocul cuptorului. Ungem cu unt si faina sau cu spray non-stick o tava rotunda de 20cm. Batem spuma ouale cu zaharul si vanilia, pana se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam laptele, amestecam. Adaugam faina cernuta impreuna cu sarea si praful de copt, amestecam bine, pana avem o compozitie omogena. Impartim compozitia in 3 parti egale (cca 250g o portie).
Topim pe rand ciocolata amaruie, ciocolata cu lapte si ciocolata alba, la bain-marie sau in cuptorul cu micorunde, si o adaugam in fiecare compozitie. Amestecam bine, astfel incat sa avem o compozitie cu ciocolata amaruie, una cu ciocolata cu lapte si una cu ciocolata alba.
Punem aluatul in tava, pe rand: intai cel cu ciocolata amaruie, apoi cel cu ciocolata cu lapte si la final cel cu ciocolata alba. Nivelam foarte bine fiecare strat si dam la cuptor 40-45 minute sau pana tortul trece testul scobitorii.
Reteta pentru crema de mascarpone si ciocolata o gasiti AICI. Acum nu va ramane decat sa decorati tortul cu crema si bombonele, dupa bunul vostru plac 🙂 Tort trio de ciocolata este un tort perfect pentru primavara si mai ales pentru masa de Paste, poate il salvati in “retetele de incercat pentru Paste 2017”! sa va fie de cel mai bine!
Buna Teo,
Laptele se pune dupa ce se bat ouale cu zaharul? 🙂
Multumesc
Hello, voiam sa te intreb unde pui laptele? In compozitie odata cu ouale si faina?
Mersi 🙂
Laptele îl adăugăm alternativ cu făina (+ sarea +praful de copt)? 😀
Laptele se adauga oricand pentru a subtia compozitia sia ajunge la consistenta dorita 🙂
Buna ziua. Cu ce pot inlocui ,,miezul de la o pastaie de vanilie Belbake,,?
Buna ziua. Cu miezul de la o pastaie de vanilie. Chiar si esenta sau extract daca pastaie nu este.
Cu laptele ce faceti?