Clatitele sunt de departe unul dintre cele mai versatile preparate in bucataria mea! Daca aveti impresia ca e musai sa asociem clatitele cu dulceata…off, nu stiti ce pierdeti! Clatitele pot fi dulci sau sarate, pot fi foarte aromate dara le punem in compozitie miezul de la o pastaie de vanilie, coaja de lamaie sau portocala, scortisoara sau putem pastra o compozitie simpla si sa aromam clatitele prin umplutura. Clatitele pot fi desert, fel principal sau aperitiv, pot fi reci sau pot fi calde, gratinate la cuptor. Doar imaginatia este limita in ceea ce priveste modul de servire al clatitelor!
Azi nu vreau sa va arat doar cat de versatile sunt clatitele, ci si cate lucruri poti face cu o cutie de pate, mult mai mult decat a-l unge pe o felie de paine, dimineata J Eu am ales pateul integral de gasca de la Scandia Sibiu pentru ca este un pate delicios, curat, fara E-uri, fara conservanti, coloranti sau arome artificiale. Eu stiu cata munca este in spatele produselor Scandia Sibiu, tocmai pentru a ajunge pe masa voastra un produs de cea mai buna calitate.
De ce aleg pate integral Scandia Sibiu? Asa cum va spuneam in reteta de Choux cu pate de pui, sunt produse cu traditie, in care am incredere. Sunt produse fara E-uri iar reteta folosita in prepararea lor este una clasica, cu traditie, pastrata cu grija de peste 90 de ani. Este reteta pe care o prepara Josef Theil, fondatorul fabricii Scandia in 1922.
Ingrediente pentru 5 Clatite cu pate de gasca:
- 150g faina
- 2 oua mari
- 200-250ml lapte
- un praf sare
- ulei pentru tigaie
Batem ouale ca pentru omleta, cu un praf de sare. Adaugam si laptele, amestecam, apoi adaugam treptat faina si amestecam bine cu telul, astfel incat sa nu fie cocoloase. Va rezulta o compozitie destul de vascoasa, dar e perfect, pentru ca asta ne dorim pentru aceasta reteta: niste clatite mai groase, asemanatoare cu tortillas, pe care sa le putem umple, rula si taia rondele. Coacem clatitele pe rand, intr-o tigaie anti-aderenta unsa cu putin ulei, pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Punem cca un polonic de compozitie pentru fiecare clatita.
Ingrediente pentru umplutura de Clatite cu pate de gasca:
- 300g pate integral de gasca Scandia Sibiu
- 60g mascarpone
- 3 fire ceapa verde
- ½ ardei gras rosu
- 50g cascaval dat pe razatoare
- sare si piper dupa gust
Amestecam pateul integral de gasca, mascarpone, ceapa verde tocata rondele, ardeiul rosu tocat foarte fin, cascavalul dat pe razatoare, sare si piper dupa gust, pana avem o compozitie omogena. Ungem fiecare clatita cu un strat generos de crema, apoi o rulam foarte strans si o invelim in folie alimentara. Dam clatitele la rece minim 2 ore inainte de a le felia rondele.
Desi este o reteta rapida, cu ingrediente la indemana oricui, reteta de Clatite cu pate de gasca este ideala atat la micul dejun cat si pentru pachetelul de la scoala dar si pe orice platou de sarbatoare, fiind un aperitiv excelent. Desigur, puteti folosi orice pate Scandia Sibiu, in functie de preferinte, insa eu il ador pe cel de gasca! 🙂 Sa va fie de cel mai bine!