Pain Brioche

pain brioche

Pain brioche – asa se sarbatoreste cu adevarat Saptamana Franceza la Lidl! Trebuie sa recunosc ca, alaturi de Saptamana Italiana, este una dintre saptamanile tematice preferate din doua motive mari si late: branza (multa, variata, exagerat de multa si de variata branza) si, poate chiar pe primul loc, gem de smochine. Este gem pentru care nicio clatita nu este suficient de buna, nicio branza nu este suficient de fina! Este singura gem pe care o pot manca direct din borcan, cu lingurita! Da, recunosc si te rog, Buni Sia draga, sa ma ierti. Gemul tau este excpetional, dar gemul de smochine…

Asa ca, de fiecare data cand e Saptamana Franceza in magazinele Lidl imi fac un stoc generos de gem de smochine, care sa ma tina asa, cel putin 2-3 zile J Glumez, desigur, dar nu glumesc cand spun ca ma ia o usoara panica/tristate cand nu am in camara cel putin un astfel de borcanel. Si nu puteam sa nu va arat o reteta faina pe baza de gem de smochine, asa ca azi – Pain Brioche cu gem de smochine! Pan brioche, cu aluatul asemanator cu cel de cozonac, este atat de usor de pregatit si totodata atat de versatil, pe care il puteti coace sub diverse forme. Eu am ales azi sa fac Pain Brioche impletit, sub forma de o floare delicioasa!

pain brioche

Ingrediente pentru 6-8 portii de Pain brioche:

  • 250g faina Castello
  • 100ml lapte Pilos
  • 40g unt Pilos
  • un galbenus + un ou intreg
  • 40g zahar Castello
  • 15g drojdie proaspata
  • un praf sare Castello
  • un borcan gem de smochine Duc De Coeur

Amestecam drojdia cu zaharul pana drojdia este topita, apoi adaugam laptele caldut si amestecam. Punem si 50g faina si amestecam. Lasam totul sa se odineasca 20 minute.

pain brioche

In bolul mixerului (sau cu mana) amestecam restul ingredientelor, apoi adaugam si maiaua pregatita. Framantam pana avem un aluat bine legat, usor lipicios. Rasturnam aluatul pe masa pudrata cu faina si continuam sa framantam pana avem un aluat elastic. Facem o bila din aluat si o punem intr-un bol curat. Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam sa dospeasca 2 ore intr-un loc cald si uscat, cum ar fi cuptorul inchis, cu lumina aprinsa.

pain brioche

Cand aluatul isi dubleaza volumul, il rasturnam din nou pe planseta cu putina faina si intindem o foaie de aluat de cca 20×30 cm, pe care o ungem cu gem de smochine, lasand un centimetru la una dintre margini, pentru a putea rula aluatul, fara ca gemul sa iasa de pe dinafara.

pain brioche

Rulam foaia de aluat, inchizand bine capetele si marginile. Taiem apoi rulada in doua pe lung, lasand-o prinsa doar la un capat, apoi intoarcem cele doua bucati de aluat cu partea interioara, cea cu gemul in sus. Rasucim cele doua rulouri si apoi le unim la capete pentru a forma o floare. Mutam floarea de Pain Brioche in tava, pe hartie de copt. Coacem Pain Brioche timp de 30-35 minute, in cuptorul incins la 180°C. Cat Pain Brioche este cald, il ungem cu lapte sau il pudram cu zahar, pentru a straluci frumos.

pain brioche

As vrea sa va explic cum miroase in toata casa cat timp Pain Brioche sta la cuptor, as vrea sa explic ca de moale si pufos este si ce treaba buna a facut gemul de smochine! Sa va fie de cel mai bine si astept cu drag parerile voastre dupa ce incercati reteta! 🙂

pain brioche

pain brioche

pain brioche

One Comment

  1. Am facut si eu reteta aceasta si a iesit super!!! Am facut-o o data cu Nutella si o data cu gem de capsuni…Si prietenului meu i-a placut super mult…el este innebunit dupa cozonacel (asa numim noi pain brioche hehehe) Multumim Teo!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.