Stiti retetele acelea pe care vreti sa le faceti “de-o viata”? Retetele pe care mereu va propuneti ca o sa le faceti “weekendul viitor”, doar ca acel weekend nu mai vine niciodata si le amanati si iar le amanati, pana nu le mai faceti niciodata? Exact asa s-a intamplat cu Prajitura Petre Roman, careia nu i-a venit randul pana acum, desi am reteta de multi multi ani. De ce am tot amanat? Pai, de fiecare data cand ma gandeam ca as pregati-o, imi aducea aminte cuvintele doamnei de la care aveam reteta “bati ouale mult mult, asa, o jumate de ora si dupa aia coci 3 foi, cu mare grija, sa fie pufoase. SI faci budinca si astepti sa se raceasca bine bine si apoi freci untul, tot asa, bine bine si pui budinca si faci crema. Da’ nu pui crema pe foi pana nu ai uns foile cu zahar ars. Ii greu cu zaharu’ ars, da’ dupa ce strici 2 foi, te prinzi tu cum se face”.
Da, m-am tot descurajat si acum, cand in sfarsit mi-am luat inima in dinti si am incercat Prajitura Petre Roman, pot sa va spun, cu mana pe inima de gospo, ca e cea mai buna prajitura pe care am facut-o vreodata si, cu siguranta, una dintre cele mai frumoase prajituri din repertoriul meu! Si nu, Prajitura Petre Roman chiar nu se pregateste chiar atat de greu pe cat mi-a explicat doamna si da, este ceva bataie de cap cu siropul de caramel, dar nu si daca suntem atenti J Si nu, nu trebuie sa batem ouale chiar 30 de minute, ca doar acum avem mixer, nu le batem cu telul (decat daca doriti sa inlocuiti o zi de sala cu pregatirea blatului pentru Prajitura Petre Roman).
Ingrediente pentru o tava de 35x40cm
Pentru blat (3 foi)
Pentru crema de vanilie:
- 4 galbenusuri
- 200g zahar
- 100g faina
- 250g unt
- 450ml lapte
- miezul de la o pastaie de vanilie
Pentru siropul de caramel:
- 300g zahar tos
Pentru bezea:
- 4 albusuri
- 150g zahar
- un praf de sare
Mod de preparare blat Prajitura Petre Roman
- Batem ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul si sunt foarte spumoase.
- Adaugam apa, in fir subtire, amestecand in continuu.
- Tot in timp ce amestecam cu mixerul, adaugam coaja de lamaie, vanilia, praful de copt stins cu zeama de lamaie.
- La final, oprim mixerul si adaugam faina cernuta impreuna cu sarea, putin cate putin, amestecand cu spatula sau lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, cu grija, pentru a nu scoate aerul din compozitie.
- Din compozitie vom coace 3 foi, in tava de 35x40cm tapetata cu unt si hartie de copt, in cuptorul incins la 160°, timp de 15-20 minute sau pana trece testul scobitorii si este foarte frumos rumenita.
Mod de preparare crema Prajitura Petre Roman
- Amestecam foarte bine cu telul intr-o craticioara faina si galbenusurile, apoi adaugam si laptele si amestecam pana nu sunt cocoloase. Punem si miezul de la pastaia de vanilie si fierbem crema la foc mic pana avem o budinca, pe care trebuie sa o lasam sa se raceasca, mai intai la temperatura camerei, apoi la frigider.
- Separat, spumam untul cu zaharul pana avem o spuma in care granulele de zahar nu se mai simt. Adaugam lingura cu lingura budinca rece si amestecam cu mixerul pana avem o crema omogena, pe care o dam la rece pana la folosire.
-
Pentru siropul de caramel, topim 150g intr-o tigaie antiaderenta, pana avem un sriop de zahar ars foarte lichid, pe care il turnam peste prima foaie de prajitura. Trebuie sa lucram foarte repede, pentru ca siropul de zahar se intareste aproape instant. Cand toata foaia e acoperita, lasam sa se raceasca foarte bine, apoi punem jumatate din cantitatea de crema de vanilie.
- Urmeaza a doua foaie, apoi un nou strat de caramel, pregatit din restul de 150g zahar. Peste caramelul rece, punem restul de crema si acoperim cu foaia nr. 3.
- Pregatim apoi bezeaua: batem cele 4 albusuri cu un praf de sare pana avem o spuma moale, apoi adaugam lingira cu lingura zaharul tos si amestecam pana avem o bezea foarte tare.
- Asezam bezeaua peste prajitura si o rumenim cu ajutorul unei torte. Presaram deasupra nuci caramelizate.
Da, Prajitura Petre Roman cu siguranta NU este cea mai simpla prajitura pe care o veti prefati vreodata si cu siguranta in timpul pregatirii va veti gandi “dar cine m-a pus s-o ascult pe gospo sis a ma apuc de misiunea asta?” Dar credeti-ma, rezultatul final merita corice efort, pentru ca, Prajitura Petre Roman CHIAR ESTE cea mai frumusica si delicioasa prajitura pe care am facut-o vreodata! Sa va fie de cel mai bine!
La multi ani! De vis prajitura! Pt. bezea nu ai alta alternativa? Sau nu am putea pregati pe bain marin bezeaua ca sa n-o mai coacem cu torta?
Da, sigur ca se poate pregati la bain marie, ca la reteta de bezea elvetiana: https://teoskitchen.ro/2012/06/crema-de-unt-si-bezea-elvetiana.html Spor la bucatarit!
Cât timp trebuie sa stea prajitura ca sa se înmoaie caramelul?
Mulțumesc
Cel putin peste noapte 🙂
no, acum ii acum. De cand ai pus reteta imi sta gandul la ea. si ce moment mai bun sa imi chinui familia decat de Paste?
Si eu voiam sa te intreb de bezea, ca nu am torta si nici nu as vrea sa investesc intr-una. “pe vremuri” cum se facea? Oare daca o mai bag la cuptor la temperatura f mare, oare o stric?
Daca nu este alta varianta, o fac in bain marie, ca de ce sa nu fac o zi intreaga aceasta prajitura? :))
Te pup tu draga si merci mult pentru inspiratie, Stau aici cu hartie si creion sa ma pregatesc pt nebunia din magazine
Te pup si por maxim sper ca ai avut!
Am încercat rețetaaa! Delicioasă, dar foarte dulce. Iti las link-ul de la pagina mea să vezi cum arată : https://www.facebook.com/DinDragostePentruArtaDulce/
Arata foarte bine. Se poate reduce din cantitatea de zahar, daca este nevoie.
Buna fetor. Mie nu mi-au prea crescut foile. Aproape deloc. Aveti vreun secret?
Salut, Andreea! Foile nu trebuie sa fie foarte crescute, altfel ar fi si prajitura si foarte inalta.
Daca nu am torta si nici rabdare sa fac bezeaua pe bain marie, ce se va intampla?
Daca nu ai torta, o bagi putin la cuptor la temperatura mare, functia grill daca ai, cat sa se rumeneasca putin. Cat despre bezea, eu spun totusi sa iti testezi rabdarea, pentru ca altfel nu poti face. 🙂 Spor mult!
Da, o sa o fac acum de Sarbatorile Pascale ,dar vreau sa intreb cum sa fac caramelul sa se intinda bine ! Ceva secret este ?
Nu prea sunt secrete, sincer. Trebuie lucrat repede cu el, atata tot. Cum l-ai turnat pe foaie il si intinzi.
Bună.! Am o întrebare: Merge sa pun în loc de pastaia de vanilie o esență de vanilie?
Salutare. Sigur, se poate folosi extract sau esenta de vanilie.