Chec aperitiv cu legume de sezon avem in meniul de azi, dragii si dragile mele 🙂 In fiecare luni, pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen ne vedem LIVE si impreuna cu prietenii de la Coca-Cola va intreb de fiecare data “Ce-ai prin frigider?” Voi sunteti mereu alaturi de mine (si va multumesc pentru asta din toata inimioara-mi de gospo) si imi lasati comentarii care mai de care, cu ingrediente in combinatii nastrusnice sau clasice, cert este ca e mai mult decat interesant sa vedem ce are fiecare omulet prin frigider si prin camara si cum am putea transforma ingredientele pe care le are la indemana in super retete!
Inspirata de comentariile voastre, eu gatesc retete noi pe blog, care cuprind ingredientele voastre. Ingrediente la indemana oricui, pentru a va oferi un plus de inspiratie si savoare in bucatarie, pentru a gati impreuna retete care nu doar ca sunt super accesibile, dar si arata foarte bine. Va puteti mandri cu pozele lor pe Facebook sau Instagram si mai mult, au puterea sa ii aduca pe toti ce dragi la masa. 🙂 Daca incercati retetele de pe blog, va invit sa postati fotografiile cu rezultatul final pe Facebook sau Instagram folosind hashtag-ul #tastethefeeling ca sa le vad si eu, da? 🙂
Care sunt comentariile care au inspirata reteta de azi – CHEC APERITIV CU LEGUME?
Raluca Emilia “Vinete, ceapa, morcovi”
Victorita Victoria “Vreau si eu retete de aperitive”
Maria Mirela “Buna,Teo !Bine ne-am regasit ! Sa va fie de bine concediul /vacanta !Asteptam impresii de pe unde ai fost ! In frigider am cam asa :dovlecei,cas,ardei,vinete,ton,iar langa el am tagliatele,ce imi sugerezi Pupici si o saptamana frumoasa cu spor in toate !”
Marinela Sirbu “O reteta fara carne….in frigi vinete, ardei grasi,morcovi,telina patrunjel,oua, iaurt,lapte”
Adina Bubulina “Buna, Teo! Ficatei de pui, oua, iaurt grecesc, branza, bacon, paste tagliatelle, masline, legume de sezon! Multumesc! Iti doresc o saptamana binecuvantata!”
De ce TREBUIE sa incercati reteta de Chec aperitiv cu legume? Pai…
✓legumele folosite de mine pot fi inlocuite cu legumele sau ingredientele pe care le aveti la indemana: morcovi, apio, mazare, porumb, legume congelate, ceapa verde, gogosari, masline, capere, rosii uscate, ierburi aromatice proaspete, fasole verde pastai, boabe de naut etc
✓ daca doriti, alaturi de legume puteti sa puneti si cubulete de bacon, sunca, pastrama, asta daca doriti sa faceti un chec cu putina carnita. Baconul afumat de exemplu se potriveste foarte bine sau, la fel de bine puteti incorpora in acest chec si bucatele de carne ramase de la gratarul sau friptura din ziua precedenta, tot ce trebuie sa faceti este sa le taiati cubulete mici, de dimensiunea legumelor.
✓ aceste chec aperitiv cu legume este delicios imediat ce e scos din cuptor dar este la fel de bun si rece, sa pastreaza foarte bine 2-3 zile la frigider, invelit in folie alimentara sau asezat intr-o caserola inchisa etans si tocmai pentru ca este foarte consistent, este perfect atat pentru pachetelul de la scoala al celor mici cat si pentru pranzul din caserola de la birou
✓ puteti sa il coaceti in tava, asa cum am facut eu si apoi sa il taiati cubulete sau, la fel de bine, puteti sa il coaceti intr-o tava pentru cozonac/chec si apoi sa il feliati, fiind astfel si mai usor de impachetat si transportat. Pentru ocazii speciale sau mese festive, puteti sa coaceti compozitia intr-o tava pentru tort cu diametrul de 25cm si apoi, dupa ce se raceste complet, sa inveliti checul intr-un strat de crema de branza, sa il decorati cu legume si verdeturi si sa il transformati intr-un tort aperitiv foarte aspectuos si festiv
Eu am ales sa folosesc legumele care sunt in plin sezon: vinete, dovlecei, ardei grasi si a iesit un chec minunat, iar mie mi-a placut in mod deosebit gustul dat de vinete, gospo a voastra fiind o mare iubitoare a vinetelor, indiferent cum sunt gatite 🙂
Ingrediente pentru 10 portii:
- 100ml ulei de masline
- o ceapa rosie mare
- 3-4 catei de usturoi
- o vanata mare
- un dovlecel
- un ardei gras rosu
- un ardei gras galben
- sare si piper dupa gust
- 6 oua
- 300g faina
- 200ml lapte
- 100g parmesan/cascaval razuit
- o legatura patrunjel verde
- o lingurita praf de copt
Mai intai ne ocupam de legume, pe care le spalam foarte bine, le taiem cotoarele (in cazul dovlecelului scobim si partea de seminte, pentru ca lasa foarte multa apa) si apoi le taiem in cubulete de aceeasi marime. Intr-o tigaie incingem uleiul de masline, calim ceapa pana devine translucida, apoi, pe final, adaugam si usturoiul trecut prin presa sau dat pe razatoare si il calim impreuna cu ceapa cateva secunde, amestecand des.
Adaugam apoi ardeii, care se calesc mai greu decat vinetele si dovleceii si il calim impreuna cu ceapa pana incep sa se inmoaie. Adaugam vanata si dovlecelul, condimentam cu sare si piper dupa gust si calim toate legumele impreuna, 6-7 minute la foc mediu, amestecand des.
Intre timp, incingem cuptorul la 180° si tapetam cu unt si hartie de copt o tava de 35x25cm. Pentru aluat, batem ouale impreuna cu laptele, adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt, punem cca o lingurita de sare si o jumatate de lingurita de piper (in functie de cat de condimentate sunt legumele) si amestecam totul pana avem o compozitie omogena.
Adaugam patrunjelul tocat marunt si parmesanul dat pe razatoare (puteti folosi si cascaval in locul parmesanului, mie imi place foarte mult sa folosesc cascaval afumat cand il am in frigider) si amestecam. La final punem legumele calite, amestecam, turnam amestecul in tava, nivelam folosind o spatula si dam totul la cuptor 20-25 minute, sau pana checul este frumos rumenit si are o crusta aurie.
Este ideal (daca va permite pofta, bineinteles 🙂 ) sa lasati checul sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a-l felia. Este un chec delicios, plin de arome de toamna, plin de legume si culori, care sper sa fie pe sufletelul vostru si al celor dragi voua pe care ii aveti alaturi la masa. Sa va fie de cel mai bine! #tastethefeeling
super bun! am facut si e ….delicios
Am salvat reteta. O voi incerca cu siguranta 🙂
Buna. S-ar putea folosi legumele crude, negatite?
Sigur ca da 🙂
Buna. Cu ce se poate inlocui laptele? Intreb pt o persoana care are alergie la proteina vaca
Cu lapte de soia, de exemplu 🙂
Delicios si sanatos,o reteta super,multumesc !
Ma bucur ca iti place!
Oare se pot face si in forme de briose? 🙂
Nu am incercat, insa nu ar avea de ce sa nu se poata. Cred ca se vor dezlipi frumos de pe hartiute.