Desi calendarul ne spune ca suntem in plin vara, vreme de afara ne duce mai degraba cu gandul la “un octombrie foarte placut”…dar, daca ignoram toate semnele de la meteo si ne gandim ca e 15 august si inca suntem in plina vara si in plina luna a concediilor, acest Tort de inghetata super rapid pica exact la fix 🙂 Mai intai si mai intai vreau sa le urez, din tot sufletu-mi de gospo, cel mai calduros La Multi Ani tuturor celor care poarte numele de Maria, Mariuca, Mariuta, Mariana si Marian, Marin Marinica…stiti voi, toate derivatele din acest frumos frumos nume. Va doresc un strop din intelepciunea Mariei care a dat numele acestei Sarbatori si mai multi stropi din bunatatea si generozitatea ei 🙂
De ce am ales reteta aceasta pentru azi si de ce ii spunem “Tort de inghetata super rapid”? Pentru ca este un tort care e gata in mai putin de 15 minute, desi la final arata spectaculos. Pentru ca stiti ca eu sunt adepta torturilor sofisticate, vorba cantecului “e sophisticata, mah!” dar trebuie sa recunosc ca un tort sofisticat, cu trei blaturi coapte separate, cu o crema care trebuie sa se raceasca inainte de a umple tortul, cu o glazura stralucitoare…imi ocupa o jumatate de zi si sunt zile care nu se lasa atat de usor ocupate cu pregatirea unui tort. Asa ca am trisat (da da, este perfect ok sa trisati din cand in cand, moderatie este cheia in tot, de la maioneza la trisat, asa ca nimeni nu se supari pe voi) si, dupa o ideea gasita pe nemarginitul Pinterest, va aduc azi o idee salvatoare pentru zilele in care statul in bucatarie nu e o optiune, pentru zilele in care musafirii se anunta prea tarziu pentru a mai pregati ceva sofisticat si mai ales o reteta pentru iubitorii de inghetata din lumea intreaga – Tort de inghetata super rapid!
In ajutorul meu, ca de obicei, a venit Lidl, de unde am cumparat inghetata de care aveam nevoie – inghetata sandwich pentru marginile tortului, inghetata delicioasa de vanilie pentru interior si, bineinteles, ingredientele pentru ganache-ul de ciocolata care imbraca tortul. Desigur, puteti folosi orice aroma de inghetata doriti, pentru ca veti gasi la Lidl mai multe optiuni, atat pentru inghetata Ballino Sandwich cat si pentru inghetata Gelatelli, asa ca, la final, tortul vostru poate avea aroma de inghetata pe care o preferati. In loc de ciocolata neagra puteti folosi ciocolata cu lapte sau ciocolata alba, in functie de preferinte, iar pentru a orna tortul, puteti folosi fructe de padure, mini inghetata la cornet, orice fel de fructe sau bombonele va plac si care se potrivesc mai bine cu ocazia pentru care serviti tortul.
Ingrediente pentru 10-12 portii
Timp de preparare 30 minute, dificultate medie
– 7 inghetate Ballino Sandwich
– 1 litru inghetata Gelatelli de vanilie
– 200g ciocolata Belbake
– 100ml frisca lichida Pilos
– 2 linguri miere
– 20g unt
– fructe pentru décor
Lasam inghetata de vanilie 15 minute la temperatura camerei, pentru a fi mai moale. Mai intai pregatim o tava pentru tort cu peretii detasabili, cu diametrul de 25cm pe care o tapetam bine cu folie alimentara de plasic. Taiem apoi fiecare inghetata sandwich in jumatate si asezam jumatatile de jur imprejurul tavii, pentru marginile tortului. Umplem cercul format in mijloc cu inghetata de vanilie si o apasam bine cu lingura, astfel incat sa fixeze toate bucatile de inghetata sandwich. Dam tortul la congelator 15-20 minute, pentru ca inghetata de vanilie sa se intareasca foarte bine.
Intre timp, pregatim ganache-ul de ciocolata: taiem ciocolata grosier, o asezam intr-un bol. Punem frisca intr-o craticioara si o incalzim pana la punctul de fierbere. Turnam frisca fierbinte peste ciocolata, adaugam si untul si mierea si lasam bolul acoperit 5 minute, apoi amestecam pana acem o glazura lucioasa, in care untul si ciocolata sunt topite total. Lasam glazura sa se raceasca la temperatura camerei, altfel va topi inghetata. Indepartam peretii detasabili ai formei de copt, indepartam folia de plastic si asezam tortul pe un platou. Turnam peste tort glazura de ciocolata si o intindem cu spatula astfel incat sa avem un strat uniform care acopera tortul si curge frumos pe margini. Decoram cu fructe, inghetata la cornet si ce ne mai este noua pe plac.
Sper din suflet ca v-a placut ideea mea de azi! Va promit ca e un tort de inghetata super rapid, pe care il pregatiti mai repede decat va imaginati si care arata foarte impresionant pe orice masa de Sarbatoare! Va pup si va doresc sa va fie de cel mai bine!
O reteta simpla si deosebita! Am incercat-o pentru ziua de nastere a baietelului meu, care a implinit 1 an. De fapt am avut trei torturi, unul in forma de dinozaur si un smash cake…Musafirilor le-a placut enorm! Multumesc pentru reteta, si cu siguranta o voi mai incerca.
Teo, cum ai lipit cornetul acolo? L-ai pus cand ai turnat ciocolata? Multumesc mult!
Cred ca m-ai salvat cu reteta asta de tort super rapid pentru un pici mofturos. :*
Da, da, pe ciocolata inca molae am lipit cornetul! Spor! Pupici :*
Salut!
Fructele le pui inainte de servire?
Adica pun la congelator tortul,si cand veau sa servesc sa zicem a doua zi…sau in cateva ore…fac glazura si adaug fructele?
Salutare. Tortul se serveste imediat ce este gata de pregatit, asadar da, vei pune glazura si fructele doar in acel moment.