Hey hey hey, azi gatim cu dovlecei! 🙂 Mai exact, dovlecei umpluti facem azi, una din retetele de baza ale mamei mele, alaturi de vinetele umplute. De fapt, de cele mai multe ori le face impreuna, alternand in tava cate o jumatate de dovlecel si cate o jumatate de vanata. Ambele legume ne plac la fel de mult, dar azi am ales pentru voi dovleceii pentru ca in LIVE-ul “Ce-ai prin frigider?” pe care il avem in fiecare luni pe Pagina de Facebook Teo’s Kitchen mi-ati spus foarte multi dintre voi ca aveti dovlecei, asa cum ne stau marturie comentariile de mai jos:
Mihaela Simona – “Dovlecel, sos de rosii cu busuioc, rosii, ceapa verde, oua, telemea, urda”
Georgiana Ignat – “Buna Teo. Gulie, branza, dovlecel, ardei, rosii, vinete.”
Calinescu Ica Bianca – “Si eu am dovlecei ,brânză,ouă.”
Cristina Ristea – “Dovlecei si branza”
Natalia Naty – “Buna Teo! Am in frigider: ciuperci proaspete, dovlecei, vinete, rosii cherry, oua, cascaval, branza telemea, rucola”
Irina – “Dovlecei,ciuperci,oua,unt,varza,castraveti,ardei gras,usturoi verde,ceapa verde”
Dovleceii sunt acum in plin sezon si ii gasim la un pret foarte bun, asa ca vreau sa va vorbesc putin si despre cum am putea conserva dovleceii acestia de vara, pentru a ne bucura cat mai mult de aroma lor deosebita, chiar si iarna. In primul rand vreau sa va propun o reteta de DOVELCEI MURATI, care au intrat in repertoriul nostru de muraturi in 2013 si de atunci sunt pe raftul din camara in fiecare vara. Este o reteta cu ingrediente foarte simple, accesibile oricui si totusi de mare efect. In fiecare an fac si cateva borcanele mai mici, pe care le decorez frumos si le fac cadou prietenilor, care apreciaza de fiecare data un astfel de cadou “culinar”, mai ales ca e vorba de niste muraturi mai speciale decat castravetii sau conopida murata.
Cum congelam dovleceii? Tips and tricks! Eu folosesc dovleceii foarte mult pentru prajitura sau chec cu dovlecei, muffins , omlete si mancare de dovlecei scazuti, asa ca am nevoie in primul rand de dovlecei dati pe razatoare. Pentru asta spal bine dovleceii, apoi ii dau pe razatoarea mare si masor cate 2 cani de dovlecei, cam aceasta fiind cantitatea necesara pentru un chec cu dovlecei, fie el dulce sau sarat. Pun apoi dovleceii gata masurati in pungi cu fermoar, care se inchid ermetic, avand grija sa trag dovleceii in partea de jos a pungii si sa apas foarte bine punga, pentru a scoate tot aerul. Cand decongelati dovleceii, trebuie sa ii lasati intr-o sita, pentru a se scurge toata apa. Daca aveti in bucatarie un aparat cu vaccum pentru sigilarea pungilor si pastrarea alimentelor, nu veti avea deloc apa in exces. La fel pastrez si dovleceii pentru mancare de dovlecei, doar ca ii tai cubulete 🙂
Sa revenim la reteta noastra de azi: DOVLECEI UMPLUTI. Desigur ca sunt multe, foarte multe retete de dovlecei umpluti si fiecare gospodina are metoda ei, insa eu ii pregatesc asa pentru ca este varianta cea mai simpla si am o masa de vara hranitoare in mai putin de o ora! Puteti sa folositi si alte legume pentru a-i umple, sau sa folositi doar legume si sa omiteti carnea, sa inlocuiti carnea tocata cu orez, bulgur, hrisca, quinoa, linte. Posibilitatile sunt nenumarate, in functie de ingredientele pe care le aveti voi la indemana in frigider sau camara, aceasta este doar reteta de la care sa porniti in minunata voastra calatorie culinara in lumea dovleceilor 🙂 Alaturi de dovlecei, multi dintre voi mi-ati spus ca aveti in frigider cascaval, cas de la tara sau branza, asa ca am inclus si acest ingredient minune in reteta noastra de azi. Eu am folosit cas de oaie, primit de la tara si a fost absolut extraordinar! Puteti folosi cas de la tara, cascaval, branza de burduf, chiar si branza telemea, trebuie doar sa le dati pe razatoare.
Ingrediente pentru 4 portii:
– 4 dovlecei medii
– 400g carne tocata de vita
– 3 linguri ulei de masline
– o ceapa alba mare
– 3 catei de usturoi
– un ardei kapia/gras
– o lingura cu varf pasta de tomate
– 300g cas/cascaval dat pe razatoare
– 2 linguri amestec de condimente pentru carne de porc
– sare si piper dupa gust
Taiem dovleceii in jumatate, pe lung, apoi folosim o lingurita pentru a le scobi mijlocul, partea cu semintele, care are foarte multa apa si pe care nu o vom folosi in reteta de azi. Intr-o tigaie incapatoare incingem uleiul si calim ceapa tocata marunt, pana devine sticloasa, apoi adaugam usturoiul trecut prin presa sau dat pe razatoare si ardeiul gras tocat cubulete. Le calim toate impreuna pana ardeiul este moale, apoi adaugam si carnea tocata si amestecam bine cu lingura, astfel incat sa rupem bucatile mari de carne.
Lasam totul pe foc pana carnea tocata este rumenita si isi schimba culoarea, apoi punem pasta de tomate, condimentele, sare si piper dupa gust si turnam un pahar (150ml) cu apa. Amestecam bine si lasam pe foc 4-5 minute. Umplem dovleceii cu amestecul pregatit si ii asezam in tava pe hartie de copt. Sigur, daca doriti puteti sa ii puneti in tava cu ulei si sos de rosii, dar eu am preferat o varianta mai light. Dam dovleceii la cuptorul incins la 180ºC, 20-25 minute sau pana sunt moi cand ii testam cu furculita. Presaram deasupra cascaval dat pe razatoare si dam tava din nou la cuptor, 10 minute sau pana cascavalul este rumenit. O alta varianta este sa puneti de la inceput cascavalul, dar atunci va sugerez sa coaceti totul la o temperatura mai mica, 160ºC, timp de 35-40 minute.
Un sos care merge perfect alaturi de dovleceii umpluti? Am chiar doua sugestii pentru voi: Sosul Ranch pentru carne si legume, un sos plin de arome si foarte racoros, pe care il puteti pregati si pastra la frigider in borcanele inchise ermetic 2-3 zile sau un sos light, cum este Sosul de avocado. Sper mult ca v-a placut reteta de azi si o veti incerca pentru voi si familia voastra, va garantez ca va fi un succes 🙂 Noi ne revedem LIVE pe Facebook luni si discutam noi idei de retete bazate pe “Ce-ai prin frigider”? Sa va fie de cel mai bine!
arata minunat cred ca sunt si gustosi dovleceii multumim pentru reteta.
multumim pentru reteta cred ca sunt minunati arata super.
Mulțumim de rețeta!am putea umple dovleceii cu compoziția de la vinete și deasupra brânză rasa?? Mulțumesc
Sigur ca da 🙂
Buna ziua, In primul rand la dovlecei nu se curata parea interioara care contine semintele. Dovleceii se gatesc doar curatindu-i de coaja. In al doilea rand sticla aia de cola nu are ce cauta acolo. In rest e perfect! O zi frumoasa!
E perfect exact asa cum e 🙂
da, am facut si eu dovleceii. A fost perfect: o mancare usoara (light), usor de facut si foarte hranitoare 🙂
Sa va fie de cel mai bine! 🙂
Bună. Sotul meu era sceptic când a auzit de dovlecei umpluti, dar cu rețeta asta a zis ca sunt delicioși.
Am schimbat puțin condimentele eu (am folosit cimbru, rozmarin, chilli măcinat, sare si piper) si am renunțat la cei 150ml. de apa pentru si-a lăsat carnea destul de multa.
Dar au fost delicioși. Gura zicea ‘mai vreau’, dar burta zicea ‘nu mai pot’.
Mulțumesc pentru rețetă!
:)) Cu mare drag, sa va fie de bine!
Arata bine iar comentaiile spun totul! O sa incerc si eu!
Ma bucur. Spor si pofta mare!
De ce îți trebuie condimente pentru carne de porc în cazul în care pui carne de vită?
Pentru ca sunt aromate 🙂 Asa cum scrie si in reteta pentru mix de condimente de carne de porc, poate fi folosita la carne tocata de orice fel. Spor!
Mulțumesc frumos pentru rețetă,chiar acum pregătesc dovlecel umpluți după reteta prezentată
Cu mare mare drag!