Tort cu inghetata

tort cu inghetata

De ce o reteta de tort cu inghetata pentru Ziua Copilului?  Foarte simplu: tortul si inghetata sunt doua din lucrurile pe care cei mici le iubesc cel mai mult si sunt sigura ca nu vorbesc numai in numele lui Luca 🙂 Asa ca am ales o reteta de tort foarte simpla, atat din punct de vedere al ingredientelor, care sunt la indemana oricui si le gasiti in orice magazin Lidl, pentru ca fac parte din gama permanenta, adica le gasiti zi de zi, nu doar in saptamanile tematice, dar si ca mod de preparare. Este un tort de genul “one bowl cake”, adica totul se face intr-un sigur bol, nu e nevoie nici macar de mixer, puteti linistite sa amestecati cu telul! La final veti avea o compozitie foarte densa si cremoasa, exact ca si cea de brownie, care ramane umeda si dupa coacere, fara a fi nevoie de insiropare. Puteti sa coaceti un singur blat, pe care apoi sa il taiati in doua straturi, insa eu prefer si in cazul acestui tort, ca si la toate torturile in general, sa coc fiecare strat separat, astfel tortul iese mai inalt. Desigur, daca aveti o singura forma pentru tort, puteti linistite sa o folositi pe aceea pentru a coace blatul.

tort cu inghetata

La capitolul inghetata, am folosit inghetata Gelatelli de la Lidl, cea cu nuci este preferata noastra 🙂 In plus, diverse tipuri de inghetata sunt acum in oferta, ca sa incepem cu bine vara impreuna. Puteti la fel de bine sa pregatiti inghetata si in casa, una din preferatele lui Luca fiind inghetata de zmeura, a carei reteta o gasiti AICI. Daca micutii vostri prefera inghetata de ciocolata, puteti pregati una in casa, folosind reteta de AICI. Posibilitatile sunt nenumarate iar in gama Gelatelli gasiti o sumedenie de sortimente de inghetata numai bune pentru a umple tortul!

tort cu inghetata

Hai sa trecem la reteta si va rog sa nu va sperie multiplele mele explicatii, chiar nu e o reteta complicata, insa imi doresc, ca de obicei, sa va explic totul cat mai amanuntit ca sa fim siguri si sigure ca ducem reteta la bun sfarsit impreuna si de 1 iunie veti avea pe masa cel mai simpatic si apetisant Tort cu inghetata!

Ingrediente pentru un tort de 12-14 portii
Timp de preparare: 1 ora, timp de asteptare: 6 ore, dificultate medie
– 280g faina Castello
– 60g cacao Castello
– 200g zahar Castello
– 100g zahar brun Belbake
– 5g praf de copt Pakmaya
– 5g sare Castello (un praf de sare)
– 300ml apa calduta
– 150g unt Pilos topit
– 5ml esenta de rom Castello
– 1 litru inghetata Gelatelli 

tort cu inghetata

Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu unt si hartie de copt doua tavi rotunde pentru tort, cu diametrul de 25cm. Intr-un bol incapator amestecam toate ingredientele uscate: faina, cacao, zahar, zahar brun, praf de copt, sare. Adaugam apoi ingredientele umede: apa, untul topit, esenta de rom. Amestecam pana avem un aluat omogen, care va fi destul de vartos. Distribuim compozitia uniform intre cele doua tavi (cel mai usor este sa cantariti aluatul, ca sa fiti siguri ca este aceeasi cantitate in fiecare tava) si coacem 15-18 minute sau pana trece testul scobitorii, avand grija sa nu coacem blaturile peste masura, altfel vor fi uscate. Le scoatem din tavi, indepartam hartia de copt si le lasam sa se raceasca foarte bine.

tort cu inghetata

Pentru stratul de inghetata, lasam inghetata sa se topeasca putin, ca sa o putem amesteca cu o lingura, apoi o turnam in forma pe care am folosit-o pentru a coace blaturile, forma pe care o racim complet, o spalam foarte bine si apoi o tapetam cu folie alimentara de plastic. Dam stratul de inghetata la congelator minim 2 ore inainte de a-l folosi, pentru ca inghetata sa fie foarte bine intarita. Pentru a asambla tortul, tapetam din nou vasul cu folie alimentara, punem primul blat, apoi stratul de inghetata (care, daca e foarte bine intarit, se va desprinde foarte usor de folie si e usor de manevrat), apoi al doilea blat, pe care il apasam foarte bine, astfel incat sa se lipeasca bine de stratul de inghetata. Dam tortul la congelator cel putin 4 ore inainte de a-l decora si felia.

tort cu inghetata

Pentru decor am folosit sosul de caramel sarat, pe care insa l-am lasat sa se raceasca suficient incat sa nu topeasca inghetata si bezele colorate, preferatele copiilor, cumparate tot de la Lidl, din gama Camara Noastra. Puteti sa lasati tortul si simplu, fara a-l mai decora sau puteti sa il decorati cu frisca si fulgi de ciocolata sau de zahar. Sper ca v-a placut reteta de tort cu inghetata si mai ales sper sa o pregatiti PENTRU si ALATURI de copiii vostri anul acesta de 1 iunie! Pentru si mai multa inspiratie, am si o reteta delicioasa de Biscuiti pentru copii, plini de bombonele si ciocolata, colorati si usor de preparat! Va pup si sa va fie de cel mai bine!

tort cu inghetata tort cu inghetata tort cu inghetata

4 Comments

  1. Simona

    Buna Teo. Vreau sa fac acest tort pentru maine, este ziua mea 😛 nu sunt experta, am facut doar 2 prajituri in 29 de ani fara o zi 😛

    Voiam sa te intreb cateva chestii.
    1. am 2 taci de unica folosinta cu diametru de 22cm, pot sa le folosesc pe alea? sau e musai sa fie tava rotunda pentru tort de 25 cm?
    2. pot inlocui caramelul sarat cu ciocolata cu lapte topita cu frisca lichida? dar mi-e frica sa nu imi topeasca inghetata daca o torn calda…ce zici?

    In cateva ore ma apuc, sper sa imi raspunzi 😀 :*

    • Salut! Poti folosi si tavi de unica folosinta, insa nu uita sa le tapetezi cu hartie de copt pentru blat, cu folie alimentara mai apoi, pentru inghetata. Caramelul sarat se poate inlocui si cu sos e ciocolata, cum ai spus, dar trebuie sa il lasi sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a-l turna peste tort si sa folosesti mai multa smantana lichida, ca sa nu se intareasca prea tare! 🙂

  2. Arata delicios! Cred ca asta va fi primul tort cu inghetata pe care voi incerca sa-l gatesc. Ai cateva sfaturi?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.