Sigur ca aperitivele clasice romanesti pentru Pasti includ oua umplute, drob, salata de vinete sau de boeuf si platouri care mai de care, decorate cu maiestrie de mamici, bunici si gospodine si nu e absolut nimic rau in asta, voi stiti ca mie imi place mult preparatele clasice si le pregatesc des in bucataria mea, asa cum le-am invatat de Mama Lucia si Buni Sia. Insa, in fiecare an, incerc sa aduc si ceva nou pe mesele de sarbatoare, ceva ce cu siguranta mama si buni nu ar pregati. Supriza mea de anul asta? Aperitiv cu fructe de mare!
De ce aperitiv cu fructe de mare? Se pregateste in mai putin de 15 minute cu totul, e plin de arome si mai ales e un aperitiv usor pentru stomac, numai bun pentru a “deschide” o masa festiva pe baza de miel. Alaturi de aperitiv cu fructe de mare am ales specialitatea de branza Deluxe de la Lidl, cu branza Feta si masline Kalamata, care arata minunat, este super cremoasa si asezata pe o simpla felie de bagheta, se transforma intr-un aperitiv sofisticat! In plus, ca un mic secret, de joi gasiti la Lidl fructele de mare La Caldera la reducere, cu doar 7.99 lei 🙂 Intreaga oferta de saptamana aceasta o gasiti AICI!
Acum sa revenim la reteta noastra – Aperitiv cu fructe de mare! Puteti alege orice fel de fructe de mare, dar cele congelate se gatesc foarte usor, sunt fructe de mare asortate – calamari, caracatita, midii, creveti si, cu un strop de vin, usturoi, unt si ulei de masline de buna calitate, aveti un aperitiv senzational. Eu am folosit si leurda, care e in plin sezon si e atat de fresh si “de primavara” incat completeaza perfect reteta. Puteti insa sa o inlocuiti cu patrunjel sau busuioc, proaspete, bineinteles. Vinul este absolut necesar pentru ca da o aroma subtila 🙂
Ingrediente pentru 2 portii:
– 270g fructe de mare LaCaldera
– 20g unt Deluxe
– 20ml ulei de masline extra virgin Deluxe
– sare si piper dupa gust
– 2-3 catei de usturoi
– 50ml vin alb Cimarosa
– ½ legatura leurda
Decongelam fructele de mare si le lasam bine la scurs intr-o sita. Intr-o tigaie incapatoare topim untul impreuna cu uleiul de masline (uleiul ajuta ca untul sa nu se arda) si calim usturoiul trecut prin presa, cateva secunde, doar pentru ca usturoiul sa isi elibereze aroma. Este foarte important sa nu prajim usturoiul, acesta devine foarte amar cand incepe deja sa se rumeneasca. Adaugam si fructele de mare si le sotam putin cu usturoiul, apoi stingem totul cu vin. Lasam la foc mediu pana tot lichidul este evaporat. Condimentam cu sare si piper dupa gust si adaugam leurda tocata marunt. Calim leurda impreuna cu fructele de mare cateva secunde, pana se inmoaie.
Aperitivul este gata de servit, pe felii de bagheta prajite. La fel de bine puteti folosi si paine toaste prajita si acelasi amestec, cu mentiunea ca nu lasam sa se evapore intreg lichidul si mai adaugam putin ulei de masline se poate transforma foarte usor intr-un sos pentru paste 🙂 Pofta buna dragii mei dragi si sper ca v-a placut ideea mea de azi, noi iubim mancarurile astea rapide, sanatoase, cu ingredient putine dar de foarte buna calitate si probabil asa va arata toata vara noastra: crostini, bruschette, astfel de aperitive!