Lapte de pasare #HaiSaMancamImpreuna

lapte de pasare

Nu stiu daca postarea aceasta este atat despre reteta de lapte de pasare cat despre bunicul meu, cel mai drag bunic din lume – Bubu Doru. Laptele de pasare nu doar ca mi-a marcat mie copilaria, dar este un desert pe care am invatat sa il iubesc pentru ca mama mea il iubea atat de mult. Mi-a povestit ca bunicul meu il pregatea, de fiecare data cand aduceau de la Aschileu, de la tara, mai multe oua si lapte decat le trebuia. Tanti Anca, vecina si prietena mamei il intreba mereu pe Bubu “nenea Gurdeanu, cand mai faceti lapte de pasare?” si eu ii spunea mereu “Cand strang destule vrabiute, Anca!”

lapte de pasare

Mereu am crezut si eu ca asa se face laptele de pasare, exact ca laptele de vaca sau lapte de bivolita 🙂 Ulterior am inteles ca este o reteta, cu lapte, oua si vanilie, dintr-o carte. Cartea asta, atat de speciala pentru bunicul meu incat a legat-o el singur cand nu au mai tinut-o cotoarele, este acum la mine si este una dintre cartile de bucate de referinta din Romania, cam pe acelasi calapod cu Silvia Jurcovan – cartea de bucate a Sandei Marin, editia VI o am eu, din 1968. Bunicul meu a iubit-o mult si a gatit din ea, gatitul fiind una din activitatile care il relaxau in mod deosebit. Mai avea si alte activitati si pasiuni, una mai faina decat alta, de care imi amintesc cu drag si acum: Bunicul meu facea fotografii, multe fotografii si le developa el singur, isi facea un fel de camera obscura in baie si de cele mai multe ori, ma lua ca asistenta de productie. Bunicul meu lega carti, le coperta asa fumos cum vedeti ca a legat cartea Sandei Marin in poza de mai jos.

lapte de pasare

Avea un respect extraordinar pentru carti si nu suporta sa le vada “chinuite”, cu paginile rupte sau copertile dezlipite, asa ca le lega de unul singur, ca sa le prelungeasca viata. Bunicul meu respecta atat de mult cartile incat nu suporta sa gaseasca typo-uri sau traduceri gresite. Daca se intampla asta de mai multe ori in timp ce citea o carte, isi scotea masina de scris si rescria toata cartea. Corect. Fara greseli de tipar, indreptand si traducerile eronate. Bunicul meu si-a iubit atat de mult satul natal, Poarta, Jud. Mures, incat a scris o monografie a satulului, pentru care s-a documentat timp de 10 ani, in care a inregistrat toate babutele povestindu-i datini si traditii, a vorbit cu veteranii de razboi, a fotografiat straie populare si, a primit zeci de cadouri de la consateni, cum sunt “blidele” din poza de mai jos, de pe la 1947.

lapte de pasarelapte de pasare

Bunicul meu a fost un om deosebit, nu pentru ca asa spun eu, ci pentru ca vad asta in ochii tuturor celor care vorbesc despre el. Este o stralucire speciala care apare in ochii oamenilor cand povestesc despre Teodor, Doru cum ii spuneam noi si pentru mine conteaza foarte mult faptul ca, desi au trecut 14 ani de cand nu mai e printre noi, sclipirea aceea inca e prezenta in ochii tuturor. Iar cand gatea el, toata lumea venea la masa cu un entuziasm de nedescris, nu stiu cat de dragul mancarii in sine si cat de dragul lui 🙂

De toate astea mi-a adus aminte fotografia postata de voi pe Facebook folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna cu un “blid cu lapte de pasare”. Asa ca azi vreau sa impart cu voi reteta de lapte de pasare, asa cum ne invata Sanda Marin sa o gatim, aceeasi Sanda Marin care l-a invatat si pe el 🙂

Ingrediente pentru 6 portii:
– 1 litru lapte
– 6 oua
– 200g zahar
– miezul de la o pastaie de vanilie
– o lingurita amidon (sau faina)
– o lingura esenta de rom

lapte de pasare

Citeste reteta completa de LAPTE DE PASARE in sectiunea Din poza in farfurie!

2 Comments

  1. Buna ziua,

    Va multumesc pentru aceasta reteta minunata. Am facut si eu aceasta prajitura exact cum este descrierea dar crema de galbenus s-a taiat. Nu stiu de ce. Poate puteti sa ma “luminati”
    O zi buna va doresc si cat mai multe retete gustoase

    Dana

    • Buna Dana, crema de ga,benus se taie in general cand laptele folosit este foarte slab (laptele de 1,5% grasime nu este lapte, este o lungeala cu apa si apa asta strica toate cremele) si cand galbenusurile de adauga prea brus peste lapte sau invers, laptele prea fierbinte peste galnenusuri. Este o operatiune care se face incet, din aproape in aproape, turnand laptele in fir subtire. Apoi crema se fierba la foc foarte mic, amestecand des. Sper ca ti-am fost de folos, Dana draga si imi pare tare rau ca nu a iesit perfect reteta 🙁 Te pup!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.