Reteta scurta de vineri, adica reteta ACEEA, cu ingrediente foarte accesibile, cu un mod foarte simplu de preparare, o reteta de baza, pe care fiecare gopodina ar trebui sa o stie. Reteta de vineri este o idee pentru masele in familie din weekend si am gandit aceasta rubrica pentru ca, fiecare gospodina, oricat este de priceputa, are mereu nevoie de idei noi si sigur isi doreste ca cineva sa ii raspunda, cel putin din cand in cand, la intrebarea “ce sa mai gatesc?” Si cum stim ca raspunsul celor dragi este de obicei “ce vrei tu!”, e de mare ajutor sa primim idei din exterior. Asa cum eu o sun pe mama sa o intreb ce a mai gatit si ma inspir de la ea, voi ma aveti pe mine 🙂
Reteta scurta de vineri pe care vi-o propun azi? Cartofi copti cu cascaval. Eu am folosit cartofiori noi, pentru ca efectiv nu m-am putut abtine cand i-am vazut atat de mititei si simplatici, dar functioneaza la fel de bine cu orice fel de cartofi, important este sa ii spalati foarte foarte bine cu un burete de sarma curat, pe care sa il folositi numai la legume, ca sa ne asiguram ca putem consuma cartofii cu tot cu coaja.
Ingrediente pentru 4 portii:
– 1 kg cartofi noi
– 80ml ulei de masline
– o capatana mare de usturoi
– sare si piper dupa gust
– o legatura de patrunjel
– 100g cascaval dat pe razatoare
Spalam bine cartofii si ii fierbem in apa cu sare (apa trebuie sa ii acopere) pana cartofii sunt moi si furculita intra usor in ei. Ii scurgem intr-o sita, apoi ii asezam intr-o tava mare, tapetata cu hartie de copt. Strivim usor cartofiorii cu ustensila pentru puree. Intr-un bol amestecam uleiul de masline, patrunjelul tocat, sare, piper si usturoiul trecut prin presa sau tocat foarte fin (eu am folosit o intreaga capatana de usturoi pentru ca noua ne place foarte mult, dat puteti sa folositi si mai putin). Ungem cartofii cu acest sos. Presaram peste fiecare cartof in parte cascaval dat pe razatoare si apoi dam tava la cuptorul incins la 200°, 10-12 minute sau pana cascavalul incepe sa se rumeneasca.
Eu, trebuie sa recunosc, nu sunt mare fan cartofi. Nu am fost niciodata copilul ACELA care abia asteapta sa spuna mama “nu am apucat sa fac ciorba, mancam niste cartofi prajiti?”. De fapt, eram chiar invers, preferam orice fel de ciorba inaintea lor si fratele meu, care nu avea voia cartofi prajiti si niciun fel de prajeala in execes, ma trimitea pe mine sa o rog pe mama sa ne faca, pentru ca MIE mi-ar fi pofta. Mama stia mereu ca m-a trimis el si imi raspundea zambind “de azi au inceput sa iti placa?:) 🙂 DAR, desi nu sunt fan cartofi, pe astia i-am iubit! Combinatia de cartofi-o tona de usturoi-cascaval mi-a trezit cumva dragostea necunoscuta pentru sfantul cartof. Abia astept sa incercati reteta si…sa imi dati dreptate! Va pup cu drag si sa ve fie de cel bine!
Daca nu as fi citit as fi zis ca cine stie ce reteta complicata imi sta sub ochi la cum arata. Dar asa, trebuie doar sa ma apuc de treaba. 🙂
Mult mult spor atunci! Sa imi spui cum ti-a iesit! 🙂
intradevar o reteta foarte simpla la un preparat foarte bun din punct de vedere al gustului meu ,exista o mica problema ,pentru cei neinitiati le va fi cam greu sa inteleaga din reteta cand sa foloseasca acel sos de usturoi , sant sigur ca sa omis ceva in descrierea retetei .
Cred ca este mai mult decat evident unde se foloseste 🙂
Sunt prima data pe acest blog, retete minunate.Sincer spun, nici eu nu am inteles cand se pune acest sos de usturoi.Inca descopar in ale gatitului. Daca mi-ati raspunde, v-as multumi 🙂