Cornulete cu gem

cornulete cu gem

De ani buni, de cand sunt fan Lidl, m-am bucurat de fiecare data de saptamanile lor tematice, una mai speciala ca alta, de la Saptamana Americana si pana la Saptamnil Iberice, pentru ca mereu Lidl a adu produse pe care nu le gasesc in mod normal in magazine si am avut astfel posibilitatea de a incerca retete noi, care erau pe lista de foarte mult timp, dar nu am avut ingredientele necesare. Acum insa, la Lidl a venit o saptamana tematica absolut deosebita – Saptamana Romaneasca – cu roduse traditionale romanesti, de care imi e foarte drag! Primul lucru care mi-a sarit in ochi? Carnatii si carnea la garnita, exact asa cum l pregatea bunica! Cand se taie porcul se intampla si bucuria care inseamna pentru mine friptura de porc si carnatii conservati in untura!

cornulete cu gem

Vazand produsele e la Lidl, automat am mers cu gandul la copilarie si la radacinele mele de ardeleanca neaosa! 🙂 Sunt produse deosebite si de foarte buna calitate, la preturi mai mult decat ok, exact asa cum ne-am obisnuit si va rog, chiar insist, sa consultati intreaga oferta, sigur gasiti ceva din produsele Camara Noastra care va fac cu ochiul si va aduc aminte de mesele in familie, de bunatatile pregatite de mama sau de bunica, de pachetul trimis de mama de acasa in studentie 🙂
Si, in spiritul Saptamanii Romanesti, pregatim azi o reteta invatata de la buni: cornulete cu gem, fragede, perfecte, care efectiv se topesc in gura! Ingredientele sunt foarte simple: unt (Buni folosea de obicei untura), smantana grasa, din aceea in care sta infipta lingura si e super cremoasa, faina si un strop de esenta de vanilie care sa faca si mai aromate cornuletele noastre 🙂 Pentru umplutura, putem folosi gem sau dulceata, rahat sau nuca amestecata cu gem. Sunt atat de bune si atat de fragede!

cornulete cu gem

Ingrediente pentru 40 bucati:
– 250g unt Pilos 82% grasime
– 250g smantana Camara Noastra, 30% grasime
– 600g faina Castello
– ½ lingurita esenta de vanilie Castello
– 300g dulceata de fructe de padure Camara Noastra
– 50g zahar pudra vanilat Castello

cornulete cu gem

Topim untul si il amestecam cu smantana si esenta de vanilie, intr-un vas incapator, care sa ne permita sa framantam. Adaugam si faina si framantam un aluat bine legat, care se desprinde de peretii vasului. Mutam aluatul pe o folie alimentara, il modelam sub forma de disc si il dam la frigider cel putin o ora inainte de folosire. Dupa ce scoatem aluatul de la rece, il impartim in 5 parti egale. Lucram cu o bucata de aluat o data, in timp ce le pastram pe celelalte la frigider. Intindem aluatul intr-un disc cu diametrul de 20-25 cm si grosimea de min 0.5 cm. Ungem aluatul cu un strat subtire de dulceata si il taiem in 8 triunghiuri egale. Sau taiem aluatul in 8 triunghiuri si le ungem pe fiecare cu gem. Cum vi se pare voua mai la indemana, asa sa faceti 🙂 Eu prefer sa le ung individual, sunt sanse mai mici sa iasa gemul la copt, pentru ca putem lasa margine la fiecare cornulet. Bineinteles ca nu m-am putut abtine si, cu gandul la Buni Sia, am facut si o tura de cornulete cu silvoit, adica magiun de prune tare, farcut fara zahar, fiert la cazan. Mi l-a adus exact asa cum il vedeti, intr-o caserola ramasa de la inghetata 🙂 Bun! Rulam triunghiurile de la mare la mic, pentru a forma cornuletele. Le asezam pe in tava, pe hartie de copt si coacem cornuletele 18-20 minute sau pana incep sa se rumeneasca. Le lasam sa se raceasca, apoi le pudram cu zahar vanilat.

cornulete cu gem

cornulete cu gem

Noua ne-au placut extraordinar de mult, sunt perfecte langa un pahar de lapte rece sau o ciocolata calda dar si pentru pachetelul de la scoala, ca o mica gustare dulce 🙂 Si, cu siguranta, daca le duceti cornulete si bunicilor sau mamelor voastre, le treziti amintiri frumoase! Sa va fie de cel mai bine!

cornulete cu gem

cornulete cu gem

cornulete cu gem

cornulete cu gem

25 Comments

  1. romina dulau

    Buna!nu necesita praf de copt?

  2. Maria b.

    Arata bine !!!

  3. LA CATE GRADE SA FIE SETAT CUPTORUL PT COACERE?

  4. Valentina

    Buna Teo. Smantana 18% grasime e ok?
    Multumesc 🙂

  5. elena

    foarte, foarte bune si usor de facut

  6. Buna Teo, spune mi te rog daca untul, dupa ce se topeste, se lasa la racit si doar dupa aceea se pune restul ingredientelor sau, dimpotriva, cat este inca lichid.
    Multumesc anticipat.

    • Untul se topeste fara a-l lasa sa fiarba, pur si simplu il topim prin amestecare, la caldyra (in microunde sau la bain marie) deci nu trebuie lasat la racit 🙂

  7. Buna Teo,am mai facut aceasta reteta si cornulete sunt foooarte gustoase:) numai ca ieri am pregatit aluatul si au aparut cativa musafiri:( si n am mai avut timp sa pregatesc cornuletele si a trebuit sa las aluatul la frigider peste noapte:( din pacate, acesta s-a intarit:( mai pot sa fac ceva din el? Daca il las un pic la temperatura camerei , isi va reveni? Multumesc mult!!

    • Sigur ca da, este un aluat cu mult unt, de asta s-a intarit, dar nu are abolsolut nimic, isi revine daca il tii la temperatura camerei 🙂

  8. Maria

    In locul untului pot folosi untura?

  9. Iulian

    Buna Teo

    super reteta. Eu am folosit in loc de unt luat dela taran din piata si restul produselor le-am luat dela piata adica direct dela tarani, si credema cornuletele au iesit foarte bune. Tot dela tarani romani. Cred ca ies mai gustoase decat cu produsele recomandate de tine.

    Multumesc inca o data pentru reteta.

    • Iulian, ma bucur ca ai incercat reteta si ti-a placut, dar nu cred ca e cazul sa fim rautaciosi, nu stii daca au iesit mai gustoase, daca nu le-ai gustat 🙂 Produsele Lidl din Saptamana Romaneasca sunt toate produse in Romania si sunt de o calitate expetioanala 🙂 Bravo tie daca reusesti sa iei produse direct din piata, de la producatori, nu toti suntem la fel de norocosi 🙂

  10. Ciao. Crezi k daca as dubla cantitatiile ar iesi la fel de bune??

  11. Mihaela

    M-ați inspirat si pe mine ,chiar acuma le gătesc si eu ,aștept rezultatul. Merci 🙂

  12. Marinela Trapsa

    Buna , pot folosi faina integrala de secara ,sau de grau pt.cornulete?
    Multumesc

  13. Cristina

    Buna, Teo!

    Minunata reteta, ca de obicei. Spune-mi te rog , daca inlocuiesc untul cu untura , cantitatea ramane aceeasi?
    Iti multumesc mult.
    Sarbatori fericite pline de bucurie!!!

  14. CristinaD.

    Le-am făcut, le-am făcut! De doua ori. Odată de Crăciun și se pare ca sunt cerute și pe Revelion :))

    Sunt extra-mega-super gustoase :)) bunica a zis ca mi-au ieșit perfecte și sa îi mai duc 😀
    Plus ca au gustat și câțiva pretențioși și sătui de cornulețele însă le-au înfulecat cât ai putut de repede :))

    Știi ce am făcut eu? Am folosit untura in loc de unt și iaurt in loc de smântâna. Am zis ca oricum untura e grasa și ca e suficient iaurtul de 5 grăsime. Mi-au ieșit perfecte.
    Plus ca pe unele le-am umplut și cu rahat.

    Te pup Teo 🙂 nici nu știi cât de mulți ajuti tu micile gospodine ca mine mici dar curajoase!

  15. Tatiana Popescu

    Nu au zahăr de loc?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.