Spanakopita – placinta greceasca

spanakopita

Daca vara aceasta nu ati reusit sa ajungeti in Grecia, daca ploaia de afara va face sa va doriti sa fiti in concediu, daca va e pofta de ceva bun, cu iz de vacanta, am 3 lucruri sa va spun 🙂

1. Nici eu nu am ajuns anul aceasta in Grecia. De fapt…pana la venerabila varsta de 30 de ani (pana in noiembrie, de ziua mea si…poate si putin dupa…o sa sustin in continuare ca am 30 de ani, da?!?!) nu am ajuns in Grecia.Desi vara asta am ratat cateva zile in Grecia la fir de par, asta este, poate la anu’ 🙂
2. Toti vrem sa fim in concediu, tot timpul. Oricand, oricum, poate nu chiar cu oricine. Dar concediul este adevaratul motiv pentru care lucram si da, mi-as dori sa fiu si eu undeva departe. Dar sincer, nici viata intre craticioarele si ingredientele mele nu e rea deloc 🙂
3. Azi chiar pregatim impreuna ceva cu iz de vacanta in Grecia! Sarbatorim Saptamana Greceasca la Lidl cu unul dintre preparatele clasice ale bucatariei grecesti – Spanakopita, placinta cu spanac si branza feta 🙂

spanakopita

Acum cateva luni am profitat de aceeasi Saptamana Greceasca la Lidl si am pregatit, din multitudinea de produse deosebite mai multe preparate, pe care le gasiti AICI, la reteta de Meze Grecesti – gustari grecesti care mai de care, de la haloumi la gratar si pana la celebrul Tzatziki.

meze grecesti

Ce e Spanakopita? O placinta cu spanac, sotat impreuna cu ceapa sau salote, usturoi, branza feta si ou. Este o placinta croncanta la exterior si cu o umplutura cremoasa, care se mananca pe post de gustare in Grecia, desi mie una, mi se pare suficient de consistenta ca sa fie servita la pranz sau cina. Spanakopita se serveste la temperatura camerei, calduta chiar, imediat ce e scoasa din cuptor si poate fi pregatita intr-o tava mare si apoi taiata bucati/felii cat e calda sau coapte individual, in bucati triunghiulare. Noi facem azi varianta rotunda, coapta in forma de tarta.

spanakopita

Ingrediente Spanakopita - pentru 8 portii:

Timp de preparare o ora, dificultate medie

  • 3 linguri (45ml) ulei de masline Primadonna
  • o ceapa alba mare
  • 4 catei de usturoi
  • 450g frunze de spanac congelate Icefield
  • 4 oua mari
  • 200g branza feta Eridanous
  • 50g Grana Padano Lovilio
  • 100g unt Pilos
  • 400g foi de placinta Toppo
  • sare Castello dupa gust
  • piper Kania dupa gust
  • 4 linguri patrunjel/marar tocat


spanakopita

Mai intai decongelam foile de placinta si spanacul. Apoi, intr-o tigaie incapatoare, incingem uleiul de masline si calim ceapa taiata marunt, cu putina sare, pana ceapa devine translucida. Spre final, adaugam si usturoiul trecut prin presa sau tocat marunt si le lasam sa se caleasca impreuna inca 1 minut, amestecand des. Scurgem foarte bine spanacul intr-o sita, apasandu-l cu o lingura de lemn, pana nu mai lasa deloc apa. Adaugam spanacul si patrunjelul/mararul peste ceapa si usturoi si continuam sa le calim 10 minute, la foc mic, pana amestecul nu mai are deloc lichid. Intre timp, intr-un bol mare, batem ouale ca pentru omleta, adaugam feta scursa de apa si maruntita, grana padano (sau parmesan proaspat razuit), sare si piper dupa gust.

spanakopita

Punem si amestecul de spanac in cel de oua si branza, amestecam bine.

Pregatirea placintei pentru copt

Pregatim o tava pentru tarte cu diametrul de 25cm, o ungem bine cu unt, apoi punem prima foaie de placinta, astfel incat sa acopere fundul si peretii tavii. Ungem foarte bine foaia cu unt topit, folosind o lingura de patiserie inainte de a adauga a doua foaie. Continuam sa facem asta pana epuizam jumatate din foile pentru placinta din pachet. Nu adaugam niciodata o foaie inainte ca cea precendenta sa fie bine unsa cu unt, da? 🙂 Apoi punem umplutura, o nivelam folosind o spatula si incepem sa punem stratul superior de foi, procedand exact ca inainte: foaie de placinta – unt topit – foaie de placinta – unt topit.

spanakopita

La final, nu ne ramane decat sa taiem cu o foarfeca execsul de aluat de pe megini si apoi sa rulam marginile placintei spre interior. Coacem spanakopita 30 min sau pana este frumos rumenita in cuptorul incins la 180°C. O scoatem apoi din cuptor, o lasam cateva minute sa se raceasca, apoi, folosind un cutit foarte ascutit, o feliem.

spanakopita

Am mancat 2 felii fara sa respir si sunt pe punctul de a o manca pe a treia, recunosc! Este abosolut delicioasa!!! Sa va fie de cel mai bine si multumim Lidl Romania pentru saptamanile tematice, care ma “tenteaza” sa incerc preparate din bucataria internationala si sa ii bucur pe cei dragi de fiecare data cu ceva nou 🙂

spanakopita

spanakopita

2 Comments

  1. Nicolescu Elena

    Dragii mei,Am cumparat de la LIDL o placinta rotunda formata din rulouri concentrice ,umpluta cu branza.Va rog spuneti-mi de unde pot lua si eu acea reteta in detaliu .Vreau sa o fac si eu neaparat Va dau adresa mea si spuneti-mi unde s-o caut sa o pot lua. multumesc anticipat ELENA
    adresa mea:nicolescuelena@yahoo.com

  2. Valeria Chertes

    Vai ce pofta imi este numai cand ma uit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.