Sos de avocado pentru salate si paste

sos de avocado

Reteta scurta de vineri: SOS DE AVOCADO PENTRU SALATE SI PASTE! 🙂

Eu si avocado ne-am imprietenit destul de tarziu, pre vremea in care am mancat prima data guacamole, in 2006 mai exact, la un restaurant mexican. Drept sa va spun, in afara de spanac nu am fost niciodata mare fac “verzaciuni”, asa ca, acu 9 ani cand m-am trezit in fata unui bol plin ochi cu o “chestie verde”, n-am fost nici pe departe foarte incantata. DAR, ce mi-a starnit curiozitatea si apetitul au fost mai degraba nachos care era in jurul bolului cu guacamole, asa ca mi-am zis ca “n-oi muri daca incerc!” Si nu doar ca nu am murit, dar a fost dragoste la prima degustare!

sos de avocado

Exact aceleasi sentimente simpatice le-a avut si Luca despre avocado si, cand era mic, pana in 2 ani, il manca absolut gol sau amestecat cu putina branza de vaci si iaurt. A ramas mare fan avocado in continuare, ii place maxim guacamole si sosul de azi a fost, citez “ca o inghetata delicioasa”. Nu stiu de ce l-a asociat el in mintiuca lui cu o inghetata, dar bine ca l-a mancat! 🙂 Este un sos absolut delicios, se face in cateva minute se pastreaza bine cateva zile bune la frigider si poate fi folosit ca si dressing la salata sau ca si sos pentru paste, asa cum am facut noi 🙂

Ingrediente pentru 2 cani dressing:
– 250ml iaurt gecesc (min 10% grasime)
– un avocado mare, foarte bine copt
– 2 linguri zeama de lime
– ½ legatura patrunjel
– 3 linguri arpagic (chives, cepsoara)
– o ceapa rosie mica
– 3 catei de usturoi
– 100ml lapte
– 2 linguri ulei de masline extra virgin
– sare si piper dupa gust

sos de avocado

Punem toate ingredientele in blender, mai putin laptele si le amestecam pana avem un sos cremos. Adaugam si laptele, in fir subtire, amestecand in continuu. Nu trebuie neparat sa folosim tot laptele, important este sa obtinem consistenta doriat sosului si, in functie de cat de bine copt si cremos este avocado, poate nu e nevoie de mai mult de 1-2 linguri de lapte. Totul depinde de gusturile voastre. La final, punem sare si piper dupa gust si…avem un delicios SOS DE AVOCADO!

sos de avocado

Eu am tras la tigaie, in putin unt, cateva buchetele de broccoli congelat si feliute de carne de pui si miel marinate, ramase de la cina de aseara. Apoi am fiert pastele si am amestecat totul cu sosul de avocado. Un pranz simplu, rapid, in care am “reciclat” resturile de la cina si le-am transformat intr-o mancare nou nouta 🙂

sos de avocado

4 Comments

  1. Buna! Multumesc pentru reteta. O singura nelamurire am- in blender apar si 3 catei de usturoi. Sosul contine si usturoi?

  2. Julia B.

    Bună,fără zeama de la lime ce se intampla?

    • Buna, Julia. Zeama de lime ajuta sa nu se oxideze sosul, in plus, ii da si o aroma faina. Se poate folosi si zeama de lamaie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.